Ми знову разом на барикадах?!

06.10.2006
Ми знову разом на барикадах?!

Малюнок Андрiя ПОТОПАЛЬСЬКОГО.

      Сталося. «Наша Україна» нарешті припинила розриватися між двома берегами й... Ні, до жодного з них іще так і не пристала. Але принаймні подрейфувала у відповідному напрямку. Нібито. Бо чомусь у здатність цієї політичної сили справді ухвалити якесь конкретне рішення і поставити у перманентному переговорному процесі крапку вже ніхто не вірить. Тому, мабуть, і нам ставити крапку поки що зарано. Краще звучатиме так: чи сталося?

      «Ми чітко визначилися. Існує урядова коаліція й існує «Наша Україна», яка є в опозиції до урядової коаліції». Так сказав журналістам по завершенні чергових — нібито остаточних — переговорів із лідерами «антикризової» коаліції керівник фракції «НУ» Роман Безсмертний. І запевнив, що формально процедура переходу «Нашої України» в опозицію відбудеться наступного дня, тобто у четвер. Причиною такої «радикальності» стало вперте небажання «антикризовиків» внести до коаліційної угоди повний текст Універсалу національної єдності, як того вимагали «помаранчеві».

      Також Роман Петрович підтвердив, що «НУ» не тільки відкличе з уряду «своїх» міністрів, а й звернеться до Президента з проханням відкликати міністрів, призначених за його квотою, які входять до партій-членів блоку «Наша Україна». Власне, йдеться у даному випадку, очевидно, про Бориса Тарасюка — лідера «Народного руху». Адже міністр оборони Анатолій Гриценко взагалі позапартійний, а міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, по-перше, теж до жодної партії на даний момент не належить, а по-друге, до конституційної президентської квоти не входить — його, нагадаємо, глава держави пролобіював у Кабмін по «універсальній» домовленості.

      Уже вчора зранку «Наша Україна» на хвилі ентузіазму зробила ще один великий крок до офіційно оформленого опозиційного статусу: на засіданні фракції одностайно було ухвалено рішення про перехід в опозицію. Щоправда, якщо одні нардепи повідомляли про це журналістам із гордістю й сяючими усмішками, то на обличчях інших відображалася далеко не така одноманітна гама почуттів.

      Однак хай навіть дехто з «нашоукраїнців» і не згоден із тим, що позиція фракції визначена остаточно, вголос свою думку вони наразі не висловлюють. Тому, здавалося б, тепер слід очікувати приєднання опозиційної «Нашої України» до  міжфракційного об’єднання опозиції на чолі з Юлією Тимошенко. Та не все так просто.

      «Ми завершили переговори з «антикризовою» коаліцією, тепер починаються переговори з представниками опозиційних сил. Таке життя політиків», — констатував Роман Безсмертний.

      У телефільмах на зразок «сітком» у таких випадках вмикають гучний сміх.

      У міжфракційній опозиції «нашоукраїнців» уже чекають. Там їм «зарезервували» місця одразу, ще коли Юлія Тимошенко з Йосипом Вінським підписували опозиційну «коаліційну» угоду. «Ми готові до переговорів і створили всі умови для «Нашої України», — запевнив один із лідерів БЮТ Микола Томенко, зазначивши, що «тимошенківцям» не хотілося б, аби в Україні було дві опозиції. При цьому пан Микола висловив побоювання, яке протягом дня іще не раз тиражували його колеги по фракції: є, мовляв, підозра, що заява «НУ» про опозиційність «не пройде формалізацію» і почнеться «новий виток пошуку форм співпраці «Нашої України» й «антикризової» коаліції. Зокрема, не була певна в остаточності ухваленого «НУмівцями» рішення і Юлія Тимошенко, яка в розмові з журналістами припустила, що «Наша Україна» ще може дати задній хід: «Ми [з представниками  «НУ»] сьогодні трішечки поспілкувалися в кулуарах і зрозуміли, що це неостаточне рішення, що ще є певні сумніви і певні можливості для відходу назад у провладну коаліцію». При цьому лідерка БЮТ запевнила, що ніхто не наполягатиме, аби в разі переходу до опозиції «Наша Україна» підписувала угоду про створення міжфракційного опозиційного об’єднання.

      «Абсолютно ніяких умов до депутатів, які хочуть увійти в опозицію, не буде. Просто де-факто людина своєю позицією, своїми голосуваннями і своїми виступами має засвідчувати, що вона не погоджується з тим, що сьогодні в Україні панує мафія», — сказала леді Ю.

      «Та яка опозиція, про що ви говорите, — зі зневажливою посмішкою прокоментував подію лідер фракції Соцпартії Василь Цушко. — Поки вони («Наша Україна». — Авт.) не оголосять про свій перехід в опозицію з трибуни й не оформлять відповідні документи, це тільки розмови».

      Як повідомив журналістам представник «Нашої України» Микола Мартиненко, вчора відбувалися консультації політради блоку з Віктором Ющенком. Готували заяви...

 

КОМЕНТАР ПОЛІТОЛОГА

Віктор Небоженко

— на запитання «УМ», чи можна сподіватися, що на цьому переговори про входження «Нашої України» в коаліцію припиняться, і чи не розпочнеться не менш тривалий процес переговорів із БЮТ про її приєднання до міжфракційної опозиції:

      — Ви правильно помітили — єдине, що у «Нашої України» добре виходить, — це вести безкінечні переговори. Знаєте, мої батьки дивляться нескінченні мексиканські телесеріали, і одним із найперших був такий відомий — «Багаті теж плачуть». Так і хочеться сказати: «Наша Україна» теж плаче».

      Складається таке дивне враження, що ця політична сила просто не здатна поводитися адекватно. Кожен по окремості там — чудовий політик, любить Україну, і навіть «нашу». А як разом зберуться... Можна провести аналогію з молодіжними і старечими компаніями. У молодіжному угрупованні кожен може бути тихим і мирним підлітком, а разом вони — банда. А у «Нашої України» все навпаки: кожен політик окремо може бути цікавим, у доброму сенсі «буйним» і здатним ухвалювати прогресивні «молоді» рішення. А всі разом — просто як у заскорузлому старечому колективі, і рішення ухвалюють відповідні, часом геть неадекватні.

      Що чекає на «Нашу Україну» далі? Спершу, очевидно, пошук «зрадників» і «ворогів народу». Треба ж буде знайти когось винного. Почнеться поділ на групи і внутрішні «фракції», суперечки між ними. А згодом — регулярний відкол тієї чи іншої групи під час голосувань. Хоча в будь-якому разі майбутнє «Нашої України» залежить від того, як вона братиме участь у бюджетному процесі. Якщо працюватиме, засукавши рукави, а не займатиметься самолюбуванням, — це, звісно, буде позитив. Якщо ні... Втім зараз про це говорити рано. Доки ми не отримаємо роздруківку з результатами остаточного голосування за головний фінансовий документ країни, доти не зможемо точно сказати, куди піде «Наша Україна» — туди, де турбуються про народ, чи туди, куди Макар телят ганяв...

 

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

      «Наша Україна» має намір ініціювати створення опозиційної конфедерації «Європейська Україна». Про це вчора на прес-конференції заявив голова політради «НУ» Роман Безсмертний. «Ми пропонуємо ініціативу... як у парламенті, так і поза парламентом, де можуть об'єднатися політичні сили, які координують між собою опозиційну діяльність», — зазначив Безсмертний. Він також сказав, що хотів би бачити в лавах конфедерації, зокрема, ПРП і УНП, які входили до блоку «Наша Україна» зразка 2002 року. Щодо БЮТ, то з цим блоком переговори станом на вчора ще не почалися.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>