Пішла слава про Катеринославський

13.12.2006

      Протягом листопада представники Міністерства освіти та науки України проводили вибіркову акредитаційну перевірку вузів Дніпропетровщини. Під її пильним оком опинилися як державні навчальні заклади (Національна металургійна академія України, Національний гірничий університет в обласному центрі, Державний технічний університет у Дніпродзержинську), так і приватні. Проте жоден із восьми перевірених навчальних закладів не витримав випробування повністю. За зізнанням старшого державного інспектора відділу інспектування вузів III—IV рівнів акредитації Міністерства освіти та науки Тетяни Наконечної, найпоширенішими виявленими порушеннями є значне перевищення чисельності студентів заявлених ліцензійних місць, недостатнє матеріально-технічне оснащення, наявність неліцензованих спеціальностей тощо.

      Та найбільшою проблемою залишається кадрова. Нерідко один викладач читає дисципліни, які між собою зовсім не пов'язані. Приміром, в одному з вузів тепловик-електронник примудрявся викладати і основи податкової системи, і принципи судоустрою...

      Контрольні, проведені представниками міністерства, виявили і рівень знань студентів: він просто жахливий — нерідко не дотягував і до 2—3 відсотків.

      Один же вуз і взагалі працював без будь-якої ліцензії. Донедавна він називався університетом «Україна», але віднедавна перейменувався на Катеринославський. І саме з цим далеко не милим певній частині дніпропетровців ім'ям вузу, який готував від юристів до економістів та психологів, доведеться почити у бозі. Університету заборонено вести подальшу навчальну діяльність, справою щодо його керівництва займаються органи прокуратури, а близько 850 студентів розподілять по інших навчальних закладах.