Зупиніть «регіоналів»-рейдерів, що захоплюють «Біостимулятор»

13.01.2007
Зупиніть «регіоналів»-рейдерів, що захоплюють «Біостимулятор»

«Бiостимулятор» — ласий об’єкт для рейдерiв.

Шановний Вікторе Федоровичу!

      Звернутися до Вас як до глави уряду змушує критична ситуація, в якій опинилося наше Одеське виробниче хіміко-фармацевтичне підприємство «Біостимулятор» внаслідок спроб рейдерського захоплення з боку структур, за якими стоїть народний депутат України від Партії регіонів Леонід Климов. Вступивши у змову з посадовими особами Мінохорони здоров'я, рейдери намагаються знищити наше підприємство. Приваблюють їх, на наше переконання, не стільки виробничі корпуси й технологічне устаткування, як земельні ділянки в центрі Одеси і на березі моря загальною площею 1,3 гектара.

      Замість того, щоб вирішити питання шляхом приватизації підприємства, викупивши майновий комплекс на відкритому тендері, команда депутата-«регіонала» Климова намагається захопити орендне підприємство силовими методами, із застосуванням адмінресурсу і рейдерських технологій.

      Першу зухвалу спробу незаконного захоплення «Біостимулятора» було організовано 22 вересня минулого року. По завершенні робочого дня на підприємство напала велика група невідомих озброєних осіб, що діяли при безпосередній участі і за вказівкою голови ДАК «Укрмедпром» пана Величка. Один з нападників, котрий на місці координував дії рейдерів, відверто залякував тих співробітників ОВХФП «Біостимулятор», які в цей час ще перебували на підприємстві, що «будь-який опір безглуздий і безнадійний, оскільки підприємство захоплене Леонідом Климовим — народним депутатом від Партії регіонів, котрому надані повноваження самим Прем'єр-міністром Віктором Януковичем».

      Другу спробу було вчинено через тиждень — удосвіта 29 вересня. О 5.30 ранку, коли працівники фірми лише збиралися виїжджати на роботу, рейдери доставили сюди судового виконавця, який за відсутності законного керівництва підприємства опечатав виробничі корпуси та лабораторії. А згодом мовчазні молодики в темній уніформі закрили вхідні ворота, намагаючись не допустити робітників та інженерно-технічний персонал «Біостимулятора» до роботи. На якій підставі? Обуреним працівникам, які власними руками протягом багатьох років творили майно виробничого підприємства, тицяли ухвалу Господарського суду Одеської області від 26 вересня 2006 року, постановлену за позовом новоутвореної структури, нашвидкуруч проголошеної ДП «Біостимулятор» наказом МОЗу, який на цей час уже скасовано Господарським судом Одеської області.

      Певна річ, невдовзі рейдери змушені були покинути наше підприємство — той-таки Господарський суд Одеської області через кілька днів, а саме 2 жовтня, відхилив безпідставні домагання доставленого до Одеси директора альтернативного підприємства пана Коваленка, якого до вересня 2006-го ніколи не бачили на території ОВХФП «Біостимулятор». Це судове рішення, ухвалене за зустрічним позовом трудового колективу орендаторів, визнав правомірним і залишив без змін 31 жовтня й Апеляційний суд Одеської області. Що, власне, не дивно, оскільки орендне підприємство законно було утворене на базі державного ВХФП «Біостимулятор», а основу трудового колективу склали досвідчені спеціалісти, якi протягом багатьох років успішно продовжують випуск конкурентоздатних медпрепаратів.

      А втім, пам'ятають наші ветерани-фармацевти і нелегкий етап роботи підприємства, пов'язаний з невдалим реформуванням і об'єднанням його зі спорідненими виробництвами, що спробували у 2000 році здійснити чиновники новоутвореної ДАК «Укрмедпром». Тоді нам обіцяли залучення значних інвестицій, модернізацію устаткування, вдосконалення технологічних процесів. Але насправді пустими обіцянками все й скінчилося — ніяких інвестицій ДАК «Укрмедпром» не зумів залучити — навпаки, нам самим довелося фінансувати його утримання.

      Це й спонукало збори трудового колективу прийняти рішення про утворення орендного підприємства «Біостимулятор» у формі товариства з обмеженою відповідальністю, оскільки законодавчо підприємство включене до списку тих, що не підлягають приватизації. Пізніше, а саме у 2002 році, шукаючи шляхи залучення інвестицій для модернізації, щоб підприємство змогло відповідати стандартам GMP, було ухвалено рішення утворити Товариство ОВХФП «Біостимулятор» за участю київської фірми «Фармінвест» як інвестора. І 19 листопада 2003 року був укладений договір оренди ЦМК ДП «Біостимулятор» між ТОВ ОВХФП «Біостимулятор» і регіональним відділенням Фонду держмайна України терміном на 5 років.

      Але фірма «Фармінвест», на жаль, теж не бажала виконувати свої інвестиційнi зобов'язання, за що у листопаді 2004 року була виключена зі складу засновників Суворовським районним судом м. Одеси, хоча судова тяганина продовжується.

      У зв'язку з цим членами трудового колективу ДП «Біостимулятор», які є співзасновниками ТОВ ОВХФП «Біостимулятор», створено 1 червня 2006 року нове товариство — ТОВ «Біостимулятор», де частка колективу складає 100%, — з метою переукладення договору оренди. Регіональне відділення Фонду держмайна в Одеській області порадило у добровільному порядку розірвати договір оренди, укладений 19 листопада 2003 року з ТОВ ОВХФП «Біостимулятор», а потім укласти його з новим ТОВ «Біостимулятор», де 100% частка трудового колективу.

      Проте в процесі проходження процедури розриву договору, як ми пересвідчились, регіональне відділення Фонду держмайна України, домовившись з ДАК «Укрмедпром» і не поінформувавши орендаря, тобто наш колектив, почало під тиском команди народного депутата Климова передачу орендованого майна ЦМК ДП «Біостимулятор» в управління «Укрмедпрому».

      Ми переконані, що за гарними словами повернення держмайна державі насправді приховуються корисливі цілі чиновників, які намагаються просто перехопити зароблені нами доходи підприємства. Бо розраховувати на модернізацію устаткування, яку нам знову обіцяють, нема жодних підстав. Досвід показує, що ніякий інвестор не поспішає вкладати кошти в оновлення основних фондів державних підприємств...

      Незважаючи на те, що 8 вересня 2006 року орендар — ТОВ ОВХФП «Біостимулятор» — відкликав свою заяву про добровільний розрив договору, РВ ФДМ в Одеській області 22 вересня 2006 року подав позовну заяву до Господарського суду Одеської області про примусове повернення орендованого майна, де третьою стороною без пред'явлення самостійних вимог  виступає згадуване ДП «Біостимулятор», що відродилося незаконним наказом МОЗ України № 599 від 07.09.2006 року за підписом заступника міністра охорони здоров'я О.Орди. Тим же наказом скасовано попередній наказ МОЗ України №32 від 20.01.04 р. про припинення діяльності ДП «Біостимулятор» шляхом його реорганізації через приєднання до орендаря — ОВХФП «Біостимулятор» у формі ТОВ. Незаконність свіжого наказу пана Орди підтверджується тим, що ФДМ України своїми протокольними рішеннями від 2.10.2006 р. та 3.11.2006 р. зажадав його скасування.

      До речі, колишній заступник міністра МОЗ В.Снісар теж намагався повернути наше підприємство до ДАК «Укрмедпром» через Господарський суд м. Києва, Апеляційний суд Київської області та Вищий Господарський суд , але це йому не вдалося зробити. На засіданнях судів було доведено, що ДАК «Укрмедпром» не приносить ніякої користі держпідприємствам і не піклується про їхній розвиток або залишає їх напризволяще. Наприклад, сусіднє підприємство «Біопром-Одеса» уже банкрут. А харківський «Дослідний завод ГНЦЛЗ» ДАК «Укрмедпром» здає в оренду, за що отримує плату на свій рахунок, а не до держбюджету, як, до речі, сплачує за оренду наше підприємство ОВХФП «Біостимулятор».

      Але на бік високих чиновників іноді, на жаль, стають люди у суддівських мантіях, як це сталося при розгляді апеляції ДАК «Укрмедпром» у Вищому Господарському суді (судді С. Шевчук, С. Владимиренко, О. Кот). Цей склад суду ухвалив рішення на користь ДП «Біостимулятор». І трудовий колектив ОВХФП «Біостимулятор» у формі ТОВ звернувся 25 грудня 2006 року з касаційною скаргою  до Верховного Суду України.

      Але тиск на наше підприємство посилюється. Дії посадових осіб призвели до того, що підприємство зараз теж балансує на межі банкрутства, виникли заборгованості з заробітної плати. Все це призвело до того, що родини наших працівників — а половина з них багатодітні матері — бідкаються, що доведені до голодного існування. Трудовий колектив неодноразово звертався з листами до керівництва МОЗ з проханням — справедливо розібратися в ситуації, що склалася навколо нашого підприємства. Але всі звернення залишилися без відповідної реакції, що показує байдужість чиновників до долі нашого підприємства і наших родин.

      Для прикладу: голова Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення Ю. Константинов діє з точністю до навпаки — намагається, використовуючи своє службове становище, зупинити діяльність нашого підприємства шляхом позбавлення ліцензії з виробництва лікарських засобів. Так, з квітня 2005 року по теперішній час за наказами чиновникiв цiєї Держслужби було проведено вісім позапланових перевірок (накази: №127-а від 25.04.05 р., № 190 від 29.07. 05 р., № 251 від 15.09.05 р., № 74 від 13.09.05 р., № 344 від 14.11.05 р. № 49 від 01.02.06р, №234 від 24.05.06 р., №284 від 20.06.06 р., ).  Всі перевірки Служби лікарських засобів носили упереджений характер. Кінцевою метою цих перевірок є скасування ліцензії на виробництво і зупинення нашого підприємства.

      29 червня 2006 року підприємство звернулось із заявою до Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення про видачу ліцензії на виробництво лікарських засобів. За результатами розгляду заяви рішенням ліцензійної комісії від 12.07.2006 року № 328 Державною службою лікарських засобів нашому підприємству було відмовлено у видачі ліцензії на провадження господарської діяльності із виробництва ЛЗ у формі розчинів для ін'єкцій.

      Не погоджуючись з таким рішенням, ТОВ ОВХФП «Біостимулятор» подало заяву про скасування рішення щодо відмови у видачі ліцензії до Апеляційної ради при Державному комітеті України з питань регуляторної політики та підприємництва. Розпорядженням Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 05.10.2006 року № 66 рішення служби №328 від 12.07.06.про відмову у видачі ліцензії на провадження господарської діяльності із виробництва ЛЗ у формі розчинів для ін'єкцій скасовано як таке, що не відповідає вимогам законодавства та порушує права нашого підприємства. На підставі цього розпорядження Державна служба лікарських засобів і виробів медичного призначення, відповідно, також скасувала свій наказ від 12.07.2006 року № 328 у частині відмови у видачі ліцензії.

      Листом №8645 від 30.11.06 р. Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва повідомив Державну службу лікарських засобів та виробів медичного призначення, що скасування наказу від 12.07.06 р. №328 в частині відмови у видачі ліцензії тягне за собою необхідність прийняття органом ліцензування рішення за результатами розгляду заяви суб'єкта господарювання про видачу ліцензії, однак керівництво Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення до цього часу навмисно ігнорує видачу ліцензії нашому підприємству, чим веде його до повного знищення.

      Шановний Вікторе Федоровичу! Просимо невідкладно втрутитися у ситуацію, зупинити свавілля чиновників МОЗ, аж до їхнього звільнення, і не допустити рейдерського захоплення нашого підприємства ТОВ ОВХФП «Біостимулятор».

      Цього листа затверджено на зборах трудового колективу від 9 січня 2007 року в кількості 658 осіб.

За дорученням трудового колективу —

генеральний директор ТОВ ОВХФП «Біостимулятор» Антоніна МАТЯЩУК,
голова профспілкового комітету підприємства Жанна ФЕДОТКIНА.