«Зелено-біла революція»: віддам стадіон у хороші руки

11.11.2006
«Зелено-біла революція»: віддам стадіон у хороші руки

На площі під стінами мерії хлопчаки зі школи «Карпат» ганяють м’яча. (УНІАН.)

      Скандальна ситуація навколо головної спортивної арени Львова, стадіону «Україна», набула розголосу ще минулого тижня. Спочатку столичний «Арсенал» не пустили потренуватися на поле майбутнього двобою з «Карпатами», а наступного дня матч не відбувся через хуртовину, що повністю накрила газон разом із розміткою. Але це були другорядні елементи картини. Головний конфлікт розгорівся ще після заяв президента галицького клубу Петра Димінського стосовно того, що міська рада не хоче надавати «Карпатам» стадіон в оренду, тому команда, можливо, виступатиме не у Львові, а в інших містах. Під загрозою певний час перебувало навіть проведення сьогоднішнього матчу «Карпати» - «Динамо».

      На початку тижня на площі Ринок у центрі міста Лева стартувало дійство, яке вже встигли охрестити «зелено-білою революцією». Вболівальники «Карпат» вийшли з пікетами під стіни мерії з вимогами віддати стадіон в оренду клубу. Прикметно, що навіть прапори й шарфи в кольоровій зелено-білій гамі організатори дійства - боси «Карпат» - надавали фанатам-пікетникам не назавжди, а «з поверненням».

      Спочатку ці заходи носили тимчасовий характер, але з часом на площі, наче гриби, розрослися намети зелених і білих кольорів. Учасники акції протесту під назвою «Збережемо «Карпати» для Львова!» висунули свої вимоги до міської ради. Основним є «забезпечення гідних умов функціонування футбольної команди «Карпати» у рідному місті».

Уболівальники (читай - власники клубу), зокрема, вимагають:

      - надати футбольному клубу «Карпати» (Львів) майновий комплекс стадіону «Україна» в оренду на 49 років за оплату у розмірі гривня в рік під інвестиційні зобов'язання;

      - зобов'язати «Карпати» власним коштом провести роботи з покращення інфраструктури майнового комплексу стадіону «Україна» згідно генерального плану забудови території спортивного комплексу;

      - накласти мораторій на продаж і відчуження об'єктів спортивного призначення зі зміною цільового використання;

      - скликати і провести позачергову сесію міської ради, на якій задовольнити усі перелічені вимоги;

      - розформувати комунальне підприємство «Спортресурс», яке дискредитувало органи місцевого самоврядування та місто Львів в очах громадськості держави. Пожиттєво відсторонити пана Блищака від роботи в органах Львівського місцевого самоврядування;

      - міському голові Садовому - публічно вибачитися за свавілля підзвітного йому комунального підприємства і відзвітувати перед громадою Львова про виконання цих вимог.

      «Крайній» термін виконання минув учора надвечір.

      «У разі невиконання усіх наших вимог змушені будемо вдатися до радикальніших дій впливу, а саме: блокування роботи Львівської міської ради, блокування трас міжнародного значення, широкомасштабних акцій громадянської непокори по всьому Львову», - заявили організовані протестанти.

      У відповідь на це мер Андрій Садовий назвав виступи вболівальників «проплаченими акціями». Представники міської влади заявили: вони не можуть відповідати за те, що станеться за 49 років, тому не хочуть надавати стадіон в оренду на такий тривалий термін. Тим паче, що очевидно: протестні акції - спроба приватних власників «Карпат» забезпечити для себе пільгові умови господарювання. До того ж директор «Спортресурсу» Остап Блищак звинуватив «Карпати» в небажанні виконувати умови договору. Мовляв, клуб заборгував підприємству майже 100 тисяч гривень.

      У відповідь Блищаку генеральний директор «Карпат» Олександр Єфремов заявив: «Ми вам нічого не винні, і це підтверджують відповідні документи. Ваші люди займаються лише прибиранням стадіону, причому роблять це погано. Решта робіт - на плечах клубу».

      Президент «Карпат» Петро Димінський каже, що клуб не бере участі в організації подій на площі - мовляв, усе це - воля вболівальників. Виходить, президент клубу залишається осторонь у той час, як прості люди вирішують проблему, якою б мав займатися саме він? До того ж - значно раніше, адже підігріву на стадіоні «Україна», чого вже давно вимагає ПФЛ, й досі немає. Як то кажуть, добре чужими руками жар загрібати.

      Відомо, що перша особа «Карпат» - дуже не бідна людина і при потребі може викласти кругленьку суму. Уся справа лише в бажанні чи небажанні поповнити бюджет Львова. Наприклад, нещодавно Димінський купив пересувну телевізійну студію за дев'ять мільйонів євро, якої не мають навіть провідні телеканали.

      Так чи інак, а в четвер до виступів фанатів приєдналися й футболісти та керівники клубу. Під стіни Ратуші прийшли й дітлахи зі школи клубу й провели просто неба футбольний матч - з метою привернути увагу мера до вимог уболівальників і клубу. У цей час пан Димінський зустрічався з керівниками депутатських груп і фракцій Львівської міськради. Схоже, свого керівництво «Карпат» таки досягне, причому недорого?

ДУМКИ З ПРИВОДУ

Олександр Єфремов,

генеральний директор ФК «Карпати»:

      - Наш клуб буде реагувати  лише коли отримає офіційне рішення виконкому міськради або хоча б його проект. Причому  бажано мати проект рішення до сесії, аби проаналізувати його. Утім, за інформацією з джерел у міськраді, розглядається можливість укладення договору про оренду стадіону «Україна» терміном лише на п'ять років. Це дивує, бо якщо місто справді готове віддати стадіон в оренду, то її термін має бути тривалим - щонайменше 20 років.

Юрій Кардашевський,

голова комісії молодіжної політики, спорту та оздоровлення Львівської міської ради:

      - Я особисто переконуватиму депутатів, щоб вони голосували за цю пропозицію [довгострокову оренду]. Що з того, що ми виставимо орендну плату 10-15 чи, наприклад, 150 тисяч гривень? Стадіон існує для того, щоб там грали у футбол. Досить цих війн. Думаю, міський голова має роз'яснити депутатам, що ми братимемо з клубу лише гривню, а «Карпати» за власний кошт приведуть арену до норм ПФЛ, будуть за нею доглядати, встановлять відеокамери. Нині стадіон «Україна» - баласт у комунальній власності.

Василь Косів,

заступник львівського міського голови:

      - Так з наскоку, під тиском подібні питання не вирішуються. Тим паче що ми маємо справу з інтересом конкретних бізнесменів, які стоять за пікетувальниками.