«Одіссея» Щербаня завершилася?

07.11.2006
«Одіссея» Щербаня завершилася?

Так було до 2004-го — так i тепер: до нас приїхав Володимир Петрович дорогий! (Фото з архiву УНIАН.)

      «Те, що відбувалось у травні 2005 року... Я вам скажу, якби я в той час повернувся до Києва, мене б повісили отам, на Хрещатику. І весь народ би аплодував і казав: «Так йому і треба!». Розумієте? Того що ейфорія, яка була на той час, вона, на жаль, вирішувала долі й людей. Ейфорія».

      Ці слова «губернатора» Сумщини (2002—2005 рр.) Володимира Щербаня у суботу мали змогу почути всі бажаючі, адже для ЗМІ його повернення в Україну стало справжньою топ-новиною. Який канал не перемкни — всюди «страждалець» Щербань власною персоною. Навіть у вечірній телеефір «5-го каналу» завітав учорашній біженець, щоб укотре переконати аудиторію, що він «безневинне янголятко».

      Звісно, на Хрещатику вішати його ніхто не збирався. Ні тоді, ні тим більше сьогодні. Нині ситуація зовсім цікава. Зрозуміло, що, якби пан Щербань не отримав гарантій недоторканності, навряд чи він приїхав би на Батьківщину із високо піднятою головою. Ніби й не було ні корупції, ні зловживань службовим становищем (за що ж тоді вже «сидять» окремі його поплічники?), ні перевищення службових повноважень, ні вимагань, ні шахрайства з фінансовими ресурсами, ні команд «фас» для міліції та організації нападів на сумських студентів... Усього того, в чому Щербаня обвинувачують сумські правоохоронці, зокрема слідчі обласної прокуратури.

      Втім з обвинуваченнями автор, мабуть-таки, погарячкував. Адже акурат до повернення «блудного губернатора» у п'ятницю, 3 листопада, старший прокурор відділу нагляду за розслідуванням кримінальних справ слідчими Генпрокуратури Брезицький скасував постанову прокуратури Сумської області від 4 травня 2005 року про притягнення Щербаня як обвинувачуваного по ряду статей.

      «На сьогоднішній день я не є обвинувачуваним. Я є підозрюваний у справі по тих злочинах, згідно зі статтями Кримінального кодексу, які були висунуті. Обвинувачення не було і його, мабуть, не буде... Тому що нічого обвинувачувати! Нехай очні ставки проводять і так далі. Я буду відповідати на всі запитання», — коментує Щербань несподівану зміну свого процесуального статусу.

      Цікаво, що статус змінився тієї ж таки п'ятниці — коли до Генпрокуратури надійшло письмове клопотання від нардепів із Партії регіонів — Яна Табачника, Євгена Геллера, Михайла Мироненка. Вони просили орган досудового слідства у випадку повернення Щербаня з США обрати йому запобіжний захід, не пов'язаний з позбавленням волі, — передати під їхню особисту поруку. Депутати склали письмове зобов'язання про те, що вони ручаються за явку Щербаня до слідчого і зобов'язуються доставити його в органи дізнання або в суд на першу вимогу. Здавалося б, що заважало слідчому відмовити нардепам? Так само, як свого часу було відмовлено іншим поручителям з ВР у випадку з одіозними панами Колесниковим та Різаком? Але ж ні. На Різницькій, мабуть, тримають ніс по вітру і, вважають, що часи нині не ті. Тому, «з огляду на вік Щербаня, стан здоров'я, сімейне і матеріальне становище, наявність постійного місця проживання», слідчий ГПУ з особливо важливих справ Кринін без зволікання поставив автограф на постанові з потрібною для регіоналів ухвалою та припинив розшук.

      Міліція показала себе безсилою. Хай за кілька годин до прильоту літака із Щербанем керівник МВС Юрій Луценко й пообіцяв йому «не дуже теплий прийом», що з того? I в начальника лінійного відділу Бориспільської міліції, який просто під трапом зачитав Щербаню постанову про оголошення його в розшук, i у бійців спецпідрозділу «Беркут», які везли втікача на Поділ до Головного слідчого управління ГПУ, екс-«губернатор», знущаючись запитав: «А де ж Луценко? Обіцяв мене зустріти, запрошував на Батьківщину — й нема. Політик, який дає обіцянки, має їх виконувати!»

      У МВС натомість говорять про офіційну процедуру депортації з американського боку, заперечуючи нахваляння Володимира Петровича, ніби приїхав він із власної волі.

      Нині Генеральна прокуратура розслідує справи Щербаня, підозрюваного у скоєнні злочинів за ст. 157 ч. 3, ст. 189 ч. 4, ст. 212 ч. 3, ст 365 ч. 1 (перешкоджання здійсненню виборчого права, що вплинуло на результати виборів; вимагання, що заподіяло майновий збиток в особливо великих розмірах; ухиляння від сплати податків, зборів та інших платежів; перевищення влади або службових повноважень). Але де гарантії, що ці справи не «завалять»?

      Сам Щербань збирається спілкуватися із слідчими, в тому числі й із сумськими, під час наступних відвідин цього краю. Були чутки, що екс-керiвник уже побував пiд Сумами на полюваннi, але вони не пiдтвердилися.

      Завтра в Україну зi США мають приїхати адвокати Щербаня. А той уже навіть гіпотетично подумує: а чи не повернутися у політику, наприклад знову на посаду «губернатора» Сумщини?!.. Так, дивись, ще й справдиться припущення представника Президента у ВР Юрія Ключковського, що слідом за Щербанем спокійнісінько повернуться в рідні пенати й інші одіозні «кучмісти»...

 

КОМЕНТАР

      Президент Віктор Ющенко розглядає справу Щербаня винятково в юридичній, а не політичній площині. «Щербань усіляко ховався від правосуддя, втік від нього аж за океан, розшукувався Інтерполом. Тож узявши підозрюваного у кримінальних злочинах на поруки, народні депутати, очевидно, добре усвідомлюють всі можливі правові та репутаційні наслідки такого кроку», — зазначає глава держави. Ющенко додає, що останнє слово — за слідством, яке має кваліфіковано довести обгрунтованість звинувачень, та судом, перед яким усі рівні.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>