Не все для індуса масниця

24.10.2006
Не все для індуса масниця

Фонд держмайна знову висуває претензiї до «Mittal Steel Кривий Рiг». (Укрінформ.)

      Минулого тижня в один день до Кривого Рогу завітали відразу двоє знакових осіб нинішнього українського політичного бомонду - Прем'єр-міністр Віктор Янукович і голова Фонду держмайна Валентина Семенюк. Звісно ж, обоє тему найбільшого підприємства міста «Mittal Steel Кривий Ріг» обійти не могли. Щоправда,  Віктор Федорович торкнувся її тільки словесно, заявивши про обов'язок уряду нести відповідальність перед державою і працівниками приватизованих підприємств за те, як інвестори виконують свої зобов'язання. А от пані Семенюк поринула у проблему, що називається, з головою, зустрівшись з адміністрацією підприємства саме з метою аналізу виконання договору  купівлі-продажу. І хоча конкретних рішень з цього приводу прийнято не було (тут потрібен час для глибокого вивчення ситуації), головна «фондистка» навряд чи залишилася задоволеною перебігом подій на колишній «Криворіжсталі». Такий настрій читається і в зізнанні голови адміністрації підприємства з кадрів та громадських справ Франка Панніра про різні інтерпретації Фондом держмайна доленосного договору. І тим більше з вуст прес-секретаря ФДМ Ніни Яворської, яка чітко охарактеризувала налаштованість свого керівництва відібрати приватизоване підприємство у разі невиконання індусами погоджених умов.

      Такі висновки базуються на цілком конкретних даних. Адже зовсім недавно, в середині вересня, комісія Фонду держмайна перевіряла «Mittal Steel Кривий Ріг», дійшовши недвозначного висновку, що власник підприємства переважно не виконує взяті соціальні зобов'язання. Зокрема, не в повному обсязі фінансуються програми з поліпшення соціально-побутових умов трудящих та умов їхньої праці, штатну чисельність скорочено на 1638 осіб, усупереч обумовленому договором «вето» на такі дії протягом п'яти років. За сім місяців не витрачалися передбачені кошти на капітальний ремонт санаторію-профілакторію та медично-санітарної частини.

        З іншого боку, у Кривому Розі нині на слуху і ситуація, що виникла з давнім підрядником «Криворіжсталі», місцевим ТОВ «Плата трейдінг лімітед». Це підприємство, на якому до повторної приватизації комбінату працювало понад 900 чоловік, більше десяти років займалося переробкою шлакових відвалів. І працювало досить успішно. Зокрема, у вітальній телеграмі з нагоди 10-річчя «Плати» керівництво та профком «Криворіжсталі» зазначали, що ТОВ зуміло значно наростити обсяги виробництва і поставок продукції. Проте іноземний інвестор, схоже, вирішив змусити всіх підрядників грати за своїми правилами. Як стверджує керівництво «Плати», за останні півроку воно пропонувало новим власникам постачати щомісяця 45 тисяч тонн збагаченого шлаку фракції 20-12, що відповідає вимогам Держстандарту, за ціною всього 35 гривень за тонну без ПДВ. Інші підприємства-переробники відвалів пропонують на 45 відсотків дорожче. Проте «Мittal Steel Кривий Ріг» припинив iз «Платою» всі контракти і навіть не розрахувався за роботи, виконані у вересні.

      Але на цьому тлі виникла досить характерна ситуація. Річ у тім, що «Плата» на території комбінату орендує земельні ділянки, які належать міській громаді. Самі ж індійські господарі ніяких прав на землю не мають. Однак охорона «Mittal Steel Кривий Ріг» всілякими шляхами намагається не допускати працівників «Плати» на свою територію. Отож багаторічний підрядник тепер висуває гасло: «Нас виганяють iз нашої землі».

      Як повідомила юрист Людмила Маленька, намагання індійців розпоряджатися відвалами, напрацьованими комбінатом у часи, коли він був державним підприємством, суперечать Закону України «Про відходи». Фонд держмайна на цей факт поки що не реагує. За свідченням Людмили Іванівни, вони зверталися до найрізноманітніших інстанцій, однак конкретних дій ні від кого не дочекалися. Отож ТОВ «Плата трейдінг лімітед», яке тільки за минулий рік дало до бюджету понад 15 мільйонів гривень, справді опинилося біля розбитого корита.

* * *

      Ледь Віктор Янукович та Валентина Семенюк встигли від'їхати з Кривого Рогу, як Україну сколихнуло нове сенсаційне повідомлення на довгограючу тему «оборудки століття». Виявляється, на момент продажу «Криворіжсталі» Міністерство промислової політики України занизило передаточний баланс підприємства на суму кредиторського боргу, який на 19 квітня 2001 року становив 33,3 мільйона гривень. Що цікаво, навіть бувалі індуси про таку «підніжку» нічого не знали. Тільки через рік після продажу «Криворіжсталі» вперше про це почула, за її ж зізнанням, і Валентина Семенюк.

 

Розпродаж недорозпроданого

      Наступного  місяця Фонд держмайна планує реалізувати 0,33% акцій з державного пакета «Mittal Steel Кривий Ріг». Акції будуть розміщені на Міжбанківській валютній біржі. Стартова ціна пакета - майже 13 млн. гривень. Номінальна вартість однієї акції - 1 гривня.

      ФДМУ поки є власником пакета: 1,74% цього металургійного гіганта. Голова Фонду Валентина Семенюк неодноразово наголошувала: до кінця року його буде продано. Були припущення, що цінні папери комбінату виставлять на світових біржах. Проте ситуація змінилася. Недовиконання надходжень коштів до бюджету від роздержавлення диктує інші правила гри, ствержують експерти.

      Кредиторська заборгованість колишньої «Криворіжсталі» за січень-серпень поточного року становить 897 млн. гривень, дебіторська за цей самий період - понад 2 млрд. гривень.

      Крім того, Фонд підписав договір про конфіденційність iз п'ятьма потенційними покупцями акцій ВАТ «Комсомольське рудоуправління», видав їм пакет документів про умови конкурсу і дозволи на відвідання підприємства. Роздержавити хочуть 38,14% акцій і отримати за це 108,674 тисячі гривень (стартова цінна). «Комсомольське» є найбільшим виробником флюсового вапняку для металургійних комбінатів. Минулоріч чистий прибуток тут становив 129 млн. гривень.

      За словами аналітиків фондового ринку, зацікавленість у придбанні виставленого пакета виявляють ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча», група «Приват», корпорація «ІСД», «Запоріжсталь» і, можливо, «Міттал стіл». Аналiтики переконані: на остаточну вартість акцій суттєво може вплинути те, що контрольний пакет перебуває у приватних руках (ММК ім. Ілліча).

      Нині на участь у конкурсі подали заявки вже троє претендентiв.

Віталій ЧЕПІЖКО.