Виплати чорнобильцям — у повному обсязі

02.11.2006

      Сьогодні в Україні майже 2,5 млн. громадян мають статус постраждалих через аварію на Чорнобильській АЕС. З наступного року чорнобильці повністю переходять під опіку Міністерства праці та соціальної політики. Процес передання цих повноважень від Міністерства з надзвичайних ситуацій до Мінпраці почався ще з 2004 року, і ось тепер він завершується. Це виглядає абсолютно логічно, оскільки практично всі чорнобильські програми мають соціальний характер. Вони пов'язані з виплатами та пільгами.

      За останній рік обсяг виплат чорнобильцям з державного бюджету збільшено у 2,5—3,5 рази. Зростання, зокрема, торкнулося таких виплат, як розмір пенсії по інвалідності учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та пенсії у зв'язку із втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи членам їх сімей, а також пенсії громадянам, евакуйованим у 1986 році із зони відчуження. Відзначимо, що минулого року ці виплати також суттєво зросли — в 4—5 разів. Таким чином триває поступове приведення розмірів компенсаційних виплат до норм, визначених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

      Уже з наступного року розподіл коштів на путівки серед чорнобильців стане більш справедливим. Мінпраці розробило проект постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок організації оздоровлення та використання коштів, що передбачається у бюджеті Автономної Республіки Крим, обласних, міст Києва та Севастополя бюджетах для виконання заходів з оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Це документ, спрямований на створення більш чіткого порядку виплати компенсації. Нині проект знаходиться на узгодженні в інших міністерствах.

      Як повідомляє Міністерство праці та соціальної політики, фінансування компенсаційних виплат, доплат та допомог громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, проводилось і проводиться в повному обсязі, як і вимагає законодавство.

Оксана ЧЕРЕДА.