Довідка — раз, довідка —два...

07.02.2007

      Про цю особливу категорію літніх людей та їхні права в Україні заговорили після прийняття Закону «Про соціальний захист дітей війни». За ним особи, які є громадянами України і яким на час закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 року) було менше 18 років, мають право на пільги. Зокрема, на безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування у сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області (Автономної Республіки Крим) за місцем проживання. Окрім того, «дітям війни» надається 25-відсоткова знижка при оплаті житлово-комунальних послуг (користування газом, електроенергією тощо) у межах середніх норм споживання. Крім цього, «дітям війни» передбачалося підвищити пенсії на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

      Однак, щоб реалізувати свої законні права, «дітям війни» слід спочатку отримати відповідний документ. За словами виконувача обов'язків директора Департаменту в справах ветеранів та людей похилого віку Міністерства праці та соціальної політики Ольги Крентовської, аби реалізувати ці права, літній людині слід звернутися у регіональне управління праці й соціального захисту населення. Там на підставі свідоцтва про народження та паспорта громадянина України проставляється штамп у пенсійних посвідченнях, що засвідчує належність особи до категорії «дітей війни». У разі наявності в осіб зазначеної категорії ламінованих пенсійних посвідчень надається довідка.

      До речі, за даними прес-служби Мінпраці, у 2006 році з загальної чисельності дітей війни (6,8 мільйона осіб) пільгу з оплати комунальних послуг за відповідним законом отримали близько 4,4 мільйона людей.