Час розширити мережу

07.12.2006

      Нещодавно в Києві проходив день відкритих дверей для постачальників ІКЕА. Всі, хто знає цей швецький логотип, асоціюють його у свідомості з якісними виробами за доступною ціною та з сучасним дизайном. ІКЕА — всесвітньо відомий виробник меблів та товарів для дому. Вже зараз українські споживачі можуть у меблевих супермаркетах столиці купити собі дещо модернове та недороге з виробленого під цією торговою маркою. Проте фірмового магазину ІКЕА в Україні ще не побудовано. Зазвичай компанія зводить свої торговельні гіперплощі у передмісті. Тривають переговори з українськими владцями, але де виросте торговельний центр і якої площі, організатори не розголошують. Чи то бояться наврочити, чи справді питання заполітизоване, але посилаються на статистику, мовляв, пройшло 33 роки з початку переговорів до вікриття магазину в Гельсінкі, і всього за 9 місяців подібний шлях подолали у Казані.

      У Києві вже рік працює торговельне представництво ІКЕА, а в Україні — один завод, що є власністю ІКЕА. На сьогодні спеціалісти ІКЕА дійшли висновку, що час розширити межу своїх постачальників в Україні. Створений для цього спеціальний інвестиційний фонд передбачає 10 мільйонів євро, але фонд може і збільшити суму. Його основна мета — встановити нові партнерські відносини з українськими компаніями та підприємцями. Проводиться паралель iз Польщею, з якою ІКЕА працює уже 12 років і де більшість постачальників, які починали співпрацювати з шведською корпорацією, були малими, нікому не відомими фірмами, а на сьогодні стали лідерами ринку.

      Україна має великий потенціал постачання меблів, предметів домашнього інтер'єру до магазинів ІКЕА по всьому світу. Саме тому компанію цікавлять нові партнери- виробники дерев'яних меблів та інтер'єрних предметів зі скла, металу, текстилю, паперу.

      Для українських виробників співробітництво з ІКЕА означає шанс роздрібного збуту їхніх товарів на міжнародних ринках. Воно також гарантує доступ до найсучасніших технологій у дизайні. І дає можливість отримати довгострокові контракти, як стверджують спеціалісти ІКЕА, надійні контракти.