Занзібарці переходять на «авоськи»

11.11.2006

      Тепер уже й не віриться, що ще років із п'ятнадцять тому поліетиленові пакети в країнах колишнього СРСР вважалися майже розкішшю, всі ходили з плетеними «авоськами» й торбами, а потрапляючи за кордон, нагрібали в супермаркетах купу безкоштовних пакетів - щоб «обдаровувати» по приїзді родичів. Нам не віриться, а от африканський Занзібар, схоже, повертається саме до таких часів. Днями місцева влада заради охорони навколишнього середовища й інтересів туристичного бізнесу заборонила виробництво й імпорт поліетиленових пакетів.

      Як повідомляє агенція «Рейтер», місто Занзібар, розташоване на однойменному острові неподалік узбережжя Танзанії в Індійському океані, є транзитним пунктом для поставок таких кульків на східне узбережжя Африки. Щомісяця через порт Занзібара проходить понад 200 тонн пакетів. А вони, між іншим, не лише псують довколишні краєвиди, а й небезпечні для навколишнього середовища. Зокрема, коли потрапляють у море - безліч хижих тварин, які харчуються медузами, помилково приймають пакети за свій харч і давляться ними. Не кажучи вже про естетичне «задоволення» купальщиків, які змушені оминати плаваючі поліетиленові «острівці». А туризм, до речі, є основним джерелом наповнення занзібарського бюджету. При цьому значна частина державної скарбниці витрачається на переробку каналізаційних відходів та утилізацію сміття, з якого встигають ліквідувати лише третину.

      Тож, незважаючи на те, що заборона на поліетиленові пакети спричинить бюджетні втрати у 400 тисяч доларів щорічно, уряд Занзібара сподівається, що прибуток і вклад у здорове майбутнє повністю цю неприємність компенсує.