16-річна Діва Марія з племені маорі

22.12.2006
16-річна Діва Марія з племені маорі

Афiша рiздвяного фiльму.

      Найближчими днями західний світ відзначатиме Різдво. Це свято, яке має казковий настрій і потребує найкращих історій на кіноекрані, бо саме присвячене найсокровеннішій історії — народженню Ісуса. Першого грудня на екрани більшості християнських країн вийшла стрічка «Народження Христа» (The Nativity Story). В українських кінотеатрах вона з'явиться з невиправданим та незрозумілим запізненням — лише 22 лютого.

      Картина є першою в історії світового кіно (якщо не враховувати двох телефільмів про Івана Павла ІІ), яка мала прем'єрний показ у Ватикані. Папа Бенедикт XVI отримав офіційне запрошення на прем'єру 27 листопада, але відхилив його. Офіційно — з огляду на те, що наступного дня він відбував з візитом до Туреччини. Неофіційно — католицька церква була невдоволена, що 16-річна виконавиця головної ролі Діви Марії завагітніла, не перебуваючи в шлюбі.

 

Христа знайшли в кукурудзі?

      — Фільм розповідає про події, які передували народженню Христа: подорож Марії та Йосипа, чудесне зачаття та власне народження дитяти у Вифлеємі. Майк Річ почав писати сценарій рівно за рік до прем'єри — 1 грудня 2005 року; зйомки фільму з бюджетом 35 млн. доларів відбувалися в Марокко та Італії. Стрічка, зрежисована Кетрін Хардвік, вийшла в американський прокат на 3083 екранах і впродовж першого уїк-енду зібрала 8 мільйонів доларів.

      З цікавих моментів стосовно зйомок фільму можна відзначити, що акторський склад був навчений користуватися всіма інструментами, які були у вжитку дві тисячі років тому, а також пресувати оливи і виноград, випікати хліб, доїти кіз та робити сир.

      Попри намагання надати картині максимальної історичної автентичності, у фільмі є кілька помилок, як прикрих, так і кумедних. В одній зі сцен глядачі бачать поблизу Назарета кукурудзяне поле. Кукурудза була завезена з Америки в Європу та на Близький Схід лише в XV столітті. В іншій сцені цар Ірод пiдіймається на стіну фортеці в Єрусалимі, і перед глядачами відкривається велика панорама міста.

      В іншій сцені Ірод знову підіймається на це ж місце — глядачі бачать лише небо, бо художники-декоратори забули виставити намальовану панораму Єрусалима.

      За змістом фільм цілком відповідає біблійним канонам, але й має свої особливості у порівнянні з екранізаціями інших біблійних історій. Передусім варто відзначити інтернаціональний акторський склад: виконавці походять із Нової Зеландії, Гватемали, Тринідаду, Камеруну, Ірландії, США, а один із них навіть із самого Назарета, як і Ісус. Виконавиця ролі Єлизавети — арабська акторка Шохре Агдашлу — є... мусульманкою за віросповіданням. 26-річний гватемальський актор-дебютант Оскар Ісаак є наймолодшим з усіх екранних Йосипів. Те саме можна сказати і про виконавицю ролі Діви Марії — 16-річну новозеландку Кішу Касл-Х'юз. Про цю актрису і піде мова.

Кар'єра верхи на киті

      Кіша Касл-Х'юз народилася 24 березня 1990 року в містечку Доннібрук на заході Австралії, але ще дитиною переїхала з батьками до Нової Зеландії, в передмістя Окленда. З шести років вивчала танці племені маорі та мріяла стати акторкою, її кумиром була Джулія Робертс. Мрії збуваються. Хоча Кіша не відвідувала жодної акторської школи, навіть не виступала в шкільних виставах, але саме її обрали з-поміж 10 тисяч новозеландських дівчаток, які претендували на виконання головної ролі у фільмі «Осідлавши кита» (2002). Історія дівчинки Пайкеї, котра подружилася з велетенським китом і завдяки цьому переконала співплемінників, що саме вона є спадкоємицею легендарної чаклунки, сподобалася кінокритикам і публіці всього світу. Кіша стала наймолодшою жінкою в історії американських «оскарів», яка номінувалася в категорії «Краща акторка в головній ролі».

      2004 року Кіша знялася в невеликій ролі королеви Набу у фільмі Джорджа Лукаса «Зоряні війни: Помста Сітхів». Роль Божої Матері є лише третім втіленням Касл-Х'юз у кіно. За іронією долі, 16-річна Кіша вже була вагітною на час зйомок фільму «Народження Христа». Вона та її 19-річний приятель Бредні Халл очікують народження дитини у січні. З огляду на вагітність, акторка не змогла взяти участь у прем'єрі фільму в Ватикані та відмовляється давати розгорнуті інтерв'ю з приводу її останньої ролі. Тому обмежимося більш ранніми інтерв'ю Кіші з інтернет-сайтів Бі-Бі-Сі, журналу «Піпл» та Австралійської телерадіомовної корпорації.

      — Ти дуже схожа на свою героїню з фільму «Осідлавши кита»...

      — Так, я вважаю, що ми обидві обдаровані силою волі та є незалежними. Моїй екранній героїні також було 11 років, але вона вже цілком усвідомлювала, ким є і ким хоче стати. Мені також подобається бути зразком для інших дівчат.

      — Чому ти обрала акторську професію ще в дитинстві?

      — Я завжди хотіла грати, але не стільки для самої гри, а через те, що всі ці екранні леді одягаються в такі чудові вбрання. Мені дуже подобалася елегантна Джулія Робертс, також Холлі Беррі...

      — А тобі доводилося особисто зустрічатися та спілкуватися з великими зірками?

      — Під час кінофестивалю в Санденсі (форум незалежного кіно в США. — Авт.) я познайомилася з Дастіном Хоффманом, який був просто фантастичним. Йому сподобався мій фільм, і він зізнався, що плакав під час його перегляду. Я також спілкувалася з Анною Пакін, що було дуже мило, оскільки мене весь час порівнюють із нею (Пакін номінувалася на «Оскара» як акторка другого плану у фільмі «Піаніно» у віці восьми років. — Авт.).

      — А як ти почувалася на церемонії вручення «Оскарів»?

      — Я навіть ущипнула себе, щоб переконатися, що це не сон. «Оскари» такі велетенські. Але я не була засоромлена чи затиснута. Просто бракує слів пояснити всі відчуття. Це як... це як абсолютно щось неймовірне.

      — Чи твої перші успіхи означають, що акторство стане твоїм фахом?

      — Певне, ні, бо це дуже важка праця. Я хочу здобути фах вчительки технічних дисциплін. Мої друзі дуже здивовані і запитують мене, чому я хочу стати вчителькою, а я відповідаю, що це дуже хороша професія. Окрім того, в школі у мене завжди були відмінні оцінки з технічних предметів.

      — Чи не зарано ти збираєшся стати мамою?

      — Приватне життя повинне бути приватним. Добре, коли ти розмовляєш про свою роботу, що надалі плануєш, але не варто питати про життя моїх брата чи мами. Як і про моє життя.

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>