«Обрій» без обмежень

07.11.2006
«Обрій» без обмежень

Поріг «Обрію» переступили перші вихованці. (Фото Вадима КОЗЛОВСЬКОГО.)

      Якщо бути справедливими, то первістки серед центрів соціально-психологічної реабілітації молоді з функціональними обмеженнями (так вони називаються офіційно) з'явилися на Одещині — саме там створено перші заклади, які мають статус міських і утримуються за рахунок територіальних громад окремих населених пунктів.

      У Вінниці до цієї важливої проблеми підійшли з іншого боку. У вересні обласна рада вирішила створити такий центр зі статусом обласного, щоб він не тільки прийняв молодих людей віком до 35 років із функціональними обмеженнями, а й міг би стати методичною і координаційною базою для розгортання мережі подібних закладів у райцентрах та містах обласного значення. Ініціювали його появу обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді і громадська організація «Відкриті серця». Вони ж і дали назву — «Обрій». А вже у жовтні він прийняв перших вихованців.

      Для досягнення поставлених цілей — сприяння органічній інтеграції молодих інвалідів у суспільство — «Обрій» співпрацюватиме з центром реабілітації особливої дитини «Промінь», який близько п'яти років опікується дітьми-інвалідами. Уже той факт, що обидва заклади розташовані в одному приміщенні, важко переоцінити. Це дозволить їм якомога тісніше взаємодіяти, тим паче що вихованці «Променя», досягнувши дорослості, переходять під опіку «Обрію». Їм не потрібна буде тривала адаптація до нового району, нового приміщення — досить лише змінити маршрут по коридору.