Під музику Вівальді

03.10.2006
Під музику Вівальді

Про роботу нового обладнання директор Володимир Рябенко охоче розповідає всім бажаючим. (Фото автора.)

      Неймовірно поталанило коровам у приватному сільгосппідприємстві «РВД — Агро», що в селі Червона Слобода Черкаського району: вони дожили до новітніх технологій, котрі їхнім рогатим родичкам у переважній більшості інших господарств області й не снилися. Адже не так давно на червонослобідській фермі встановили сучасне обладнання, а весь доїльний процес відбувається тепер під мелодійну класичну музику і контролюється комп'ютером.

      «Спочатку, коли ми вмикали музику, наші корови ніяк не могли збагнути, що це в корівнику діється і вертіли головами на всі боки. Через тиждень звикли й музика тепер їм подобається. Ми вмикаємо їм Баха, Бетховена, Рахманінова», — розповідає Галина Мудрак, яка працює в господарстві бригадиром і техніком зi штучного запліднення.

      Ця ферма розташована за селом, має бетонну огорожу, прохідну, тож на тлі розбитих колгоспних корівників у інших селах виглядає вражаюче. За словами головного зоотехніка цього господарства Віктора Маринича, ферму відремонтовано за європейськими технологіями: вона має освітлений дах із вентиляцією, зручні та затишні «спальні» місця для худоби. Для комфорту корівок підлогу у фермі зробили у кілька шарів — спочатку затрамбували 10 сантиметрів глини, потім шар із торфокрихти, який служить антисептиком, змішали з кінським кізяком, а вже потім настелили соломи. Ну справжній тобі матрац!

      Правда, від європейських технологій червонослобідські тваринники все-таки трішки відступили й організували для рогатого стада вихід на вулицю у загони, щоб не стояли весь час у приміщенні, а могли прогулятися свіжим повітрям. Бо як це українська корова встоїть у чотирьох стінах!

      Усе інше на фермі за євростандартами. Корови вже навчилися вервечкою йти на доїння й ставати у свої кабінки. Перед доїнням — обов'язкові водні процедури, причому вим'я миють спеціально підігрітою водою.

      «Усі 360 корів у нас поділені на чотири технологічні групи. Найперше ми доїмо тих, у яких іде максимальна віддача молока. У цю групу входять ті, що отелилися недавно або після отелення пройшло до 90 днів. У другій групі корови дають найкращі надої — більше 20 кілограмів, а у третій — менше 20 кілограмів. Четверта група — це корови перед «запуском» доїння», — пояснює Віктор Петрович.

      Він каже, що їхнє господарство завжди йшло «попереду паровоза». Так і з новітнім обладнанням вийшло. Коли директор «РВД —Агро» Володимир Рябенко разом із спеціалістами господарства відвідали Вінницьку область, в якій одне із товариств виготовляє доїльні установки «Ялинка» з італійським начинням, то захотіли його й собі придбати. Так і зробили.

      За переобладнання ферми доїльною апаратурою господарство заплатило 200 тисяч гривень, а якщо сюди додати систему мікроклімату, комп'ютерну техніку, стійлове обладнання і те, що гній чистить, то до двох мільйонів гривень набереться. В господарстві стверджують, що на таких досягненнях заспокоюватися не збираються і вже планують розжитися ще одним «прикидом» для своїх корівок — чіпами, що вживлюються у вухо, щоб з допомогою комп'ютера відстежувати самопочуття корівок. Бо ж міцне здоров'я рогатого стада — це додаткові літри молока для господарства і, зрозуміло, прибутки та добробут працівників.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>