Обережно, «закрите акціонерне товариство» відкривається!

24.10.2006
Обережно, «закрите акціонерне товариство» відкривається!

Під час промови Віктора Ющенка Роман Безсмертний залишився стояти, бо його місце в першому ряду біля Президента зайняв Віктор Балога. (Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Від суботнього з'їзду «Народного союзу «Наша Україна» одні очікували несподіванок, інші - гадали, що потребу реформ у партії «забалакають» і змін не відбудеться. У результаті виявилося, що рацію мали як перші, так і другі прогнозисти. Змін поки не відбулося, водночас несподіванки набули характеру скандальності. Адже найвищий гість форуму - Президент Ющенко - у своїй промові просто розбомбив чинне керівництво НСНУ, делегати чубилися (словесно) просто перед телекамерами, половина залу скандувала «Ка-те-рин-чу-ка!» (певно, що «на царствіє», себто у керівники політради), половина цього буцімто не почула... Потім у залі Палацу культури КПI зникло світло, і журналісти цікавилися в того-таки Миколи Катеринчука: «Це ви наказали?..». Хоча логічніше було б спитати про таке у Романа Безсмертного, котрий саме і закрив з'їзд, незважаючи на обурені вигуки з місць.
      Словом, перетравленням побаченого і розбудовою на його основі версій та припущень медіа та громадськість забезпечені щонайменше на три тижні. До другого етапу ІІІ з'їзду «Нашої України».

Президент говорив із «рядовими». Решта набридла «заклинаннями»

      А починалося в Палаці культури КПІ все тихо й мирно: із традиційної для кожного з'їзду «фотосесії» - знімкувань делегатів із VIP'ами, на тлі трибуни та біля квіткових композицій. Особливе пожвавлення фотокорів і телевізійників викликала зустріч двох Ірин - Геращенко і Ваннікової, колишньої та теперішньої прес-секретарок Президента. Дами дзвінко розцілувалися, а потім - для тих, хто не встиг їх зазняти, - повторили це на біс.

      Публіку в кулуарах інтригувало інше. Невідомий доброзичливець забезпечив для кожного делегата книжку «Донецька мафія» Бориса Пенчука - її можна було отримати за столами реєстрації разом із пакетом з'їздівських документів. Натяк читався прозорий: ось із цією мафією «Наша Україна» стільки часу вела переговори про коаліцію.

      У тих же кулуарах до початку з'їзду жваво обговорювали прогноз Віктора Балоги, зроблений ним на каналі «1+1», - про те, що на керівні посади в «Нашій Україні» можуть прийти Арсеній Яценюк і Віктор Бондар (заступники Балоги у секретаріаті Президента), а також міністр охорони здоров'я Юрій Поляченко. Ці троє тільки напередодні з'їзду вступили до лав «наших», а їм однак уже пророкували перші ролі в політраді «Нашої України». Ці призначення, за даними з різних джерел, мали стати частиною схеми з оновлення НСНУ та поліпшення «обличчя» й іміджу партії.

      Та не так сталося, як гадалося. Підготовлені кабінки для голосування бюлетенями залишилися невикористаними. Вирішення кадрових питань наразі відтерміновано.

      А те, що керівництво НСНУ слід оновлювати, заявив із трибуни сам Президент Віктор Ющенко, він же почесний голова «Нашої України». Він же виступив і з «м'якими рекомендаціями» стосовно паузи, яка потрібна для розв'язання деяких організаційних моментів.

      З'їзд у своїй більшості не надто прихильно сприйняв перерву тривалістю цілих три тижні. Та все ж президентський спіч ліг на душу багатьом присутнім, за що промову Ющенка (зокрема й у  коментарях для «УМ») делегати називали «мудрою», хоч і «дещо неочікуваною».

      Президентська мудрість апелювала передовсім до партійців, не переобтяжених владними портфелями. Віктор Ющенко наголосив на цьому не раз: він «хотів би адресувати свої слова насамперед простим рядовим членам партії», бо «ви є розумні, мудрі», «ви є демократи, налаштовані на європейський розвиток нашої держави», «ви є патріоти». Уже в цьому відчувався докір «генералам» від партії, які, певно, не є носіями цих прекрасних якостей. Це через них - так випливало з президентських слів - «партія переживає серйозну внутрішню кризу», адже замість справжньої роботи деякі особи лише «як заклинання повторювали: «Ми - партія Ющенка!». «Я це знаю, я це шаную, але цього замало! Я завжди є зі своєю партією...» - сказавши це, Віктор Андрійович зірвав оплески. Але вони його не надто розчулили. «Партія не виробила чітку, просту і ясну ідею своєї діяльності», «не запропонувала серйозних політичних ініціатив», - вів далі почесний голова. Це призвело до того, що «серйозно постраждав авторитет партії і її популярність», а через те, що на місцях «Наша Україна» розбудовується здебільшого адміністративним чином, «у багатьох областях ми маємо партійні організації, які існують тільки на папері».

Президент та СП проти ЗАТ «НСНУ»

      Загалом промова Президента, який не тільки відвідав з'їзд «НУ», а й не запізнився ні на йоту, тривала близько півгодини. Нарешті Ющенко виголосив свою коронну фразу, яку чисельні коментатори, що вже встигли розтягнути президентський монолог на цитати, вважають ключовою тезою.

      Віктор Ющенко сказав: «Я не хочу, щоб партія перетворилася на якесь закрите акціонерне товариство, де головні акціонери можуть монопольно вирішувати, що потрібно для партії, а насправді вирішувати або власні інтереси, або інтереси, близькі до власних. І за все це повинна відповідати партія і її керівні органи...».

      Отже, коло винних за те, що рейтинги «НУ» стрімко падають, окреслене: це - «головні акціонери», новий, напевне, варіант назви для «любих друзів».

      Як твердять політологи й експерти, месидж від В.Ю. свідчить про те, що він має намір оновити своє оточення, не обмежуючись при цьому самим секретаріатом Президента або Радою нацбезпеки. Відтепер він узявся і за «Нашу Україну» - партію Ющенка.

Разом їх забагато

      Власне, Президент і не приховував того, на що він очікує чи розраховує, виносячи свій вердикт «Нашій Україні». Окресливши біди партії, Віктор Ющенко тезово накидав шляхи подолання кризи. Окрім уже дещо здевальвованих і забалаканих тверджень про необхідність згуртуватися довкола загальнонаціональної ідеї, соборності країни, оборони її мови (останній так добре прищеплюють статус державної, що навіть скасували норму про обов'язкове дублювання кінопродукції українською - «УМ» писала про це раніше), прозвучало й декілька конкретних указівок.

      По-перше, слід розбити з'їзд на дві частини, сказав Президент.

      По-друге, «кардинально оновити керівні органи партії, оновити статутні документи, поставити ясні цілі, очиститись від мертвих душ».

      По-третє, залучити деякі старі цінні кадри. «Після того, як до українського парламенту не потрапила ціла низка українських правих партій, я ставлю запитання: а де вони зараз? Чому вони не з нами? Яка ще новітня політична сила повинна консолідувати людей, які багато років працювали на ниві української державності, виборювали незалежність? Чому ці політичні сили не є нашими партнерами?» - говорив Ющенко, можливо, підштовхнутий до подібних запитань союзом БЮТ і ПРП та ймовірними наступними втратами «Нашої України» у боротьбі за контроль над позапарламентськими партіями.

      По-четверте, не слід забувати і про «політичну консолідацію з різними силами, в тому числі Партією регіонів, СПУ, парламентськими й позапарламентськими силами", - додав Ющенко вже після з'їзду.

      Та оскільки дана настанова не має безпосереднього відношення до внутрішньопартійної ситуації в «Нашій Україні», повернемося до головної вимоги почесного провідника «Нашої України»: ОНОВИТИ КЕРІВНІ ОРГАНИ ПАРТІЇ. А органи ці, як вже відзначала «УМ» у передз'їздівській аналітиці, є хитро зробленими і достатньо некомпактними. Складаються вони з політради партії (наразі до неї входять 176 осіб), президії партії (а це два десятки «нашоукраїнців»), голови політради (дану посаду до останніх подій обіймав Роман Безсмертний), а також почесного голови «НУ», яким є Ющенко.

      Отже, порахуємо претендентів і, передовсім, не скидатимемо з рахунків нібито несподівано відправленого у відставку Романа Безсмертного; згадаємо також трійцю Яценюк-Бондар-Поляченко (це  креатури Президента, які реалізуватимуть «під нього» новий проект «Нашої України»); нарешті, третя персона, якій прямо на з'їзді засвідчили свою бурхливу симпатію «низи» - голова виконкому Микола Катеринчук. Його ім'я скандував зал, після того як Роман Безсмертний змінив на трибуні Ющенка і оголосив про закриття «першої серії» з'їзду.

      «Мені здається, що Роман Петрович був настільки пригнічений, що не прийняв спокійного рішення як керівник. Він повинен був провести частину з'їзду, зробити звітну доповідь, обговорити її, після цього ми могли б зробити перерву на два тижні, і все було б нормально...», - відкоментував ситуацію для «УМ» член партiї  Ігор Юхновський.

«Наша Україна» - партія Ющенка. А також...

      Відразу після закрирття свій брифінг провів Роман Безсмертний. Він зазначив, що відтепер є лише «в.о.» голови політради партії, більше того - до роботи оргкомітету, який розроблятиме новий статут, програму та інші партійні документи, він не матиме стосунку, натомість подбає ще й про те, аби в його роботі не брали участi особи, котрі асоціюються з колишнім керівництвом партії. Утім  варто зауважити, що в документах, підготовлених паном Романом до першої частини форуму роботу керівних органів пропонувалося оцінити «задовільно».

      Стриманим і лаконічним перед телекамерами був Петро Порошенко - не показуючи емоцій, він поінформував медіа про те, що «зараз має зібратися рада партії. Я думаю, що рада партії на виконання вказівок Президента розроблятиме зміни до статуту, програмних документів, щоб запропонувати це з'їзду». Він також додав, що, згідно з його баченням ситуації, на сьогодні керівництво «Нашої України» перебуває у відставці. А відповідаючи на питання про те, кого б він хотів бачити на керівній посаді в партії, назвав ім'я все того ж Безсмертного.

      Кандидатуру Романа Безсмертного відстоював в коментарях для «УМ» і член політради «НУ», полтавець Микола Кульчинcький. «Я б хотів, аби залишився Безсмертний, тому що він вміє стратегічно мислити... Можливо, вчасно до нас прийшли і нові члени - Яценюк, Бондар... А Катеринчука я тому не хочу, що він говорить, ніби в опозиції ми повинні мати єдиного лідера - Юлію Володимирівну. А мене це шокує, тому що лідер у нас один - Ющенко. Я вважаю, що Юлія Володимирівна несе Україні руїну, і хочу, щоби «Наша Україна» йшла своїм шляхом», - це також досить поширена думка в середовищі НСНУ. Вплив досвідченого орговика Безсмертного на регіональні організації залишається дуже сильним, попри те, що Катеринчук і об'їхав перед форумом чимало областей та заручився схваленням низки осередків.

      «Україна молода звернулася» за коментарями і до інших учасників

з'їзду.

Роман Зварич,
поки що - міністр юстиції:

      - Мені складно коментувати те, що сталось, бо кожен з'їзд має свою енергетику. І ця енергетика виникла після виступу Президента. Я не буду говорити про те, що для мене це було несподіванкою. Від Президента я чув такі слова неодноразово, зокрема, на останній зустрічі із керівництвом партії. Я думаю, що Президент багато в чому має рацію: потрібно, щоб партія на цьому етапі не визначалася стагнацією, а все-таки перейшла в нову якість свого існування.

      - Хто вам особисто імпонує як керівник «Нашої України»?

      - Цього я не буду коментувати. Це питання до з'їзду. Президент ставив наголос на іншому аспекті - щоб партія набрала чіткішої програмної якості, і я це можу тільки підтримати.

Юрій Павленко,

міністр у справах сім'ї, молоді і спорту, який подав у відставку:

      - Я думаю, що ініціатива Президента правильна, і добре, що він ще раз засвідчив, що він є в партії «Наша Україна» і її доля йому не байдужа. Хочу наголосити, що цей з'їзд є звітно-виборчим, тому всі керівні органи партії будуть переобрані, буде сформована і нова президія, і нова політрада. Але я не виключаю, що значна частина тих людей, які сьогодні є і у політраді, і у президії, продовжать свою роботу.

      - Судячи з того, як делегати скандували ім' я Катеринчука, в партії назріває розкол по лінії Катеринчук-Безсмертний і Ко?

      - Я б не назвав це розколом. Є дискусія, є різні позиції в партії - вони були завжди, вони були публічні, їх ніхто не приховував, і в даному випадку немає жодного конфлікту чи жодного розколу.

      - А ви хотіли б, щоб Катеринчук із посади голови виконкому «доріс» до керівника політради «Нашої України», фактично - до першої особи в партії?

      - Я з повагою ставлюся до всіх членів партії - і до Безсмертного, і до Катеринчука, і до багатьох інших, включаючи нових членів партії, моїх колег по уряду Юрія Поляченка та Арсенія Яценюка.

      (Принагідно зазначимо, що пізніше, в коментарях для журналістів ТБ Роман Зварич скаже, що Арсеній Яценюк - це «звичайно, дуже сильна особистість, мені було б приємно з ним співпрацювати, якщо буде така воля з'їзду»).

      Сам Микола Катеринчук від спілкування з «Україною молодою» відмовився, а в інтерв'ю УНІАН зазначив, що промова Віктора Ющенка стала для нього «несподіванкою». «Усі, хто почув Президента, роблять свої висновки», - каже пан Микола з приводу ймовірного оновлення кадрів. Він погоджується, що «перерва технологічно дуже потрібна для того, щоб прояснити всі позиції, щоб загладити всі конфлікти, які є, і вийти на розуміння того, що суспільству дуже потрібна правоцентристська сильна позиція, сильна партія».

      Схоже, що не в одного «нашоукраїнця» в день з'їзду були надто натягнуті нерви, щоб перейти до справді предметної розмови. Словами Ігоря Юхновського - всі «просто були збуджені...». Хоча дехто все ж зберігав спокій. Так, Віктор Бондар, відповідаючи на питання, чи розглядалася його кандидатура на ключові посади у «Нашій Україні», відповів: «Можливо». «Коли кілька днів тому ми обговорювали наш вступ до партії, я, Яценюк та Поляченко озвучили питання: що партія робитиме далі, хто буде у новому складі її керівництва, яким буде статут партії і хто партію підтримуватиме», - наводить слова Бондаря сайт «Главред». Судячи з усього, молодий екс-міністр транспорту отримав відповіді, які його цілком задовольнили. Особливо, мабуть, у тій частині, що стосувалась «нового складу керівництва». Інакше складно пояснити цей дещо зухвалий стиль «приміряння» партії на себе, до якого вдається Бондар, розказуючи пресі, як він робив свій політичний вибір. А експерти вже побачили в руках у Яценюка й Бондаря «карт-бланш», даний Президентом «новим фаворитам» для перебудови НСНУ.

      Звертає на себе увагу твердження Віктора Бондаря в інтерв'ю журналістам про те, що «старе керівництво» залишиться в партії, але відійде від її справ, займеться переважно «аналітикою». За даними «УМ», саме це - сценарій, який обстоює Віктор Ющенко. Він передбачає якраз віддалення Безсмертного, Порошенка і Ко. А от хто саме прийде на зміну, хто - на яку посаду, і чи не вдасться «акціонерам» утриматися біля стерна - інтрига.

      Попереду - три тижні вже традиційних для «Нашої України» вагань, розборок, круглих і квадратних столів. Доти версії щодо дійсних симпатій почесного голови «Нашої України» приречені на розмноження. Зокрема, у мас-медіа вже з'явилася інформація про те, що партію може очолити навіть екс-віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко, нині - просто депутат від «Нашої України». Ретранслятори цієї новини посилаються на власні компетентні джерела, що нібито поінформовані про симпатію Президента до Кириленка як людини послідовної і неконфліктної.

      Відповідно до даних з інших джерел, Безсмертного має змінити Арсеній Яценюк. У такому випадку керівництво НСНУ й секретаріату Президента буде фактично одним і тим самим, і це буде симетричною відповіддю на схему «донецьких»: у них ті самі люди керують і в Кабміні, і в Партії регіонів.

      Наразі ж голова СП Віктор Балога напівжартома заявив, що Банкова не організує жодних «вилучень з поля» «Нашої України». А що в цій партії, на відміну від інших, дійсно є демократія, ми вкотре пересвідчилася. Залишилось дочекатися, чи використає НСНУ свій останній шанс на докорінне оновлення.

СЛОВО ГОСТЯ

БЮТ: зволікати в таких умовах - просто злочин

«Ревнощі» або «закоханість» різних «нашоукраїнців» відносно Юлії Тимошенко - окрема тема. У суботу її «іменний» стілець №9 у першому ряду лишився незайнятим. Замість себе Тимошенко делегувала на з'їзд НСНУ депутата-БЮТівця Андрія Шевченка.

 

      - Андрію, які ваші враження від побаченого і почутого? - запитала «УМ».

      - Оскільки я вважаю з'їзд в міру інтимною справою, справою внутрішньою, то я буду дуже обережно коментувати. Якщо партії «Наша Україна» потрібні ще три тижні для того, аби розібратись, що робити далі, то це, мабуть, її справа. Думаю, що «Наша Україна» залишається однією з найбільш непередбачуваних політичних сил у нашій країні. Не хотілось би тільки, щоб ці три тижні стали втраченим часом: в умовах, коли щоденно, щохвилинно здаються ті чи інші національні інтереси. Зволікати в таких умовах - просто злочин. Я бажаю «Нашій Україні» чимшвидше розібратися зі своїми справами. Тим паче що в нас є готові конкретні пропозиції - я з ними приїхав від Юлії Володимирівни.

      - У чому вони полягають?

      - Скажу одне: ми пропонуємо виходити з контексту документу про утворення коаліції демократичних сил. Ми трошки призабули ці положення, і мені здається, що даремно. Ці напрацювання - якісні, грунтовні, детальні. На них залишається підпис Юлії Тимошенко, і ми пропонуємо виходити з логіки саме них.

      - Чому Юлія Тимошенко сама не прибула на з'їзд?

      - За її запрошенням прийшов я. На жаль, вона сама не змогла...

      - Це якось пов'язане з її порадою Роману Безсмертному стати «генсеком ООН» - «об'єднаної опозиції «наших»?

      - Знаєте, ми діємо, виходячи все ж таки з однакових засад - із того, що «Наша Україна» і БЮТ є ключовими партнерами з протидії тому «донецькому» танкові, який зараз зачищає державу.

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>