Замість газу — електрика

22.12.2006

      Про це повідомив голова Вінницької ОДА Олександр Домбровський. В експерименті поки візьмуть участь лише кілька підприємств, котрі обслуговують село Піщанку й прилеглі до нього Трибусівку й Студене. За словами «губернатора», хоча регіон і є в числі лідерів з газифікації села, збільшення вартості «блакитного палива» змушує обласне керівництво постійно шукати йому альтернативу.

      «На альтернативних видах енергії на Вінниччині працює чимало підприємств, — зазначив Олександр Домбровський. — Вони використовують для роботи відходи власного виробництва: соняшникову луску, деревну стружку. А не так давно ми провели експеримент, і одна з наших сільських шкіл для опалення замість газу почала використовувати паковану солому».

      За словами «губернатора», регіонам уже давно час відійти від позиції прохача державних дотацій, а шукати самим механізми виживання та поповнення місцевих бюджетів. Що, власне, й робить Вінниччина.

      До речі, вартість експериментального проекту з переходу теплокомуненерго з газу на електроенергію — майже 1,6 млн. гривень. Фінансуватимуть його Вінницька облдержадміністрація, Піщанська райдержадміністрація, «Вінницяобленерго», а решту 45% — населення. Якщо зараз участь на паях при газифікації сіл становить 5—8 тис. гривень із садиби, то для переведення на електричне теплопостачання внесок становитиме не більше ніж 2 тис. гривень. Між іншим, експеримент стало можливим провести завдяки надлишку електроенергії, виробленої енергогенеруючими підприємствами в нічний час. Електроопалення житла на Вінниччині планують робити централізованим.

Богдана БАБИЧ.