Коли потрібні пророки у своїй Вітчизні

12.12.2006

      Чвертьфінальне протистояння «Дніпра» й «Динамо» могло б стати окрасою фіналу Кубка України. Здавалося б, усе було проти дніпропетровської команди, яка втратила провідних гравців через дискваліфікацію. «Динамо» натомість мало додаткову мотивацію напередодні заанонсованої «чистки» після фіаско в Лізі чемпіонів. Адже навіть за підсумками провального сезону «запам'ятовується остання фраза». І підопічні Анатолія Дем'яненка «висловилися» досить переконливо. Звичайно, подолання «дніпровських порогів» буде занесено до активу київського тренера. Але чи вистачить цього, щоб президент «біло-синіх» й надалі утримувався від запрошення закордонного наставника?

      Повторні матчі 1/4 фіналу виявили досить несподівану тенденцію: обидва гранди зробили ставку на вітчизняних футболістів, але виглядали значно привабливіше, ніж тиждень тому. «Шахтар» узагалі випустив у стартовому складі лише одного легіонера (Еммануеля Окодуву), що доти виглядало майже неймовірним. Лише чотирма закордонними футболістами обмежилося й «Динамо». Щоправда, сталося так, що двоє з них стали героями матчу. Узбек Максим Шацьких забив красивий гол у «дев'ятку» воріт Артема Куслія та змусив Володимира Єзерського піти на фол останньої надії. Коли кияни одержали фору в одного футболіста, гості почали відверто домінувати, і Айїла Юссуф у додатковий час досить швидко забив переможний м'яч. У цьому епізоді нігерієць скористався помилкою дніпрян при створенні штучного офсайду.

      Щодо гри господарів, то їхній наставник Олег Протасов уже не вперше у цьому сезоні продемонстрував уміння робити результативні заміни. Бартулович, котрий замінив Кравченка, зробив навіс зі штрафного, Корніленко влучив у стійку воріт, а Мелащенко, який перед цим вийшов замість Бідненка, відправив м'яч у порожні ворота (Шовковський при рикошеті пропустив «круглого» між ногами). Можливо, суперники, як і два роки тому, побавили б публіку серією пенальті, але гравець збірної України Володимир Єзерський, схоже, дещо погарячкував, «заваливши» узбецького форварда «фолом останньої надії».

      В інших матчах теж було чимало цікавого. В усіх на устах були слова тренера друголігового ФК «Севастополь» Сергія Пучкова: він заявив, що після домашньої поразки 0:1 вони з «Шахтарем» у Донецьку визначатимуть переможця в серії 11-метрових. Не судилося. Пенальті в цьому поєдинку справді був, але лише один — Андрій Воробей не зміг переграти голкіпера і взагалі став найбільшим невдахою, змарнувавши не один гольовий момент. Але «український» «Шахтар» і без цього поклав амбітного суперника на лопатки, а ще один форвард збірної — Олексій Белік — відзначився хет-триком. Позитивні враження залишив про себе й Окодува, який на диво легко знайшов спільну мову з незвичними партнерами.

      До речі, Анатолія Тимощука, який проти кримчан відіграв лише перший тайм, визнано кращим футболістом країни у 2006 році за опитуванням газети «Український футбол». У капітана гірників — 379 очок, Шевченко набрав 239, Ребров — 227.

      А ось «Таврія» не стала трощити нижчого за класом суперника. Після переконливої перемоги в Дніпродзержинську вдома кримчани обмежилися одним голом. До речі, Михайло Фоменко став першим немісцевим тренером в новітній історії «Таврії», який залишається в команді більше, ніж на один сезон. Днями відомий фахівець продовжив контракт із кримським клубом. Подейкують, що колишній динамівець виграв своєрідне протистояння зі спортивним директором «Таврії» Рувімом Ароновим, якого відправив у відставку президент сімферопольців Сергій Куніцин.

      З-поміж тих, хто йде на тривалу зимову перерву в доброму гуморі, — харківський «Металіст» та його півзахисник Олександр Рикун. Повернувшись у великий футбол після складного періоду, пов'язаного з особистими проблемами, Рикун став лідером «Металіста» і, за визнанням тренера Мирона Маркевича, зробив вагомий внесок у вдалий результат харків'ян: третя сходинка в турнірній таблиці чемпіонату та вихід до півфіналу в Кубку. Але майбутнє Рикуна — під знаком питання, оскільки він, як і Руслан Фомін, перебуває в «Металісті» на правах оренди. Тепер усе залежить від бажання власника харківського клубу викупити їхні контракти за досить кругленьку суму у, відповідно, «Дніпра» та «Шахтаря».

      А поразка «Іллічівця» остаточно поставила хрест на амбіціях маріупольської команди щодо виходу в єврокубки. Маріупольці відверто провалили першу частину сезону, і тепер на клуб чекає важка зима великих змін.

 

ТАБЛО

Кубок України. 1/4 фіналу.

Повторні поєдинки

«Шахтар» — «Севастополь» — 6:1 (перший матч — 1:0)

      9 000 глядачів

      Голи: Белік, 7, 58, 79; Окодува, 31; Каїка, 34 (у свої ворота); Кучер, 40 — А. Шевчук, 27

      Нереалізоване пенальті: Воробей, 61 («Ш»)

«Дніпро» — «Динамо» — 1:2 (у дод. час; 1:1)

      7 000 глядачів

      Голи: Мелащенко, 75 — Шацьких, 64; Юссуф, 94

      Вилучення: Єзерський, 78 («Дн»).

«Металіст» — «Іллічівець» — 2:0 (0:0)

      10 000 глядачів

      Голи: Фомін, 45; Рикун, 56 (пен.)

«Таврія» — «Сталь» (Ддз) — 1:0 (4:1)

      2 600 глядачів

      Гол: Першин, 31

* * *

      Учора відбулося жеребкування півфінальної стадії.

      18 квітня й 9 травня 2007 року путівки до фіналу розіграють: «Металiст» — «Динамо», «Шахтар» — «Таврiя».