Один за всіх

11.01.2007
Один за всіх

Халід Ель-Амін набрав 18 очок.

      Тоді як на українських майданчиках почалися матчі другого кола національної першості, чемпіон країни у Греції відстоював честь усього нашого клубного баскетболу в цілому (адже маріупольський «Азовмаш» залишився єдиним повпредом України в Єврокубку ФІБА). Перший матч другого групового етапу азовці провели в Маруссі — передмісті Афін.

      Місцева команда не належить до грандів грецького баскетболу, перебуваючи десь на п'ятому місці за популярністю у Греції. Це підтвердила й скромна глядацька аудиторія позавчорашнього матчу: 300 вболівальників навряд чи могли створити шалену атмосферу, якою так славляться грецькі фанати. Наразі «Маруссі» йде в національному чемпіонаті десятим. Щоправда, в Єврокубку «жовто-чорні» виступають значно впевненіше — на першому етапі вони виграли всі домашні матчі, а взагалі зазнали лише однієї поразки від знайомого нам чеського «Німбурка», та й то вже тоді, коли достроково вирішили завдання виходу з групи. В останні два сезони греки доходили до чвертьфіналів Єврокубка ФІБА й Кубка УЛЄБ.

      Однак «Азовмаш» у першому матчі в новому році забезпечив собі гарний настрій. Якщо не на весь 2007 рік, то принаймні до наступних єврокубкових поєдинків. Команда Рімаса Гірскіса з самого початку взяла ініціативу в руки й повела в рахунку у два-три очки. Щоправда, у другій чверті стався провал, і господарі відірвалися — 36:28. Проте маріупольці зробили ривок — 13:2. Спочатку зусиллями українців Ліщука й Скутельника наблизилися до суперників впритул, а потім перші скрипки почали грати американець Ель-Амін і боснієць Байрамович. На 25-й хвилині гри гості повернули собі лідерство в рахунку й впевнено довели зустріч до перемоги, підтвердивши свої великі амбіції.

      У «Маруссі» найрезультативнiшим виявився американський центровий Даня Абрамс, а от агресивного литовського форварда Сейбутіса гравці «Азовмашу» надійно прикрили — в його активі лише два очки і жодного (!) влучного кидка з гри за 29 хвилин, проведених на майданчику.

      Наступного вівторка маріупольці прийматимуть серйознішого опонента — підмосковне «Динамо», з яким на першому етапі обмінявся перемогами «Хімік» із Південного.

 

ТАБЛО

Чоловіки. Єврокубок ФІБА. Другий груповий турнір. 1-й тур

      Група J. «Динамо» (Моск. обл., Росія) — «Рига» (Латвія) — 91:68, «Маруссі» (Греція) — «Азовмаш» (Маріуполь) — 72:83 (25:21, 16:16, 14:26, 17:20; Абрамс (16) — Байрамович (19+8 підборів), Ель-Амін (18+5 передач), Ліщук (14+8 підборів)).

* * *

Чемпiонат України.

Чоловіча суперліга

      Матчі 13-го туру. «Будівельник» — «Миколаїв» — 71:80 (М. Балашов (25) — Ревзін (22)), «Київ» — «Політехнік» — 112:57 (Дроздов (18) — Арабаджи (22)), «Сумихімпром» — «Кривбас-баскет» — 108:104 (Р. Кривич (30) — Корабльов (37)).

      Турнірне становище: «Київ» — 25, «Черкаські мавпи» — 24, «Хімік» — 23, «Азовмаш» — 22 (12 матчів), «Сумихімпром» — 22, «Миколаїв» — 21, «Дніпро» — 20, «Кривбас-баскет» — 18, «Будівельник», «Одеса» — 17, «Пульсар» — 15, «Львівсь

ка політехніка», «Політехнік» — 14.