Знайтись, не загубившись

26.09.2006
Знайтись, не загубившись

Коаліція

      Учора мало відбутися чергове засідання робочої групи зі створення коаліції національної єдності. Втім мало хто брався спрогнозувати, чим закінчиться ця здибанка. Багато експертів сходяться на думці, що інтенсивність та плідність переговорного процесу суттєво понизилися. І, наприклад, у п'ятницю заплановане засідання робочої групи взагалі не відбулося. Бо не прийшли комуністи.

      Як розповіла керівник інформаційного департаменту «Нашої України» Тетяна Мокріді, станом на вчорашній ранок було погоджено дві третини тексту коаліційної угоди. Проробити залишилось питання агропромислового комплексу, зовнішньополітичного курсу, а також регламентну частину. У принципі, третина - це багато. Буває, що переговори зриваються тільки через те, що учасники домовленостей не можуть досягти згоди при написанні пункту з якоїсь конкретної позиції, не кажучи вже про більший масив розбіжностей.

      Незважаючи на це, частина політиків з оптимізмом дивиться на перспективи коаліціади. Так, міністр юстиції Роман Зварич в інтерв'ю «5-му каналу» сказав, що, «за оптимістичним прогнозом, коаліція буде підписана у вівторок-середу», а за песимістичним - упродовж десятиденки. Але головне - що угоду буде підписано.

      Більшість політиків, причетних до партій-переговорниць, переконані, що остаточної крапки - буде коаліція  чи ні - чекати залишилось недовго. Так, «нашоукраїнець» Анатолій Кінах каже, що своє рішення «НУ» може прийняти до кінця наступного тижня. «Думаю, на цьому тижні ми розглянемо всю угоду, а на наступному фракція розгляне результат і буде поставлено остаточну крапку», - зазначив Анатолій Кирилович. При цьому він, за повідомленням прес-служби «НУ», додав: «Для досягнення мети потрібна консолідація навколо загальнодержавних інтересів. Якщо ж окремі політичні сили розглядатимуть Універсал національної єдності як другорядний документ по відношенню до своїх програм, то результату не буде». Що-що, а від Універсалу останнім часом відступають досить-таки часто...

      Зрозуміло, що авантюрні кроки антикризової коаліції перешкоджають переговорному процесу. І, наприклад, Микола Катеринчук слушно відзначає, що «вже помітно, що ми («Наша Україна». - Авт.) працюємо в опозиційному режимі». Це було видно і з бюджетних баталій, і з натовських позицій.

      Симптоматично, що в цей час на відомчому сайті Партії регіонів побільшало коментарів, які скептично відгукуються про переговорний процес. Скажімо, Тарас Чорновіл через прес-службу коментує, що «кінцеве рішення не буде прийняте впродовж трьох-чотирьох років», а його колега Володимир Зубанов відзначає, що «зараз легше передбачити подію, що станеться через 100 років, аніж спрогнозувати, що завтра робитиме «Наша Україна».

Президент

      На вчора була запланована ще одна важлива зустріч: розмова Віктора Ющенка з політрадою «Нашої України». Як розповів нардеп від «НУ» Микола Оніщук, у ході зустрічі планувалося обговорити весь комплекс питань, пов'язаних із переговорним процесом зі створення коаліції національної єдності, питання, що стосуються загальнополітичної ситуації в державі, а також напрямів діяльності парламентської фракції «Наша Україна», повідомляє сайт «Українська правда». Як сказав депутат, у ході зустрічі також буде обговорюватися питання «про певну синхронізацію» зусиль глави держави і фракції «Наша Україна».

      У чому саме проявлятиметься останнє, ще неясно, бо синхронно можна йти і в коаліцію, і в опозицію. Хоча вибір у Віктора Ющенка не легший, аніж у «Нашої України». Президент розуміє, що входження «НУ» в коаліцію, лідери якої порушують домовленості і хочуть перетягти на себе не тільки канат, а й торочені ниточки, - справа туманна. Але й погоджуватися на перехід «Нашої України» в опозицію - означає лишитися у владній ієрархії один проти одного з урядом Януковича. Опонувати уряду - теж не найкращий, анти-Універсальний, варіант.

Опозиція

      Рифи, на які напоровся переговорний процес зі створення коаліції, найбільше тішать опозицію. Бо невходження «Нашої України» в олігархічно-ліву більшість автоматично спровокує радикалізацію позицій «НУ», відтак рано чи пізно вона опиниться в опозиції.

      Цього уїк-енду лідерка опозиції Юлія Тимошенко вже заявила, що створюватиме тіньовий уряд. В ефірі телеканалу НТН вона заанонсувала, що це станеться після того, як «Наша Україна» прийме рішення щодо коаліції. В уявленні Тимошенко, тіньовий уряд «має бути кузнею кадрів», бо «міністрами цього уряду будуть ті люди, які згодом працюватимуть на відповідних міністерських посадах у реальному Кабінеті Міністрів». Про персональний склад тіньового уряду Тимошенко не розповіла: каже, що до рішення «НУ» буде «некоректним говорити про те, хто і які посади в цьому уряді може посісти».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>