Живи кучеряво!

11.01.2007
Живи кучеряво!

А гарячого фена волосся боїться! (Фото з сайту http://www.image4you.ru.)

      Мало хто з сучасних європейок може похвалитися тим, що їхнє волося відповідає поняттю «нормальне». Фахівці побоюються, що за кілька десятиліть це поняття взагалі зникне з лексикону перукарів — разом із носіями не масної й не сухої, не ламкої й не жорсткої, словом, справді безпроблемної шевелюри. Сьогодні чимало жінок намагається дати раду комбінованому волоссю, яке (пам'ятаєте рекламу?) стрімко маснiє біля коренів та пересихає й ламається біля кінчиків. Не менша частина землянок відчайдушно бореться з жиром на своїй голові, решта переймається оживленням сухого «патиччя», схожого на солому. Про те, яких правил слід дотримуватися при догляді за кожним з цих типів волосся, аби без титанічних зусиль мати пристойний вигляд, «УМ» розповідала майстер-перукар одного з одеських салонів Євгенія Ніконенко. Прислухайтеся до порад фахівця, і навесні буде чим похизуватися перед подругами! І шапку зняти не соромно...

 

Блищить, наче салом намазане

      Увечері ви активно миєте голову, втираєте маски і мажете волосся усіма необхідними бальзамами, сподіваючись на блискучий результат, а вранці замість охайного волосся «милуєтеся» важкими бурульками, які безпорадно звисають під вагою підшкірного жиру й бруду? Вітаю — ваше масне волосся не вмиратиме від спраги й не ламатиметься біля самого кореня! А для того, щоб воно мало пристойніший вигляд, Євгенія Ніконенко рекомендує використовувати косметику з компонентами, які адсорбують жир і зв'язують його (глина, мінеральні грязі, екстракт шалфею, берези, липи, календули, кори верби). Якщо заварювати трави й готувати настоянки ліньки, використовуйте маски з тих видів глини, які нормалізують роботу сальних залоз та робіть маски з натуральної хни — ці засоби коштують копійки, а результат дають стабільний.

      Крім того, для жирної шевелюри важливо дібрати шампунь. А після пінної процедури волосся слід промити відваром лікарських рослин: аїра, кори дуба, шишечок ялівця, плодів горобини тощо. Або ж намастити волосся бальзамом чи маскою, яка містить ці природні компоненти. При цьому фахівці не радять використовувати для миття надто гарячу воду, оскільки вона активізує діяльність сальних залоз. Втім і до пониження температури «головомийки» треба поставитися без фанатизму — надто холодна купіль здатна не лише пригнітити вироблення сала, а й відправити любительку екстремального купання на лікарняний...

Довга руда посуха

      Якщо масне волосся сально виблискує на сонці, то сухе тьмяно стирчить у різні боки й постійно ризикує злетіти з голови — враження, якщо чесно, теж не з приємних. Для того, аби надати «соломі» на голові життєрадісного блиску й попередити його ламкість, Євгенія Ніконенко пропонує користуватися шампунем, збагаченим зволожуючими добавками, колагенами й керамідами. А ще — промивати волосся настоянкою ромашки, липи, кропиви чи листя берези.

      Чисту воду любить і масне, і сухе волосся, але для останнього відсутність домішок у рідинi має більше значення. Якщо ж ви не маєте змоги щоразу виливати на свою голову воду з кришталево чистого гірського потічка, якщо вам недоступні запаси рідини, виплавленої з крижаної брили (уламка айсберга, бурульки тощо) чи снігового намету, якщо перспектива тягати із супермаркета п'ятилітрові пляшки з джерельною водою вас приваблює так само мало, як і марудне очищення рідної «кран-коли» за допомогою складної системи фільтрів, то спробуйте бодай пом'якшити воду з водогону. Той термоядерний коктейль із хлорки, солей кальцію та інших малопривабливих домішок, який тече з наших кранів, не подобається ані шлунку, ані шкірі, ані волоссю. А для того, щоб пом'якшити воду і зробити її більш «лояльною» до шевелюри, треба прокип'ятити рідину або ж (варіант для найлінивіших) додати у ванну соди: чайну ложку на два-три літри води. Якщо цього не зробити, нерозчинний осад від солей кальцію розмажеться по волоссю, надавши йому немитого вигляду, а після висихання зробить волосся ламким та жорстким на дотик.

      А для того, щоб волосся набуло приємного блиску, варто відмовитися від напірників із синтетичної тканини (вони електризують кучері) на користь виробів із шовку (шовкова тканина пригладжує волосяні лусочки).

Комбінуй — не комбінуй...

      От кому найбільше не пощастило, так це людям, у яких волосся і сухе (на кінчиках), і жирне (біля коренів) одночасно. Радикальний метод розв'язання проблеми — коротка стрижка — підійде не кожному, тому фахівці радять регулярно підстригати сухі посічені кінчики й використовувати спеціальну косметику від «дорогих» фірм. Або ж користуватися недорогими «різнокаліберними» засобами, наносячи різні маски на різні ділянки шевелюри. У будь-якому разі, намагайтеся якомога менше висушувати волося феном, а якщо без «гарячого вітру» не обійтися, використовуйте термоактивні мусси, гелі й пінки для моделювання — ці засоби зі спеціальною позначкою захистять волосся від перенагрівання й катастрофічної втрати вологи. Інакше розбіжність між перепаленою феном «соломою» й активно просаленими «бурульками» буде тільки збільшуватися. А воно вам треба?