«Повстанська ватра» під Ромнами

28.09.2006

      Вишкільний табір «Повстанська ватра», який відбувається вп'яте, цього року пройде на Сумщині. Патріотичні збори молоді зініціювала Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Молодіжний Націоналістичний Конгрес». Започаткувався захід на Волині, а відтоді щоосені мігрує Україною, маючи на меті патріотичне становлення молоді, зокрема — виховання поваги до визвольних рухів українського народу.

      Цьогорічне місце проведення табору не випадкове. Ось лише кілька історичних віх. Роменщина (Посулля) за Київської Русі була прикордонною смугою і оборонним рубежем від навали кочівників. Населення краю брало активну участь у визвольній війні Богдана Хмельницького. У другій половині XVII століття в Ромнах розміщалися козацькі загони, які охороняли місто та брали участь в Чигиринських походах, у війні з Туреччиною та Кримом 1676—1681 років. Ще через сто років на Роменщині діяли повстанські гайдамацькі загони запорізького козака Семена Гаркуші, а вже за радянських часів, у 20-х роках ХХ століття інші повстанські загони виступали під українськими державницькими гаслами і боролися проти репресій селян більшовицькою владою... «Маловідомий факт, — розповідає голова оргкомітету табору, голова МНК Олег Медуниця, — але перші концентраційні табори радянська влада організувала саме під Ромнами — для селян, які не хотіли здавати продрозверстку. Тоді й почали виникати стихійні селянські загони, по суті, теж повстанські...»

      Про визначні моменти української історії учасникам табору будуть розповідати під час запланованих лекцій та бесід. Окрім того, в досить насиченій програмі заняття з мандрівництва та табірництва; подорожі Роменщиною; допомога у відбудові церкви останнього кошового отамана Запорізької Січі, уродженця села Пустовійтівка, що також на Роменщині, Петра Калнишевського; вивчення народних та повстанських пісень і, зрозуміло, тернова гра. «Це така собі маленька «війнушка», схожа на «зірниці», що проводилися за радянських часів, — пояснює комендант табору Володимир Неласий. — Завжди проводиться дуже цікаво і з великим ентузіазмом учасників».

      Попри насиченість та деяку екстримність табору — навіть харчі тут привозить кожен, хто що може, а готується все на польовій кухні — досі зібрання проходили дуже організовано й дисципліновано. За всі роки, пригадує Олег Медуниця, був один нещасний випадок. Але чергування «швидкої допомоги» про всяк випадок заплановане. Потрапити ж у табір можна ще й сьогодні — бажаючі поки приймаються. Але тут все офіційно: заява, вона ж — свідоцтво, що таборянин ознайомлений з правилами безпеки; дозвіл від батьків, якщо бажаючому немає вісімнадцяти; перелік речей, які треба мати при собі обов'язково...

      А почнеться все 4 жовтня. Табір розташується поруч з селом Загребелля, на пагорбі неподалік групи скіфських курганів, біля річки Сули, і запалить свою патріотичну ватру.