«Зимовий час» не тільки на годинниках

02.11.2006

      На Донеччині вводиться «зимовий час» біля кіосків та прилавків магазинів, що торгують хлібом. Причому настає він не в одну мить, а поступово і в різних торгових точках по-різному. І, на відміну від стрілок годинників, які перевели назад, копійки за хлібопродукцію мешканцям області доводиться додавати. Тому й отримав цей період неофіційну назву — «зимовий». Бо від нових цін у багатьох споживачів аж «мороз по шкірі» йде.

      До подорожання хлібопродукції донеччан таки послідовно готували. Своєрідною прелюдією, схоже, тут стали зростання цін на електрику та збільшення тарифів на комунальні послуги. Тому тутешні споживачі мовчки «проковтнули» на початку жовтня підвищення цін на хліб у середньому на 10—15 копійок за паляницю чи батон (у різних магазинах по-різному). Однак, виявляється, то був тільки початок, і на часі листопадове подорожчання хліба, а за ним і грудневе.

      На недавній зустрічі з журналістами голова Донецької облдержадміністрації Володимир Логвиненко підтвердив, що ціни на хліб у листопаді знову зростуть — у середньому на 15 копійок за кілограм. А на запитання, чи очікує донеччан такий же неприємний розвиток подій і в грудні, керманич області відповів лаконічно: «Думаю, да...».

      Причин сплеску вживання ненормативної лексики внаслідок споглядання нових цінників декілька. Насамперед в облдержадміністрації нагадують, що на «зимовий час» для хлібопродукції неабияк вплинула минулорічна люта зима, внаслідок чого урожай пшениці в області у порівнянні з минулими жнивами зменшився на 20 відсотків. А затим усе тільки збільшувалося — ціни на електроенергію щомісяця на три відсотки, на газ — на 34, мінімальна зарплата — на сiм відсотків. Усе це, за словами Володимира Логвиненка, стало складовими собівартості хліба. Вдобавок майже на 20 відсотків збільшилася ще й ціна на зерно цьогорічного врожаю. Отож фахівці переконані: якщо зараз не ввести нові ціни, рентабельність підприємств, що випускають хлібобулочну продукцію, знизиться до мінус майже три відсотки. Тобто робота тих же хлібозаводів опиниться за півкроку до розвалу.

      Певна річ, слабою втіхою для мешканців краю стане той факт, що нижчими цінами на хліб Донеччина нині поступається тільки Миколаївській області. Хоча ті ж ціни тут не є єдиними — в різних торгових точках, наприклад обласного центру, вони залишаються різними. В одному місці паляницю білого чи «Бородінського» можна придбати за 1,80—1,90, а в іншому — за двi гривні. І малоймовірно, що чергове зростання цін зрівняє ці цифри на цінниках.