Темні справи довкола «Світлинки»

28.09.2006

      Більше року тому в Луцьку розгорівся скандал довкола частини приміщення міської дитячої музичної школи №1, розташованої у самісінькому центрі міста. Частину школи (а саме —287 «квадратів») приватизувала донька тодішнього міського голови Антона Кривицького Тетяна, яка розмістила там Дитячий центр раннього естетичного виховання «Світлинка». Тут дітки по кілька годин на день танцювали, співали, малювали. Словом, інтелектуально і творчо розвивалися за 200 гривень у місяць. Справа благородна, нічого не скажеш, якби...

      Це крило музичної школи було приватизоване без згоди трудового колективу. І заплатила за нього нова власниця всього 70 тисяч гривень. А ремонт, подейкували, зроблено було частково за кошти міської казни. Зрозуміло, колектив обурився, почав відстоювати своє майно та права в судах. Прокуратура міста навіть позов подала до суду в інтересах держави, в якому доводила, що рішення міськради є незаконним, а договір купівлі-продажу недійсним. Однак Феміда, спочатку Волинська, а потім і рівненська, дивним чином залишила цю справу без розгляду. І вирішення спірного питання зависло в повітрі. Однак наближалися вибори і треба було згасити полум'я небажаного конфлікту, який міг зашкодити репутації міського голови, оскільки Антон Кривицький ще вагався балотуватися чи ні на пост луцького мера (і таки відважився, вже вчетверте, але програв вибори, хоч і з незначним відривом від головного переможця Богдана Шиби). Тетяна Кривицька заявила тоді... про добровільну відмову від спірної частини дитячої школи, пообіцявши юридично оформити все це через деякий час. Пристрасті стихли. Однак вже перед самими виборами власниця «Світлинки» раптом змінює своє палке прагнення до справедливості: вона вирішила продати «спірне» приміщення, але вже за 185 тисяч гривень. Фактично ремонт обійшовся в суму більшу, ніж коштувало саме приміщення (до речі, БТІ оцінило його в понад 208 тисяч гривень). І в березні 2006 року, тобто вже майже перед самісінькими виборами, сесія Луцької міськради погоджується купити приміщення «Світлинки» за вказану суму. У липні цього року сесія нового скликання та нова міська влада внесли навіть зміни до міського бюджету у зв'язку з необхідністю збільшити видатки на культуру, аби повернути частину дитячої музичної школи місту.

      Але донька тепер вже колишнього міського голови, а нині радника Волинської облдержадміністрації, який незабаром може обійняти пост начальника обласного управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства Антона Кривицького, зробила нещодавно сенсаційну заяву: вона повідомила міськраду про продаж «Світлинки» за... 1 мільйон гривень! І дала на роздуми один місяць. Рукавичку кинуто, і досить ефектно. Як відповість на виклик міська рада — поки що неясно.