Брудним територіям - «чисті» заводи

26.09.2006

      У Львові відкрили друге маркетингове бюро торгового відділу посольства Австрії, яке має близько трьохсот філій у світі. Бюро допомагатиме невеликим компаніям із західних регіонів налагодити співпрацю з австрійськими колегами. Днями якраз трапилася така нагода: в період з 18 по 22 вересня у Львові пройшов семінар «Екологічні технології: переробка відходів, стічні води та питна вода, альтернативна енергія та енергозберігаючі технології». У цьому заході взяли участь одинадцять австрійських фірм, які готові поділитися досвідом у цій галузі. До Львова підприємства привезли як готову продукцію, так і нові екологічні проекти.

      Австрійські бізнесмени виходять з того, що по екології нашої країни завдано важкого удару. Вони стверджують, що свою негативну роль зіграло «неефективне використання економічних систем». У свою чергу, Міністерство охорони навколишнього природного середовища України визначило основні проблеми, які потребують негайного вирішення. З-поміж іншого, йдеться про раціональне використання природних ресурсів та вдосконалення механізмів управління відходами. Подібну програму втілюють у країнах Європейського Союзу. У свою чергу, Австрія, яка виконала низку таких вимог набагато раніше, стала для інших країн прикладом для наслідування.

      Свої проекти австрійці успішно «прищепили» в Польщі та Угорщині. Капіталовкладення в екологічні програми практично однакові в усіх регіонах України. Виняток становить лише Закарпатська область, де інвестиції більші передусім завдяки близькому географічному розташуванню та спільній історії. Що ж до Львівської області, то тут, в одному з депресивних районів, австрійські компанії вклали 80 мільйонів євро у спорудження заводу на 800 робочих місць. Підприємство вироблятиме мікрочіпи для мобільних телефонів та розважальних приладів.

Мар'яна ЯРТИМ.