Горілка на гірському кришталі холодніша за звичайну

07.11.2006

      Як показали дослідження, горілка, очищена гірським кришталем, за цілою низкою характеристик відрізняється від звичайної «біленької». За оцінками експертів алкогольної галузі, гірський кришталь сьогодні є найефективнішим фільтром для очищення і пом’якшення міцного алкоголю. Унікальний природний мінерал гармонізує кристалічну структуру води і практично повністю очищує горілку від домішок. Завдяки своїй дійсно кришталевій чистоті, горілка, очищена напівдорогоцінним мінералом, має рекордно малу теплопровідність, вона нагрівається значно повільніше, ніж її пересічні подруги. Проте головним сенсаційним висновком, якого дійшли німецькі вчені, стало те, що «кришталева» горілка за інших рівних умов на 2—4 градуси холодніша за звичайну. Зараз кессельські біохіміки вивчають природу цього дивовижного феномену. Передбачається, що більш низька температура горілки може бути викликана структуруючою дією гірського кришталю на молекулярну решітку води. При взаємодії з дорогоцінним мінералом кристал H2O набуває своєї найдовершенішої форми, такої як у гренландської криги чи гімалайського снігу.

      Цікаво, що охолоджуючі властивості гірського кришталю були відомі людям задовго до відкриття німецьких учених. Слово «кришталь» у перекладі з давньогрецької означає «крига». Саме в такому значенні воно вживається в античних поемах — «Іліаді» та «Одіссеї». Греки вважали гірський кришталь кригою, яка назавжди ствердла, і використовували його для охолодження напоїв, кидаючи шматочки мінералу в посуд з молоком, вином і водою. Кубки з гірського кришталю були улюбленим «винним» посудом римських імператорів, а кульками з прозорого каменю патриції вільної республіки охолоджували руки в спекотну погоду. Цілі печери з гірського кришталю виявлені в Південній Америці, в Андах. Як припускають історики, древні майя використовували ці кришталеві гроти для збереження провіанту. Молоко в таких печерах не кисне впродовж тижня, а овочі не втрачають своєї свіжості і можуть зберігатися більше року.

      Піонером у використанні гірського кришталю в харчовій промисловості (для фільтрації міцного алкоголю) став вітчизняний виробник — найбільша в СНД горілчана компанія SV. Унікальний мінерал використовується при виробництві горілок нової лінії компанії SV Original, SV Grand Prix та SV Premial. Дегустатори особливо  відзначають справді кришталеву чистоту цих горілок. Сьогодні над розробкою власних «кришталевих» горілок уже працюють фінські, американські, німецькі компанії. Як стало відомо, саме німецька компанія, один із провідних західнонімецьких виробників горілки, і замовила Кессельському інституту детальне дослідження української «кришталевої» горілку. Проте появи закордонних конкурентів SV варто остерігатися не раніше, ніж через півтора—два роки. «Кришталева» технологія — одна з найскладніших та найвартісніших і на її розробку й втілення в SV пішло близько трьох років.

Юрiй ПОНОМАРЬОВ.