Роман із «цифрою»

07.02.2007
Роман із «цифрою»

Найкращий «мукулатурник» Роман Чепурний (справа). (Фото Валерія ВОЙТЬОНКА.)

      Один із новеньких тракторів, який років 30 тому надійшов у наше тодішнє господарство, мав промовистий напис на кабіні:  виготовлений iз брухту, зібраного учнями українських шкіл. Аж до того часу, коли й сам трактор пішов на запчастини та брухт, механізатори звали його не інакше, як «Піонер». А зважаючи на те, хто сьогодні переважно збирає той же брухт, нині подібний агрегат міг би мати назву хіба що «Бомж»... Утім це нiяк не стосується давньої традиції збирання учнями макулатури, яку потроху відновлюють у наших школах. Підтвердженням цьому стало й підбиття підсумків першого етапу Всеукраїнського турніру зi шкільного макулатурингу, що відбулося в Донецьку.

      Перший тур змагання зi збирання макулатури закінчився у грудні. У ньому взяли участь понад 360 тисяч учнів із 800 шкіл країни. Всі разом вони зібрали півтора мільйона кілограмів паперу, що піде на переробку. Внесок учнів 27 шкіл Донеччини теж солідний — понад 100 тонн макулатури. Причому школа з селища Новий Світ Старобешівського району вийшла до фіналу турніру відразу в двох номінаціях. Клас 10-Б посів третє місце в змаганні між класами, а один із його учнів — Роман Чепурний — став другим у особистому заліку всеукраїнських змагань, адже зумів зібрати дві з половиною тонни сировини!

      За словами хлопця, жодного секрету такого успіху, власне, й нема. Досягненню високого результату сприяли здані ним стоси старих газет та журналів, якими поділилася його бабуся. Не залишилися осторонь акції й батьки старшокласника, які працюють у продуктовому магазині й «поділилися» картонною тарою. Крім того, десятикласник регулярно ретельно «зачищав» після закриття місцевий базар.

      Певна річ, зусилля 10-Б не залишилися непоміченими — клас отримав у подарунок аудіосистему караоке. Сам же Роман Чепурний нагороджений цифровим фотоапаратом. І донеччани поки не втрачають надії за підсумками другого туру шкільного макулатурингу здобути головні призи, серед яких діджейський пульт для дискотек, телевізор із DVD-програвачем, комп'ютер, гірський велосипед тощо.

      Всеукраїнський турнір школярів має ще й неабиякий екологічний ефект. Адже, за наведеними розрахунками одного із членів оргкомітету змагань Володимира Мороза, кожні 60 кілограмів паперу в приймальному пункті рятують від сокири та пилки одне 30-річне дерево. Отож першому турі макулатурингу школярі з усіх регіонів України подовжили життя 24 тисячам дорослих дерев. Тобто зберегли приблизно  21 гектар лісу. На долю школярів Донеччини в першому турі макулатурингу припадають 1700 врятованих дерев. І це не остаточна цифра, адже попереду ще другий тур корисного в усіх відношеннях змагання школярів. До речі, його перебіг старшокласник із Нового Світу Роман Чепурний тепер може фіксувати за допомогою новенької, чесно заробленої «цифри».