«Бєшені» гроші Наталії Вітренко

26.09.2006
«Бєшені» гроші Наталії Вітренко

Макс Курочкiн, вiн же «Бєшений».

      Виявляється, громадянин РФ Максим Курочкін, якого в Україні оголошено в розшук за підозрою у скоєнні низки грошових махінацій та афер i якого міністр внутрішніх справ Юрій Луценко неодноразово називав не інакше, як кримінальним авторитетом «Максом Бєшеним», таки фінансував Блок Вітренко «Народна опозиція» на минулих парламентських виборах! Принаймні у цьому він особисто зізнався лише через півроку в інтерв'ю газеті «Комсомольская правда в Украине».

      «На минулих парламентських виборах я підтримував Наталію Михайлівну Вітренко, а багато моїх друзів були членами партії «Російсько-український союз», що увійшла в блок «Народна опозиція». І саме партія «РУСь» фінансувала левову частку витрат виборчої кампанії Вітренко, що дозволило зробити блок «Народна опозиція» впливовою політичною силою, бо вона представлена в усіх міськрадах і облрадах південного сходу України», - сказав пан Курочкін.

      Отакої! А раніше ж цей бізнесмен ледь не божився, що на виборчу кампанію Вітренко не дав жодної копійки, та й взагалі свій бізнес в Україні згорнув. Нагадаємо, що колишнього виконавчого директора «Російського клубу» Курочкіна, окрім оборудок навколо ринку «Озерка» у Дніпропетровську, деяких кримських пансіонатів та столичних готелів, МВС обвинувачувало ще й у фінансуванні Блоку Вітренко. Мало цього, одразу після виборів Юрій Луценко пропонував пані Вітренко міліцейську охорону через небезпеку «з боку російського кримінального авторитета Максима Курочкіна». На думку міністра, «організоване політичне угруповання Макса Бєшеного, яке Вітренко обіцяла провести до парламенту, її провал на виборах так просто не залишить!». Тоді близький соратник пані Вітренко Володимир Марченко назвав Луценка «брехуном». Й не дивно, адже фінансування партій та блоків іноземним капіталом заборонено вітчизняним законодавством.

      З іншого боку, півроку тому Юрій Луценко не казав про ймовірність якихось обвинувачень з боку міліції як по відношенню до пана Курочкіна, так i до пані Вітренко. Та й тепер Максим Курочкін зізнався у своїй фінансовій допомозі вельми вишукано, не підкопаєшся. Бо коли каже про результати виборів, то використовує займенник «ми», хоча іноземець не може бути учасником перегонів («якби Вітренко пустили в парламент... звичайно, ми б об'єдналися з Януковичем»). А коли каже про фінансування виборчої кампанії блоку - одразу відмежовується: щось на кшалт «i я не я, i Вітренко не моя». Бо головним фінансистом нібито була партія його друзів, хоча й іноземець лідерку блоку підтримував.

      Саме через це керівник МВС Юрій Луценко вже констатував, що ці «одкровення Курочкіна» не загрожують лідерці «Народної опозиції» Наталії Вітренко юридичною відповідальністю. Міністр уважно прочитав інтерв'ю i дійшов висновку, що слова про підтримку викладені «дуже плавно i підготовлено». З іншого боку, на думку Луценка, з політичної і моральної точки зору це інтерв'ю є підтвердженням, що під час виборів в Україні існувала «організована політична група імені Курочкіна під назвою «Блок Вітренко».

      Але для Макса в МВС таки є «подарунок»: на Богомольця саме дорозслідували одну із кримінальних справ, у якій фігурує Курочкін. Невдовзі її передадуть до Генпрокуратури України, звідки справу мають передати до Росії, на запит тамтешніх правоохоронних органів.

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

      Заступник голови ПСПУ Володимир Марченко наголошує, що російський бізнесмен Максим Курочкін не фінансував під час парламентських виборів цього року ні партію, ні виборчу кампанію лідера Блоку «Народна опозиція» Наталії Вітренко. Марченко переконаний, що чергові заяви у пресі, спрямовані на підрив авторитету ПСПУ та її лідерів, організовано Партією регіонів.

      «Курочкін, Шмурочкін або хто інший ще з яйця не вилупилися, коли Вітренко була вже спроможним політиком в Україні i провела у 1998 році партію до парламенту, а в 1999-му одержала 11% підтримки навіть за офіційною статистикою. Виборча кампанія 2006 року була організована двома партіями, які ввійшли до блоку «Народна опозиція», - ПСПУ і партія «Російсько-український союз». Ці дві партії розподіляли усі ресурси, у тому числі фінансові», - сказав пан Марченко у коментарі УНІАН.

      Але Володимир Марченко не виключає, що Курочкін міг фінансувати «РУСь», хоча й підкреслює, що, створюючи блок, ПСПУ домовлялася саме з цією партією та її лідером Іваном Симоненком, а не з Курочкіним. До того ж «РУСь» не виконала деякі фінансові зобов'язання. «Залишились невиплати просто величезні. І все це лягло просто-напросто на Наталію Вітренко! Після виборів ПСПУ довелося гасити ці борги. Щось ми змогли погасити, а якісь борги дотепер висять, і для нас це моральна гиря...» - бідкається пан Марченко i додає, що ще на початку літа ПСПУ порвала з «РУСью».

      Тепер, за словами Марченка, у ПСПУ з'явився інший ворог - Партія регіонів. На минулому тижні пані Вітренко виступила на Міжнародній нараді політичних партій православних народів, де показала зрадницьку роль ПР і Віктора Януковича як у ставленні до православ'я, так і до російської мови, до НАТО, по відношенню до ЄЕП.

      «І - моментальна реакція... «Тому що» - класика: якщо немає аргументів для того, щоб приховати свою продажність і зраду, починають атакувати, придумуючи якісь новинки, на кшталт того, ніби Вітренко хтось фінансував. З інтерв'ю абсолютно очевидно, що якийсь Уточкін або Курочкін, або Черв'яков виконують зараз замовлення Партії регіонів для того, щоб ганьбити Наталію Вітренко», - вважає чоловік Наталі Вітренко.

 

 

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>