Якщо завтра кусюча ціна...

22.12.2006

      Подейкують, в останні роки працівники тутешніх металургійних підприємств, виховуючи своїх дітлахів, лякали непослухів не банальним стоянням у кутку чи ще банальнішим Бабаєм, а... підвищенням ціни на газ. Мовляв, отоді вже й справді доведеться всім пізнати почім ківш лиха. Проте розмови розмовами, а металурги, збагнувши неминучість цінової агресії, взялися протиставити їй енергозберігаючі сучасні технології, що дозволяють значно економніше споживати паливо і при цьому не зменшувати обсяги виробництва.

       Тепер вже можна з упевненістю сказати, що підвищення цін на газ не захопить зненацька колектив Єнакієвського металургійного заводу, де завчасно подбали про економне використання палива. Підтвердженням цьому став пуск у грудні в кисневому цеху підприємства спеціальної установки, що дасть можливість металургам розв'язати проблему дефіциту кисню і водночас збільшити обсяги виробництва сталі до трьох мільйонів тонн. Введення в експлуатацію згаданої технології поки є одним із найбільших енергозберігаючих проектів підприємства, що входить до ТОВ «Метінвест Холдинг». Адже новий блок вважається досить економним — вже з 2007 року споживання в кисневому цеху заводу електроенергії зменшиться на 42, 3 мільйона кВт/годин на рік.

      За словами директора дивізіону сталі і прокату групи «Метінвест» Ігоря Коритька, підвищення цін на газ все ж позначиться на рентабельності підприємства, але вже не так фатально, як це уявлялося ще недавно. «Ми чудово розуміли, що ціна на газ рано чи пізно приблизно буде відповідати світовій, — сказав він на зустрічі з журналістами. — Коли це настане — через рік, два чи п'ять, за великим рахунком, однаково. І у своїй діяльності ми керувалися таким прагненням: усі проекти, нами здійснені, спрямовані на енергозбереження, і тому ми практично готові до підвищення цін на газ».

      Так само не стали чекати немилості від цінової політики стосовно енергоносіїв і на інших металургійних підприємствах області, де також наполегливо втілюють у життя схожі проекти. Приміром, у листопаді в Донецьку на міні-металургійному заводі «Істил» вже почав працювати комплекс кислотної станції, здатної забезпечити виробництво у повному обсязі киснем, азотом та аргоном. Крім того, використання нового обладнання тепер дозволяє металургам «Істилу» нарешті відмовитися від послуг організацій-посередників, що досі постачали на підприємство ці енергоносії.

      До запровадження економних технологій пиловугільного пилу для доменних печей вдалися й на Донецькому металургійному заводі та на Маріупольському меткомбінаті імені Ілліча. Отож поступово «кусючі» ціни на газ вже не переслідують металургів у снах-жахах. Адже, як показує практика, навіть в умовах такої цінової політики вітчизняні підприємства здатні працювати цілком нормально. Щоправда, за умови, якщо тут заздалегідь узялися запроваджувати сучасні енергозберігаючі технології.