НОВИНИ ПЛЮС

28.09.2006
«Нелегальна» курятина

      Продовжує свою діяльність місія Європейського Союзу з надання прикордонної допомоги  Молдові та Україні. Кількість компаній, зареєстрованих у Кишиневі згідно із спільною заявою щодо митного режиму, збільшилася до 230, причому 107 із них зареєструвалися на постійній основі, 123 — на тимчасовій. Керівник представництва ЄС в Україні й Молдові Ієн Боуг вважає це ознакою прозорості переміщення товарів через кордон і висловлює впевненість, що всі компанії, які мають бажання здійснювати експорт, можуть це робити. Проте, як і раніше, залишаються деякі проблеми, зокрема щодо контрабанди курячого м'яса. За висновками місії, бюджет України потенційно втратив 43 мільйони євро з жовтня 2005 року по травень 2006-го через незаконне ухиляння від сплати податків. Потенційні втрати бюджету Молдови сягають 18 мільйонів євро.

Кіотський протокол по-ташлицьки

      НАЕК «Енергоатом» здійснила пробне підключення першого гідроагрегату Ташлицької гідроакумулюючої електростанції (ТГАЕС) до енергосистеми, повідомила прес-служба компанії. Нагадаємо, спорудження цієї станції розпочалось у 1981 році. Її пусковий комплекс складається з двох гідроагрегатів, які мають сумарну проектну потужність 302 мегавати. Вартість пускового комплексу становить понад мільярд гривень. Під час відвідин станції перший заступник міністра охорони навколишнього середовища Святослав Куруленко заявив, що проект ТГАЕС «на сто відсотків є екологічним: у період пікових навантажень за рахунок вироблення електроенергії гідроакумулюючою станцією скорочується викид парникових газів з боку теплової енергетики». Святослав Куруленко також стверджує, що витрати на будівництво Ташицької ГАЕС можуть окупитись уже найближчим часом практично повністю за рахунок компенсації викидів у атмосферу парникових газів у відповідності з Кіотським протоколом.

«Єдиний офіс» у Києві

      Нині у столиці працюють 52,4 тисячі малих підприємств, тобто кожне шосте з тих, що є в Україні. Існує безліч проблем, з якими стикаються дрібні бізнесмени. Зокрема, це надзвичайно тривалий період отримання дозвільних документів, непрозорість процедури, значні суми неофіційних платежів, вимога представників влади подавати додаткові документи тощо. Для того, щоб полегшити життя столичним підприємцям, мер підписав розпорядження про затвердження робочої групи, яка створить Центр адміністративних послуг «Єдиний офіс», повідомляє прес-служба Київської міської держадміністрації. Схема роботи Центру така: підприємець звертається до «Єдиного офісу», де вже розроблено форму необхідних документів. Тут прийматимуть ці документи, спрямовуватимуть по різних підрозділах і контролюватимуть їх проходження. Тобто не підприємець ходитиме по різних службах і оббиватиме пороги кабінетів чиновників, а менеджер.

Мости із скла

      Новий спосіб полегшити і зміцнити бетонні конструкції винайшли у Дрездені. Фахівці тутешнього Технічного університету, які досліджують тканини, підмішали до будівельного матеріалу скловолокно і вуглепластик. Про це інформує журнал «Дойчланд» із посиланням на сайт tu-dresden.de. Перше випробування так званий текстильний бетон уже пройшов. Нещодавно у східнонімецькому місті Ошатце з нового легкого матеріалу побудували пішохідний міст. Ще один винахід готують учені з потсдамського Інституту колоїдів та поверхней. Дослідники виявили, що склоподібний скелет морської губки практично неможливо зруйнувати. Тепер вони мають на меті використати ці знання для створення нових міцних конструкцій.