Правом вето — по бюджету

13.12.2006
Правом вето — по бюджету

      Пізно ввечерi в понедiлок глава держави вирішив повернути бюджет-2007 для повторного розгляду. В пропозиціях Президента, які супроводжували документ, його відмова підписати закон пояснюється, насамперед, блоком невирішених соціальних проблем.

 

Із пенсіонерів, інвалідів, самотніх матерів — по 26,6 гривні з кожного!

      Скажімо, стаття 62 встановлювала прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, в розмірі 380 грн., а за попередніми розрахунками ця цифра мала становити 406,6 гривні. Здавалося б, трохи більше ніж 26 гривень не так уже й багато, але ж люди, які змушені виживати на встановлений державою мінімум, зовсім по-іншому, ніж урядові чиновники, ставляться до грошей. Сума в 380 гривень відповідно до закону стає базовою для обчислення мінімальної пенсії за віком. Таким чином, занижена Кабміном цифра впливає на розмір пенсії 12 млн. українських громадян похилого віку, а також на тих, хто отримує різні види соціальної допомоги: інваліди з дитинства, діти-інваліди, самотні матері, діти, що перебувають під опікою чи піклуванням тощо.

Кабмін — за багатих учителів! Але багатих духовно...

      Не в кращому становищі мали опинитись і ті, хто працює на себе та на благо рідної держави. Розмір мінімальної зарплати, відповідно до планів Кабміну, мав становити 400 грн. на початок наступного року і 450 грн. — на 1 грудня 2007 року. Формально це більше, ніж маємо нині, але ж ті, хто готував бюджет, не врахували кількох важливих нюансів. Насамперед зростання інфляції — експерти вважають, що наступного року вона становитиме 11 відсотків, та податкового навантаження — держава забиратиме в кожного з нас на два відсотки більше. Тому могло статись так, що громадяни України могли заробити за наступний рік не трохи більше, як це траплялось упродовж останніх років, а відчутно менше. Непримітна цифра у бюджетному рядку найсильніше вдарила б по гаманцях людей, які і без того заробляють зовсім небагато: вчителі, лікарі, науковці, працівники культури.

Замість війська — «партизанські загони»

      Служити в українському війську нині не вважається особливо престижним. А за нормами бюджету-2007 мало стати ще й дуже матеріально невигідно — для ліквідації диспропорції між Збройними силами та іншими військовими формуваннями Кабмін не додав 1056 гривень. То ж про матеріальну допомогу офіцерам, житло та інші соціальні забаганки треба було б забути.

Місцевий бюджет iз вдячністю прийме позику. Суму вдячності обумовимо

      Ще одна не до кінця зрозуміла норма — позички місцевим бюджетам. Умови повернення визначає Кабмін. Але, як показує досвід, переважно ці суми просто списують. Зате всі, хто в таку безкорисливість та безмірну щедрість урядових чиновників з власного життєвого досвіду не вірить, підозрюють масштабні зловживання. Та найголовніше, що ніхто не може пояснити, в чому мета цих позик. Якщо торік після введення єдиної ставки податку з фізичних осіб існувала загроза, що місцеві бюджети опиняться на безгрошів'ї, то ж який фінансовий катаклізм має статись у році Вогняної Свині?

Нафтотрейдери таки рівніші за інших

      Розмови про те, що життя нафтотрейдерів після певних перемовин з урядом має стати веселішим і багатшим, знайшли своє відображення в урядовому варіанті бюджету. Так, зобов'язуючи постачальників високоліквідних товарів платити податок «живими» грішми безпосередньо на державному кордоні, уряд чомусь зовсім забув про бізнесменів, що ввозять до держави ешелони нафтопродуктів. Ну не може цей товар не користуватись попитом!

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

      «Бюджет з поправками Президента буде готовий уже наступного тижня», — таку оптимістичну думку висловив заступник голови Бюджетного комітету Верховної Ради, член фракції «Наша Україна» Павло Жебрівський. За його словами, Бюджетний комітет та уряд мають усі можливості для доопрацювання документа та винесення його на розгляд ВР вже наступного вівторка. У цьому випадку фракція «Наша Україна» готова голосувати «за».

* * *

      «Президент ударив український народ у спину ножем, — заявив лідер фракції соціалістів Іван Бокий. — Складається враження, що Президент турбується про інтереси українського народу і така реакція є ніби правильною. Але після врахування пропозицій Президента головний фінансовий документ буде незбалансований. Вето залишає народ без нормального фінансування у першому кварталі. Це ніж у спину, а не турбота про людей».

* * *

      «Коаліція («антикризова») спробує перекласти на Президента відповідальність за ситуацію в країні», — вважає представник БЮТ Олександр Турчинов, наголошуючи, що Віктор Ющенко здійснив правильний крок, голосів на подолання вето немає, але «регіонали», комуністи та соціалісти спробують перекласти з себе відповідальність за провал своєї внутрішньоекономічної політики».

* * *

      Екс-віце-прем'єр із гуманітарних та соціальних питань, народний депутат від «Нашої України» В'ячеслав Кириленко в коментарі «УМ» так прокоментував ситуацію з вето: «Це був прогнозований крок. Бо Президент України і перед першим, і перед другим читанням письмово звертався до керівництва Верховної Ради і до всіх народних депутатів зі своїми пропозиціями. Якщо це парламент не арифметичної більшості «антикризової» коаліції, а законодавчий орган, що представляє інтереси всього українського народу, то пропозиції Президента знайдуть відгук у депутатів і будуть враховані — проголосувати ВР має вже на початку наступного тижня. Інших варіантів розвитку подій усе одно не існує — необхідної кількості голосів для подолання вето правляча коаліція не має».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
«Антикризовики» не поступаються принципами і хочуть вірити, що Тимошенко візьме приклад з Мороза

      Учора ситуацію навколо вето обговорювала рада «антикризової» коаліції. Розмова у вузькому колі виявилась лаконічною — Кабінету Міністрів доручили швиденько зробити економічні висновки про кожну із пропозицій Президента. За словами одного з лідеров коаліції Євгена Кушнарьова, інціатива Віктора Ющенка коштуватиме для держави 10 млрд. гривень (раніше оприлюднена «регіоналами» сума — 5 млрд. гривень. — Авт.).

      Але найцікавішим виявився заклик пана Кушнарьова до лідера БЮТ Юлії Тимошенко з проханням допомогти голосами і подолати вето глави держави. «Якщо Юлія Володимирівна готова подолати вето, ми готові проголосувати разом з нею», — продемонстрував Кушнарьов тонке розуміння стану сучасної української політики. Самі ж члени правлячої коаліції власними бізнес-принципами поступатись поки не планують.

      У свою чергу «регіональний» голова Бюджетного комітету ВР Володимир Макеєнко сподівається на голоси «Нашої України». Але Олександр Турчинов від БЮТ i Юрій Єхануров від «НУ» вже спростували такі варіанти розвитку подій. А без опозиції «коаліціонери» 301 голос не наберуть.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>