Пороги Балоги

19.09.2006
Пороги Балоги

      Секретаріат Президента очолив Віктор Балога. Колишній міністр з надзвичайних ситуацій став уже третім керівником Банкової за період президентства Віктора Ющенка — після першого і поки що єдиного в історії України державного секретаря Олександра Зінченка і до «простого» голови СП Олега Рибачука. Два відповідні укази — про звільнення «у зв'язку з переходом на іншу роботу» Рибачука і призначення Балоги — вийшли з-під пера Президента 15 вересня, у п'ятницю. А вже наступного дня обидва суб'єкти кадрової ротації дали спільну прес-конференцію, де розповідали про свої подальші плани, бажали одне одному успіхів й тиснули руки на знак дружби та взаємопідтримки.

      Прихід Віктора Балоги в кабінет на другому поверсі Банкової, 11, у певному сенсі є символічним. Адже першим керівником президентської Адміністрації, який в'їхав у цю кімнату після того, як протягом тривалого часу в ній сиділи лише найвищі державні посадовці (нагадаємо, Президент Кучма переїхав на два поверхи вище після скандалу з «диктофоном Мельниченка»), був Віктор Медведчук. Колишній соратник Балоги по соціал-демократичній партії (об'єднаній), а згодом — лютий ворог і супротивник. Спершу — опонент у боротьбі за бізнесові інтереси на Закарпатті, а потім і за політичними поглядами та «забарвленням».

      Тріумфальне пришестя Віктора Івановича в колишній кабінет Віктора Володимировича вже породило в журналістській тусовці анекдоти на тему подальшої долі тренажерів, які стоять у «кімнаті відпочинку» за кабінетом голови секретаріату. Як свого часу розповідала «УМ», Медведчук відомий любитель «потягати залізо» — оснастив цей маленький кабінетик солідним тренажером, який за часів «секретарства» Олега Рибачука простоював без діла. А тепер, жартують колеги по перу, під вікнами СП краще не ходити: хтозна, чи не надумає Балога символічно пожбурити Медведчуковий «снаряд» із вікна.

      Але жарти жартами, а на роботу Віктор Іванович, якого прихильники його призначення на цю посаду характеризують як «доброго організатора» (заради справедливості варто зауважити, що аналогічної оцінки від тих самих експертів удостоювався й Олег Рибачук), налаштований серйозно. Зокрема, готовий навіть скористатися позитивними напрацюваннями Віктора Медведчука: за словами Балоги, він «зобов'язаний всмоктати і використати в роботі глави секретаріату Президента» всі здобутки «керівників, які працювали з президентами в той чи інший період і добре, якісно, робили справу, проявляли свої менеджерські властивості на високому рівні».

      Водночас перетворювати СП на «другий уряд», як це полюбляли робити його попередники за часів президентства Леоніда Кучми, Віктор Іванович не збирається. «Ми альтернативних, паралельних, сусідніх структур створювати не будемо. Секретаріат буде працювати так само прозоро, коли він працював під керівництвом Олега Рибачука», — запевнив журналістів Балога. І додав, що чергове реформування СП починати не збирається: «Я прихильник того, щоб не було так, коли кожна команда, яка приходить на Банкову, починала реформи, бо багато зробив Олег Борисович (Рибачук)». Нагадаємо, що за президентства Віктора Ющенка реформування його секретаріату починали вже двічі: одразу після інаугурації, коли держсекретарем був Зінченко (тоді ще було багато розмов про прихід до секретаріату випускників Гарварду і «Могилянки», які, на жаль, розмовами й залишилися), а вдруге — після призначення Рибачука.

      За словами нового керівника СП, він планує запросити працювати на Банкову деяких міністрів із попереднього уряду Юрія Єханурова. А звільняти чинних заступників голови секретаріату Віктор Балога принаймні поки що не збирається. Натомість планує «провести ревізію досвіду і менеджерських якостей у президентській вертикалі — для того, щоб повноваження Президента здійснювалися у повному обсязі». «Ми здатні забезпечити виконання програми Президента, для цього у нас є все — повноваження і політична воля», — наголосив Балога.

      Що ж до подальших планів Олега Рибачука, якого раніше «сватали» на дипломатичну роботу (послом в одній зі стратегічно важливих для України держав або постійним представником України при Євросоюзі), то він ці чутки заперечив. Мовляв, за кордон поки що не збирається. «Я був і буду тільки в Україні», — сказав Рибачук, додавши, що за кордоном відпрацював сім років і більше туди не хоче. — Стосовно продовження кар'єри — є кілька планів, але я не хочу зараз про це говорити». Отже, наразі «інша робота», на яку нібито перейшов Олег Борисович, залишається секретом. За словами самого Рибачука, він має виконати ще одне важливе завдання: «Я хотів би ліквідувати свою заборгованість перед сім'єю. Хочу провести з сім'єю кілька тижнів, це буде своєрідна відпустка». При цьому на Віктора Балогу «відпускний» період його попередника не поширюється: новому керівнику секретаріату Президента Рибачук завжди готовий допомогти у будь-яких питаннях. Адже ті завдання, які поставив перед ним Президент при призначенні на цю посаду, Олег Борисович виконав — так вважає не лише він сам, а й глава держави.

      Побажавши своєму наступнику успіхів, Рибачук порадив попрацювати над тим, аби президентський секретаріат «мав набагато мобільнішу структуру, яка б швидше реагувала на події в країні» і спрогнозував перехід на Банкову — в СП та апарат Ради нацбезпеки — деяких керівників, які зараз звільнені з урядових структур.

      Власне, Президент уже планує низку кадрових призначень у секретаріаті, спрямованих на вдосконалювання його роботи. Про це глава держави заявив журналістам у неділю, перебуваючи з одноденною поїздкою в Одеській області.

      Залишається ще одне важливе кадрове питання: кого призначать секретарем Ради національної безпеки й оборони, яка за нинішніх обставин покликана стати сильною опорою і Президента, і зовнішньо- та внутрішньополітичного курсу України. Ймовірно, шанси посісти це крісло має екс-Прем'єр, а нині депутат Верховної Ради Юрій Єхануров, однак наразі це лише припущення.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Рішення щодо призначення міністра з надзвичайних ситуацій на зміну Віктору Балозі буде ухвалювати Прем'єр-міністр і коаліція, заявляє лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова. Однак, за її словами, «партія готова йти назустріч Президенту».

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>