Борітеся — поборете

02.11.2006

      Результати останнього засідання підкомісії з питань функціонування і перебування на території України Чорноморського флоту РФ Володимир Огризко, перший заступник міністра закордонних справ України, оцінив як «певні просування». На засіданні, яке відбулося цими вихідними у Севастополі, українській стороні вдалося бодай частково обмежити розгул суборенди — незаконного здавання «чорнофлотцями» у винайм бізнес-структурам земель та об'єктів, які не обумовлені в базовому договорі про умови базування ЧФ, підписаному в 1997 році. Зараз припинено 96 таких договорів, ще 32 розглядаються і по кількох росіяни подали апеляції, повідомив пан Огризко.

      Росія нарешті погодилася провести інвентаризацію всіх використовуваних її флотом на нашій території об'єктів. Відтак Україна пропонує вибір: або росіяни повертають ці об'єкти і виплачують компенсацію за користування ними з 1997 року, або — оренда на нових умовах: за повну ціну.

      Щодо інвентаризації прихопленої флотом землі, то, за словами Володимира Огризка, до кінця року Росія узгодить 151 пакет документів на орендовані ділянки. Потому планують приступити до перепису об'єктів, розташованих на цих земельних ділянках. Однак «дехто з російського боку хоче замінити реальну інвентаризацію паперовою», відзначив заступник міністра.

      Водночас важкі переговори не просунулися, схоже, в кількох інших позиціях. Так, РФ ігнорує вимогу Києва припинити в Криму діяльність російських судів, органів прокуратури й слідства, стверджуючи, що подібна «правоохоронна» діяльність прописана в пакеті угод щодо базування ЧФ. Київ читає документи під іншим юридичним кутом, отож iз подібним контраргументом не погоджується, наполягаючи: діяльність судів сусідньої держави на території Криму порушує державний суверенітет України.

      З усього видно, що погано зрозуміли росіяни-переговорники і міжнародні угоди щодо використання державної атрибутики. Українська сторона давно наполягає, що російський прапор можна встановлювати лише на окремих об'єктах, як то штаб Чорноморського флоту. Натомість, за словами пана Огризка, українські переговорники на власні очі могли пересвідчитися, що триколори майорять ледь не на кожному кроці. Російська делегація, каже дипломат, пообіцяла дати відповідь на цю претензію аж на наступних переговорах в січні 2007 року. А от таблички з написом «Територія Міністерства оборони РФ», за наполяганням українського МЗС, почали зникати ще після минулого раунду переговорів. Проте не повсюдно. І на багатьох орендованих Чорноморським флотом об'єктах досі красується «Міністерство оборони СССР» чи той же «МО РФ». Україна вимагає адекватного формулювання — «Територія, тимчасово орендована ЧФ РФ», пояснив пан Огризко.

      Чорноморський флот має також визначитися з межами своїх військових баз. Зараз цю справу можна схарактеризувати влучним російським словом «бєспрєдєл», за словами пана Огризка: «Стоїть КПП, а кругом поле, і де закінчується одна частина, а де починається інша, ніхто не знає». Таким чином, простий громадянин може, сам не підозрюючи, опинитися на військовій базі сусідньої країни, з усіма негараздами, що з цього випливають.

      Іще один поступ останнього раунду переговорів — Росія погодилася на реєстрацію своїх військовослужбовців, котрі проживають за межами військових частин. Таким чином МВС України отримає нарешті інформацію про цю категорію іноземців на своїй території. Питання подвійного громадянства, що, за словами пана Огризка, часто постає для українців, які служать у російському флоті, буде вирішене спеціальною угодою.

      Щодо «наболілого» питання маяків і гідрографічного забезпечення, росіяни запропонували Україні позичати навігаційну інформацію, яку вони отримують з допомогою нашої ж інфраструктури. Натомість українські дипломати вимагали від ЧФ віддати займані гідрографічні об'єкти й заплатити компенсацію за їх дотеперішнє використання. Відтак цей «віз» і нині там.

      Обурює українську сторону й модернізація Росією озброєнь ЧФ, що заборонено угодою. При тому, що українських інспекторів для перевірки своїх озброєнь росіяни впускати категорично відмовляються. Де ви, панове депутати-антинатовці, ревні захисники рідної землі від імпортної зброї масового знищення?

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>