Останні акценти року

16.12.2006
Останні акценти року

Андрій Воронін і Берндт Шнайдер святкують успіх «Байєра». (Фото РЕЙТЕР.)

      У четвер стали відомі останні п'ять із 24 команд, що подолали груповий етап другого за рангом клубного турніру Європи. Примітно, що всі британські команди — три з Англії й одна з Шотландії — завершили цю стадію на перших місцях у своїх групах.

      У квінтеті А долю третьої путівки до «плей-оф» в очному протистоянні розігрували «Осер» і «Ліворно». Французам на власному полі достатньо було не програти, але під завісу першої години матчу вони при виконанні кутового біля своїх воріт прогавили основного голеадора гостей Крістіано Лукарреллі, і капітан італійців свого шансу не змарнував. Ця перемога стала єдиною для «Ліворно» у груповому турнірі, але її виявилося достатньо, щоб посісти третє місце й вийти до наступного раунду. В іншій зустрічі вечора шотландський «Рейнджерс» упорався із сербським «Партизаном».

      Німецький «Байєр» пробився до 1/16 фіналу також завдяки єдиному виграшу в чотирьох матчах. У позавчорашньому поєдинку з «Бешикташем» український легіонер «фармацевтів» Андрій Воронін перебував на полі до 78-ї хвилини — якраз до того моменту, коли стався злам. Леверкузенці довго атакували безрезультатно, одного разу Воронін не влучив по незахищених воротах із лінії штрафного майданчика. Але невдовзі ветеран команди Шнайдер зіграв на добиванні після невдало виконаного Бабичем 11-метрового, а потім у потрібний час у потрібному місці опинився боснієць Барбарес. Турецька команда, очолювана французом Жаном Тігана, відіграла один м'яч з пенальті, але на більше у «Бешикташу» часу не вистачило.

      У другому матчі групи В у Лондоні лідери визначали володаря першого місця. Англійський «Тоттенхем», упевнено перегравши «Динамо» з Бухареста, здобув четверту перемогу в турнірі і слідом за «Еспаньйолом» став другим клубом зі стовідсотковим показником набраних очок.

      Останнім шансом піднятися на третє місце в групі С сповна скористалася португальська «Брага», завдавши четвертої поразки поспіль «коникам»-невдахам із Цюриха. А перше місце тут дещо несподівано посів голландський АЗ. Команда Луї ван Галя у Севільї переграла чинного володаря Кубка УЄФА й Суперкубка Європи. Двома влучними пострілами безпрограшну серію «Севільї» в цьому турнірі, що нараховувала 12 матчів, перервав грузинський форвард «АЗів» Шота Арвеладзе.

      Тільки краща різниця забитих і пропущених м'ячів дозволила «Лансу» залишитися на третій позиції у групі D. Французи програли два останні матчі, позавчора віддали перемогу на останніх хвилинах голландському «Херенвену», але успішний старт у турнірі відкрив їм дорогу у «плей-оф». Італійська «Парма», достроково забронювавши за собою перше місце, виставила на зустріч із «Осасуною» другий склад, чим іспанці й скористалися, щоб вийти на «срібну» позицію.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Груповий етап. 5-й тур.

Результати четверга

Група А. «Осер» (Франція) — «Ліворно» (Італія) — 0:1 (К. Лукареллі, 59), «Рейнджерс» (Шотландія) — «Партизан» (Сербія) — 1:0 (Хаттон, 55).

      Підсумкове становище: «Рейнджерс» — 10, «Маккабі» (Х, Ізраїль) — 7, «Ліворно» — 5, «Осер» — 4, «Партизан» — 1.

Група В. «Байєр» (Німеччина) — «Бешикташ» (Туреччина) — 2:1 (Шнайдер, 78; Барбарес, 87 — Рікардіньйо, 90+1 (пен.)), «Тоттенхем» (Англія) — «Динамо» (Бх, Румунія) — 3:1 (Бербатов, 16; Дефо, 39, 50 — Менді, 90+1).

      Підсумкове становище: «Тоттенхем» — 12, «Динамо» — 7, «Байєр» — 4, «Бешикташ» — 3, «Брюгге» (Бельгія) — 2.

Група С. «Севілья» (Іспанія) — АЗ (Голландія) — 1:2 (Чевантон, 52 (пен.) — Арвеладзе, 62, 90+3), «Брага» (Португалія) —«Грассхопперс» (Швейцарія) — 2:0 (Ж. Пінто, 61; Кастанхейра, 90+1).

      Підсумкове становище: АЗ — 10, «Севілья» — 7, «Брага» — 6, «Слован» (Чехія) — 5, «Грассхопперс» — 0.

Група D. «Парма» (Італія) — «Осасуна» (Іспанія) — 0:3 (Д. Лопес, 3, 44; Хуанфран, 82), «Херенвен» (Голландія) — «Ланс» (Франція) — 1:0 (Алвес, 90+3).

      Підсумкове становище: «Парма» — 9, «Осасуна» — 7, «Ланс», «Оденсе» (Данія), «Херенвен» — 4.