«П'ять вечорів», «Пігмаліон» та ювілейний настрій

11.11.2006
«П'ять вечорів», «Пігмаліон» та ювілейний настрій

Олена Яковлєва та Сергій Гармаш у виставі «П’ять вечорів».

      Якщо бути надпунктуальним, то півстолітній ювілей театр відзначив ще 15 квітня - саме цього дня 1956 року група випускників Школи-студії МХАТ зіграла свій перший спектакль «Вічно живі» за п'єсою Віктора Розова. Але оскільки ювілей - серйозний,  а театр - культовий, святкування вирішили не обмежувати такими категоріями, як місце і час. До Києва з нагоди свого 50-річчя «Соврємєннік» везе дві вистави - «П'ять вечорів» та «Пігмаліон».

      «П'ять вечорів» - одна з останніх прем'єр театру. Вперше спектакль за п'єсою Олександра Володіна зіграли 11 квітня цього року. Але ця  назва у репертуарі театру вже була: у 1959 році п'єсу ставив Олег Єфремов, і саме після цієї постановки «Соврємєннік» «прокинувся знаменитим». «П'ять вечорів» зразка 2006 року поставив учень Анатолія Васильєва Анатолій Огарьов. Він, на відміну від Єфремова, побачив цю історію не як трагедію післявоєнного покоління, а як проблему конкретної людини. На перший план режисер виводить кохання двох людей (герої Олени Яковлєвої та Сергія Гармаша). Вони вже немолоді, вони сумують за юністю, яка минула давно і назавжди, але, окрім спогадів, є життя «тут і зараз», в якому ніколи не пізно почати спочатку.

      «Пігмаліон» - навпаки, вистава-ветеран, яку в «Соврємєнніке» грають з 1994 року. Історію про Елізу Дулітл та доктора Хіггінса  поставила художній керівник театру Галина Волчек. Головні ролі у цьому спектаклі виконують Олена Яковлєва та Сергій Маковецький. У виставі також зайняті Тамара Дегтярьова, Валерій Шальних, Лілія Толмачова... До речі, цю виставу театр везе спеціально на замовлення київських глядачів, але замість Валентина Гафта в ролі Хіггінса виступить Сергій Маковецький. Буде з чим порівняти.

      «Соврємєннік» гастролюватиме на сцені Театру імені Франка. Кожну виставу московські актори зіграють двічі: 14-15 листопада - «П'ять вечорів»,  16-17 листопада - «Пігмаліон». Квитки на спектаклі «Соврємєнніка» коштуватимуть від 80 до 1200 гривень.