Ні пуху ні пера вам і ні луски!..

07.11.2006
Ні пуху ні пера вам і ні луски!..

Рибалити можна лише вудкою з берега. (Фото Iвана ЛЕОНОВА.)

      Не сперечаюся, рибку ми всі полюбляємо. Щойно «виловлений» із пательні смажений карась або запашна юшка, де і лящики, й окунець або судачок варилися, до вподоби найзавзятішим гурманам. Та є гурмани й інші. Їх і хлібом (чи, може, й рибою) не годуй, дай тільки цю саму рибу половити. Причому недозволеним, незаконним способом, який нерідко завдає непоправної шкоди навколишньому середовищу, зокрема всій водній фауні.

 

Як не сіткою, так електровудкою

      У селі Велика Стадниця Вінницького району дільничні інспектори міліції затримали місцевих жителів Анатолія Павловського та Миколу Гудзя, які вийшли на водойму порибалити... електровудкою. Дивна штучка: встромив у воду, натис на кнопку — блись, і карасі поспливали, бери підсака й лови. Котрих не зловили, згодом відійдуть. Проте фахівці стверджують, що риба, після того, як побувала під дією такого хитромудрого браконьєрського знаряддя, навіть якщо й не потрапила до сачка, назавжди втрачає здатність нереститися.

      Володимир Попіль та Анатолій Розбийголова, вирішивши порибалити в Козарівці Барського району, до електровудочки не вдавалися — кожен мав по сітці. А багато вони впіймали чи мало — судіть самі: кожен незаконним добуванням риби завдав шкоди природі, людям і державі десь на 500 гривень. Їх перевершив Андрій Адамаки, до речі, не вперше затриманий за браконьєрство, в Краснопілці Бершадського району. Він вийшов на промисел аж із трьома сітками. І виловив ними... 700 гривень штрафу.

      Як обчислюється розмір завданої шкоди, «УМ» поцікавилася в начальника Вінницького територіального відділу Подільського держуправління охорони, відтворення водних живих ресурсів і регулювання рибальства Ігоря Чернілевського.

      «Такси затверджені відповідною постановою Кабміну ще у 1998 році, згідно з якою оцінка шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування або знищення одного екземпляра риби або водного безхребетного незалежно від розміру та ваги, визначається певною кількістю неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Наприклад, одна осетрова рибина чи її гібрид оцінюється у 30 неоподатковуваних мінімумів, марена звичайна — у шість, сом та камбала-калкан — у п'ять, судак, сазан, білий амур, чорний амур, товстолоб, щука, кефаль, вугор, форель — у три тощо, — каже пан Чернілевський. — Відшкодовують збитки браконьєри за рішенням суду. Цікаво, що в разі встановлення факту незаконної заготівлі ікри осетрових і лососевих риб розмір відшкодування обчислюється в сумі, рівнозначній 88 неоподатковуваним мінімумам доходів громадян за кілограм цієї продукції. От і рахуйте...»

Коли юшка гірка й для педагога, й для священика

      Дехто дорікне, що це здирство. Мовляв, як бути, коли люди з голоду вимушені це робити? Роботи немає, а сім'ю годувати потрібно... Затриманий із сіткою Микола Стефаник з села Новоселівка Немирівського району, між іншим, директор школи, в поясненні власноручно пише: «Я, Стефаник М.В., ловив рибу сіткою, яку знайшов у воді, в Ладижинському водосховищі, щоб зварити дітям юшку. Зловив 25 шт. плотви, 21 окунь, два судачки, три карасі...» Повіримо сердезі-педагогу та «дитячим» апетитам? Ну, а для священнослужителя трапеза — справа взагалі свята. Та яка ж то трапеза без рибки? За трапезою, як подобає служителю культу, Геннадій Поліщук з Умані дістався аж до села Степашки Гайсинського району. У рясі він був чи в куфайці, рибінспектори в акті не відобразили, зате чітко зафіксували, що отець Геннадій прибув на Ладижинське водосховище з сітками і наловив там риби аж на 178 грн. 50 коп. Але послали ж чорти цих інспекторів — таку трапезу сановнику зіпсували! Юшка вийшла гіркою, та й без юшки на душі гірко...

      А вони, виходить, не зважають ні на чин, ні на сан, бо на Вінниччині рибінспектори є справжньою грозою для браконьєрів, справу свою знають і роблять так, що від пильного ока кожного з них не сховається жоден любитель легкої поживи, навіть ті, хто торгує незаконно виловленою рибою на ринках. Тож інспектори й попереджають: із браконьєрської рибки, як правило, виходить гірка юшка. А якщо апетити браконьєра настільки великі, що завдана ним шкода перевищить п'ять тисяч гривень, ця юшка автоматично стає кримінальною.

«Вдаримо браконьєрством по веслувальному спорту...»

      Утім, за словами Ігоря Чернілевського, систематичні попередження про відповідальність за порушення риболовецьких правил беруть до уваги не всі.

      «Просто біда якась, треба бити на сполох! — пролунав якось його тривожний дзвінок. — Такого цинічного нахабства я давно не бачив: займатися браконьєрством серед білого дня в центрі міста, на очах у сотень людей — відпочивальникiв, рибалок, спортсменів — це, знаєте, не вміщується ні в які рамки!»

      Про браконьєрів повідомили люди, котрі відпочивали на березі Південного Бугу. Оперативна бригада у складі начальника відділу Ігоря Черніревського, інспекторів Віктора Фризюка, Василя Номеровського та Сергія Порохняка одразу виїхала за цим сигналом. І справді, якраз навпроти рятувальної станції та дитячої спортивної школи, де діти займаються веслуванням на байдарках та каное, від одного берега до другого рядами були наставлені риболовецькі сітки, зв'язані між собою, — близько десятка. Один з інспекторів помітив, що кілька чоловіків з мішками вийшли з рятувальної станції й попрямували до човна — не інакше як перевіряти сітки. Рибінспектори з'ясували, що снасті ставили саме працівники рятувальної станції, більше того, ці сітки стояли у воді постійно, браконьєри лише періодично вибирали з них рибу. Аж поки рибінспектори їх не вилучили.

      «Фіксували не раз, що рятувальники займаються браконьєрством, попереджали їх про незаконність такого промислу, — каже Ігор Олександрович. — Як бачите, жодної реакції. Керівник станції минулої осені прямо заявив, що чхати йому на рибінспекцію та на заборону браконьєрства, мовляв він на воді хазяїн. Як і хто може пояснити зухвальцеві, щоб він зрозумів: і на воді, і на суші в даному випадку хазяїн у нас один — закон, а права порушувати його нiхто не має!».

      Більше того, виникає парадоксальна ситуація, коли рятувальники своїм незаконним промислом створюють на воді серйозну небезпеку для здоров'я і життя людей. Тренери спортивних секцій не раз скаржилися на те, що діти, під час спортивних вправ на воді, чіплялися веслами за сітки. А якби, не дай, Боже, байдарка в цьому місці перекинулася, і в сітку потрапила б людина? Шанси виплисти і врятуватися були б рівнозначними нулю. От вам і «рятувальники»! Виходить майже як у «Золотому теляті» Ільфа й Петрова: «вдаримо браконьєрством по веслувальному спорту»...

      Хоча рибоохорона зовсім не проти спортивного та любительського рибальства. Але, перш ніж розкладатися на березі з риболовецьким знаряддям, не зайве знати, що, відповідно до правил любительського та спортивного рибальства, на водоймах загального користування можна рибалити з берега або човна вудками всіх видів із загальною кількістю гачків не більше п'яти на одного рибалку, а на водоймах, де впроваджене платне рибальство — з берега або човна вудками всіх видів із загальною кількістю гачків не більше десяти на рибалку.

      Дотримуйтеся цих правил — і рибальте на здоров'я. Ні пуху ні пера вам і ні луски!..

Іван КОВТОНЮК.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Харківська міжрайонна природоохоронна прокуратура порушила кримінальну справу за фактами службового підроблення та незаконного полювання, яке здійснили службовці Ізюмської райорганізації Українського товариства мисливців та рибалок. За словами начальника відділу прокуратури Харківської області Тетяни Ковальової, ще у жовтні на території мисливських угідь «Гай» працівники господарства затримали посадових осіб iз товариства мисливців та рибалок зі зброєю та без дозвільних документів на полювання. У їхньому службовому автомобілі було виявлено тушу оленя плямистого, полювання на якого заборонено.

      До того ж ці чиновники протягом року видали близько 300 відстрільних карток на добування пернатої дичини. За словами прокурора, встановлено, що пропускна спроможність мисливських угідь не була погоджена у держуправлінні екології та природних ресурсів Харківщини. У зв'язку з цим полювання на території угідь з початку року проводилося з порушенням законодавства про тваринний світ, без оцінки можливості полювання на кількість дичини. Триває досудове слідство.

 

ДО РЕЧІ

      Подільське державне басейнове управління охорони водних живих ресурсів видало наказ про заборону вилову риби на зимувальних водоймах Вінницької області, повідомляє УНІАН. За словами Вінницького міжрайонного природоохоронного прокурора Юрія Кислова, за порушення даної заборони, і взагалі за порушення правил риболовлі, законом передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів та конфіскації засобів риболовлі. А також кримінальна відповідальність у разі заподіяння суттєвої шкоди в результаті незаконного рибного промислу, що, крім штрафів, передбачає обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років. Крім того, порушники обов’язково мають відшкодувати завдані навколишньому середовищу збитки — сплатити чималі кошти за кожну пійману рибину, незалежно від її ваги та розміру.

      Пан Кислов додає, що заборона на вилов риби діятиме до початку нерестового періоду 2007 року. «Коли саме вона буде скасована, Подільське державне басейне управління охорони водних живих ресурсів вирішить наступного року, про що видасть відповідний наказ, тому що час початку нересту кожного року інший. Він може коливатися в межах декількох тижнів. Але орієнтовно це буде у квітні-травні», — зазначає природоохоронний прокурор.

 

ЦЕ ЦІКАВО

      Авторитетна група вчених застерегла, що через 50 років у світі може взагалі не залишитися риби, повідомляє Бі-Бі-Сі. Такі висновки учених про наслідки людської діяльності опубліковано в журналі Science. Учені кажуть, що в третині рибних басейнів світу стрімко впали запаси риби, і ця тенденція поширюється. Звіт науковців стверджує, що зникнення риби ставить під загрозу також берегові екосистеми і якість води.

      Британський міністр екології Бен Бредшоу вже окреслив загрозу світовим запасам риби як другий, найбільший виклик, перед яким постало людство після кліматичних змін. У той же час вчені зауважують, що зараз ще не пізно зупинити тенденцію винищення риби. Для цього потрібно створити морські заповідники і розширити зони, де вилов риби заборонений.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>