Бої на Хрещатику тривають

13.12.2006
Бої на Хрещатику тривають

      Після кривавих боїв, якими ознаменувалося засідання Київської міськради минулого четверга, від учорашнього зібрання столичних депутатів на Хрещатику, 36 кияни також мирних дискусій не чекали. Тим паче що болюче (для декого з депутатів — у прямому сенсі) питання про скасування надмірного підвищення тарифів на комунальні послуги цього разу доповнювалося вимогою опозиції засудити бійку в залі Київради 7 грудня, у якій, нагадаємо, нібито брали участь спортивні чоловіки невідомого походження, але з депутатськими значками.

 

Побої чи «застуда»?

      Однак, як не дивно, під стінами монументальної «обителі» столичної влади цього разу було фактично порожньо. Кільканадцять міліціонерів та залізні парканчики відгороджували від входу до Київради всього лише якийсь десяток людей із плакатами (вимогами знизити тарифи, закликами до мера тощо). Однак причиною такої неактивності, виявляється, стало не лише те, що киянам уже в печінках сидять і продажні депутати, й неадекватний мер. Принаймні депутат Київради від БЮТ Олександр Бригинець на власному прикладі пояснив те, що цього разу Блок Тимошенко не збирав під столичним парламентом велелюдного мітингу, ще й турботою про здоров'я людей. За словами пана Олександра, який 7 грудня добряче постраждав від кулаків чи то своїх колег, чи то тих самих «невідомих із депутатськими значками», після інциденту його відвезли до Жовтневої лікарні. Лікарі, які приймали депутата, зафіксували підозру на струс мозку й планували негайно його госпіталізувати. Але тут приїхала депутат від Партії регіонів Качурова, котра керує київською медициною, разом з іншими медиками. Вони оглянули Бригинця й запевнили, що ніяких серйозних ушкоджень він не має й може одразу йти додому. «Ці лікарі мені поставили «діагноз» — вегето-судинний криз. Це свідчить про те, що медицина чітко підконтрольна київській владі. Тому якщо, скажімо, прийдуть люди на мітинг під Київрадою, а їх за вказівкою Черновецього там поб'є ОМОН, то в лікарнях їм можуть поставити діагноз «ГРЗ» або «застуда».

      До слова, міський голова Леонід Черновецький заявив, що має на руках медичні довідки, які засвідчують: ніякого побиття депутатів у Київраді минулого четверга не було...

Парламент висилає підкріплення

      На відміну від спокою й тиші за вікном, на четвертому поверсі Київради, де розташована сесійна зала і її «кулуари», народу було — не протовпитися. Під дверима активно штовхалися журналісти, яких, звісно, привабили не лише дармові пиріжки, кава-чай і лимонади, а в сесійній залі — депутати. Причому не тільки й навіть не стільки столичні, як «верховні». Адже для підтримки своїх «менших братів» зі столичного парламенту найпотужніші фракції Верховної Ради делегували цілі загони: майже в повному складі в порівняно невелику залу Київради набилася веерівська фракція БЮТ, у центрі якої притягувала погляди складена впізнаваним «бубликом» білява коса, активно підтягувалися й нардепи від Партії регіонів.

      БЮТівці заблокували трибуну, вимагаючи надати слово своїй лідерці. Під активні скандування «Слово! Слово!» мер Черновецький відкрив засідання (зареєструвалося 72 депутати, що на 11 осіб більше від мінімального кворуму). З обох боків президію потужною стіною заблокували нардепи від Партії регіонів, захищаючи мера і його команду від «посягань» столичних БЮТівців, які, у свою чергу, намагалися прорватися крізь цей кордон. Така активна штовханина туди-сюди тривала доти, доки з десятої спроби секретареві Олесю Довгому не вдалося-таки оголосити перерву, «оскільки неможливо проводити засідання».

      Під час перерви Юлії Тимошенко таки надали  слово, але от біда — окрім депутатів та журналістів під сесійною залою, промови Юлії Володимирівни ніхто не почув. Бо вже традиційно на цей час пряму трансляцію засідання Київради на телеканалі «Київ» перервали. Мовляв, перерва ж, то які можуть бути претензії...

Вимоги БЮТ

      Тимошенко заявила, що вимагає виконання п'яти умов, і доки цього не буде зроблено, трибуну не розблокує. Вимоги, за словами леді Ю., такі: «Перше — це скасування необгрунтованих тарифів. Їх підвищили набагато більше, ніж потрібно, бо на корупційній основі за участю керівництва мерії було створено «Київенергохолдинг». Друга наша вимога — щоб не було передачі землі на корупційній основі, а проводити продаж лише на аукціонах і конкурсах. Третя вимога — повернути вкрадений банк «Хрещатик», а якщо проводити його приватизацію, то лише на аукціоні, за умов якого кияни отримають 800—900 мільйонів у бюджет. Четверте: ми вимагаємо скасувати рішення про передачу в приватну власність Жукового і Труханового островів. І п'ята вимога — запросити Генпрокурора чи прокурора Києва на сесію, щоб він прозвітував, чи порушено кримінальні справи проти бойовиків, які побили депутатів від опозиції (7 грудня. — Ред). Також пані Юлія повідомила, що її політична сила боротиметься за проведення у столиці дострокових виборів. Механізмом такого повороту подій може бути і референдум, і рішення судових органів.

      Як пояснив журналістам колега Тимошенко по фракції Микола Томенко, вимога викликати прокурора не випадкова. Народний депутат нагадав про те, як свого часу фракція БЮТ разом із журналістами зафіксувала факт участі в бійці у сесійному залі Верховної Ради депутата Луганської міської ради. І досі ні керівництво ВР, ні Генпрокуратура на це належним чином не відреагували. «Тому якщо сьогодні цю ситуацію не зупинити, то не виключено, що незабаром побиття депутатів сторонніми особами стане в радах місцевого самоврядування нормою. От чому так важливо, щоб у Київраду прийшов прокурор міста й пояснив, чи захищені депутати, які відстоюють свою програму й інтереси киян, від бандитів бодай у межах сесійної зали», — зазначив Томенко.

Мер таки знизить тарифи...

      Із побиттям нібито все зрозуміло, а от iз тарифами, як спершу здавалося, вийшов невеличкий конфуз. Річ у тім, що ще напередодні ввечері Леонід Черновецький в ефірі телеканалу «1+1» заявив, а вчора вранці цю свою заяву підтвердив, що тарифи буде знижено — мінімум на 10 відсотків, а за деяких умов («для малозабезпечених прошарків населення, які мешкають у будинках житлового фонду, що перебувають у дуже поганому стані) — і на 50. До такого рішення столичного голову, мовляв, спонукала відповідна заява Президента Ющенка, якого Черновецький і як керівника держави, за субординацією, шанує, і «як людину» любить і поважає.

      До того ж мер своїм розпорядженням затвердив персональний склад робочої групи на чолі з першим заступником голови КМДА Анатолієм Голубченком, яка має розглянути, чи відповідає розмір тарифів на житлово-комунальні послуги економічно обгрунтованим витратам на їх виробництво. Щоправда, це утворення, до якого увійшли й представники всіх фракцій Київради, опозиціонери одразу ж назвали «фікцією, яка нічого насправді не вирішує».

      Зниження тарифів БЮТівців і їхніх колег також не вгамувало. «Складається враження, що з киян просто знущаються, потроху знижуючи від початку в декілька разів завищену цифру на кілька відсотків, — обурювався Микола Томенко. — Але є ж позиція Міністерства юстиції про те, що рішення про підвищення тарифів на комунальні послуги у столиці незаконне, тому треба просто взяти і його скасувати. А потім не з «барського плеча» київської фарсмажорної влади (тобто групи мажорів, чия діяльність нагадує фарс) знижувати чи підвищувати тарифи, а економічно обгрунтувати, чому вони встановлені саме на такому рівні».

«Пацани» і компроміси

      Тим часом із погоджувальної ради надто швидко повернувся лідер фракції Блоку Кличка у Київраді й повідомив журналістам, що його з цієї наради просто... виставили.

      «Черновецький відверто сказав, що представники блоків Кличка та Литвина «не в форматі» цієї зустрічі, так само як і представники «Нашої України» та БЮТ, — заявив Віталій Кличко й подивувався: — Як же вони хочуть досягати компромісу, якщо чують тільки себе, а думку інших просто не сприймають?» (До слова, перед тим коридором пробіг дуже лютий депутат, «схожий на лідера фракції Блоку Литвина Анатолія Коваленка», кричачи у мобільний телефон: «Я нє пацан! Я єслі надо, могу і послать!»).

      Утім незабаром, після того як народні депутати з протилежних таборів іще трохи поштовхалися в сесійній залі (БЮТівці таки прорвалися у президію й повиставляли з неї стільці), керівництво Київради знову оголосило погоджувальну раду. На неї таки запросили всіх лідерів столичних фракцій, а на додачу — ще й «найпочесніших» нардепів, зокрема Юлію Тимошенко. Тривала ця нарада ледве не до вечора і, за словами лідерки БЮТ, яка вийшла до журналістів трохи раніше, мала шанси завершитися якимось компромісом...

 

Двоє активних учасників шарпанини в Київраді в коментарі «УМ» пояснили, чому депутати ВР прийшли штовхатися у столичний «парламент».

Михайло Поживанов,

народний депутат від «Нашої України»:

      — Ви ж бачите, що відбувається, — минулого разу сюди зайшли невідомі люди з депутатськими значками, побили депутатів, двоє з яких потрапили до лікарні зі струсом мозку, а це питання навіть на засіданні Київради сьогодні не обговорюється, не створено слідчої комісії. Тому я вважаю, що наші дії сьогодні були абсолютно правильні — ми вирішили заблокувати роботу Київради доти, доки вона не розгляне в поіменному режимі питання про те побиття, яке відбулося минулого разу, і про тарифну політику. Верховна Рада може поставити питання про дострокові вибори київського міського голови і київської міськради, враховуючи ту ситуацію, яка сьогодні склалася у столиці».

Василь Горбаль,

народний депутат від Партії регіонів:

      — Минулого четверга у Київській міськраді відбулася бійка, і ми такі методи засуджуємо. І засуджуємо те, що депутати Верховної Ради втручаються у порядок ведення сесії місцевої ради. Народні депутати мають право брати участь у засіданнях місцевих рад, надавати відповідні заяви тощо, але в жодному разі не втручатися в їхню роботу. Це незаконно. Тому ми прийшли для того, щоб запобігти втручанню сторонніх осіб у ведення сесії Київради.

      А сьогодні бійок насправді не було. Адже бійки між депутатами Верховної Ради, з огляду на те, що вони в таких речах мають більше досвіду, є більш награними, «показовими». Усі ж розуміють, що після таких баталій ми виходимо з зали й мирно спілкуємось один з одним. Депутати міськради, на жаль, такої культури поведінки ще не мають, вони настроєні більш агресивно і б'ються по-справжньому.

 

ПОЗИЦІЯ

      Президент Віктор Ющенко своїм указом скасує завищені тарифи на комунальні послуги у Києві, якщо мер Черновецький не перегляне їх. Таку позицію Ющенка переказує офіційне інтернет-представництво глави держави.

      «Безумовно, я як Президент не міг допустити різкого погіршення життя сотень тисяч киян. Тому доручив міському голові Леоніду Черновецькому переглянути затверджені тарифи, — наголосив Віктор Ющенко. — Експертні розрахунки засвідчують: економічно обгрунтованим є зменшення тарифів на 10 відсотків для всіх категорій населення. Для найменш соціально захищених киян вважаю за необхідне скоротити запропоновану плату за житло та комунальні послуги вдвічі. Також я доручив міському голові зменшити тарифи для тих жителів столиці, які мешкають у старих будинках».

      Скасувати завищені тарифи Ющенко обіцяв у тому разі, якщо київська влада не погодиться з його пропозиціями.

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>