Горбаня прибрати, щоб Щербаня врятувати

16.12.2006

      Сумську обласну прокуратуру цього року вже двічі перевірила Генеральна. Одна перевірка була плановою, наступна, яка закінчилася буквально напередодні професійного свята прокуратури, досліджувала ті ж питання, що й попередня. Як м'яко пояснив прокурор області Олександр Горбань, Генеральний прокурор не знайшов вичерпних відповідей щодо певних позицій у матеріалах першої перевірки. Отож приїхала група в іншому складі — доперевіряти.

      Фаховість працівників Генеральної прокуратури наразі обговорювати не будемо: більшість українців давно склали думку про неї. Тож, що там не зміг зрозуміти Генпрокурор — його проблеми, а от мешканці Сум не можуть зрозуміти, чи слід чекати після такої уваги до Сумщини зміни прокурора області. Подейкували — так. І навіть називали прізвище того, хто буцімто мав зайняти це місце, — зворотна адреса — донецька. Олександр Горбань цього питання не прояснює, каже — не в його компетенції, усе буде так, як вирішить Генеральний прокурор. Але схоже, що будь-яке рішення Генерального не буде зустрінуте з розумінням: такий імідж він собі склав серед багатьох сумчан. Перш за все, через заслуги у справі «обілення» та «опухначення» колишнього голови Сумської облдержадміністрації Володимира Щербаня, які віддають саме йому.

      Та й загалом «команда Щербаня», схоже, у стані повернення маятника. «Посвятішав» сам пан Щербань. Верховний Суд переглянув справу його соратниці Ольги Крутушкіної і змінив кваліфікацію дій, а відтак і покарання донецької пані, яка так активно покрутійствувала на Сумщині. І хоча прокурор області каже, що її ніхто не виправдав, але будь-який злочин вимагає покарання. Для Крутушкіної зміна її покарання відразу потягнула за собою амністію. Якщо ж врахувати, що Верховний Суд відмінив для «покараної» і заборону займати відповідальні посади, то — чекаймо!

      Який висновок роблять для себе сумчани? Поки один: у донецьких таки великі кишені. У працівників суду та прокуратури, відповідно, також. Про правосуддя, вибачте, не говорять, мабуть, не розуміють, що це таке.

      Досі у розшуку ще один член «команди» Борис Родельс, який значиться як екс-керівник управління стандартизації та метрології. Місцеві мешканці більше знайомі з ним як організатором сутичок під час мітингів, виборів та подібних заходів. Схоже, незабаром зустрічатимемо і його, ймовірно, на білому коні. Проте справа колишнього помічника Щербаня, екс-сумського голови Володимира Омельченка, у суді триває. Кажуть, він також, на відміну від попередніх часів, додав оптимізму. Більше того, дивна пригода сталася з прокурором обласної прокуратури, який підтримує обвинувачення проти Омельченка у суді. Якогось дня у себе на столі він знайшов таку собі бандероль, а в ній — газету. На першій сторінці видання був матеріал про факти дорожньо-транспортних пригод на шляхах області та пояснення, від чого вони бувають. Загорнута газетка була у бланк документа, що називається «Комісійна винагорода». Ні обласна прокуратура, ні СБУ, залученi до перевірки, не знайшли жодного зв'язку даної бандеролі зi справою саме Омельченка, тому жодних висновків не зроблено.

      До речі, повторна перевiрка з Генеральної значних «успiхiв» в облпрокуратурi також не знайшла. Корупції у лавах працівників прокуратури області не виявлено. Може, тепер уже дадуть їй спокiйно працювати?

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>