Розумник Бен Аффлек

15.09.2006
Розумник Бен Аффлек

(РЕЙТЕР.)

Народжений «Бенніфером»

      Роман Бена Аффлека із Дженніфер Лопес був приречений, мабуть, від самого початку. І не лише тому, що надто вже ця парочка, відома в пресі під спільним ім'ям «Бенніфер», затягла й розпіарила свої стосунки. Зрештою, після сто двадцять п'ятого повідомлення про черговий розрив (або чергове перенесення дати весілля — неважливо) Бен із Джей Ло виявили дві речі: по-перше, їхні стосунки вже нікого не цікавлять; по-друге — ніяких стосунків, власне, вже давно й немає. Щоправда, дехто й досі переконаний, що насправді ніякого кохання й тим паче намірів одружуватися у «Бенніфер» і не було, а їхній тривалий зв'язок — це лише вдала спроба привернути до себе увагу.

      Почувши такі припущення, Бен, у якого вже є нове, справжнє кохання й чудова сім'я, лише сміється. Але це тепер, коли йому вже байдуже. А раніше — невдовзі після розриву з Лопес — актор у кращому випадку супив брови або болісно кривився, а в гіршому — міг і з кулаками на пліткарів накинутися. Ще б йому не обурюватися, адже якщо це й була «рекламна кампанія», то хіба що для нього, Аффлека. Оскiльки Джей Ло й раніше на брак слави не скаржилася. Тоді як Бен спершу був для широкого загалу не більше, ніж «тим хлопцем, який грав разом із Меттом Деймоном у «Розумнику Уїллові Хантінгу».

      Після перших повідомлень про його новий роман Аффлек опустився спершу ще нижче і став «тим хлопцем, який зустрічається з Дженніфер Лопес». Але потім усі вивчили, що цього хлопця звати Бен Аффлек. Так і вийшло, що роман давно закінчився, а слава залишилась.

      Власне, саме тому стосунки із Джей Ло для нашого героя могли завершитися тільки розривом. Адже навряд чи амбітному й талановитому хлопцю може подобатися той факт, що публіка звернула на нього увагу не завдяки професійним заслугам, а лише з огляду на роман із відомою жінкою...

Відзначений у Венеції за втілення Супермена

      А заслуг Бенові не позичати. У його акторському доробку вже більше чотирьох десятків фільмів, а ще ж є чимало продюсерських проектів і навіть сценаріїв. Минулої ж неділі Аффлек отримав почесну премію Венеціанського кінофестивалю «Коппа Волпі» — за найкращу чоловічу роль. Відзнакою американця вшанували за фільм «Голлівудленд» (у буквальному перекладі — «Країна Голлівуд»). Стрічка знята за реальними подіями: розповідається у ній про загибель актора Джорджа Рівза.

      Кіномани, а точніше телемани, запам'ятали Рівза насамперед за першим телесеріалом про Супермена, у якому він грав головну роль. За офіційною версією, Джордж у 1959 році застрелився, однак його найближчі друзі та колеги були про цю трагедію іншої думки. Саме її і представляє фільм «Голлівудленд», припускаючи, що до загибелі Рівза були причетні деякі «дуже великі» люди.

      Мабуть, це символічно, що зіграти першого екранного Супермена випало Бенові Аффлеку. Річ у тім, що він теж пробувався на цю роль у новому блокбастері «Повернення Супермена», і навіть ледве її не отримав, але зрештою режисер зупинився на кандидатурі Брендона Рута. На супергероя Брендон справді тягне більше, ніж Аффлек, зате дорогий сіквел за участю Рута в прокаті фактично провалився. Натомість скромний «Голлівудленд» із Беном у американських глядачів користується популярністю й поки що (у прокат він вийшов лише наприкінці минулого тижня) тримається на другому місці за касовими зборами.

      А до Венеції — отримати нагороду — Аффлек не приїхав. Відбрехався тим, що дуже зайнятий і не має ні хвилини вільного часу. Але організатори поважного європейського кінофоруму насправді анітрохи на актора не образились. Адже Бен, оперативно дізнавшись про перемогу в «чоловічій» номінації від свого представника, одразу ж надіслав журі й присутнім у залі глядачам СМС-повідомлення зі словами вдячності. І коли посланець Аффлека зачитував цю дотепну звісточку на сцені, публіка тішилася не менше, ніж деякі фанати веселяться на виступах якогось Петросяна.

      Словом, молодець хлопець. І, незважаючи на «допомогу» Джей Ло у здобутті популярності, насправді у професійній кар'єрі всього досягнув самотужки. Хоча ні, без однієї людини Бенові, навіть за наявності природного таланту, таки не вдалося б стати тим, ким він є зараз. Ідеться про його найвірнішого друга й колегу — Метта Деймона.

Помічений у рекламі бургерів і підтриманий Деймоном

      Бенджамін Геза Аффлек — таким є повне ім’я Бена — народився 15 серпня 1972 року в місті Берклі, у теплому штаті Каліфорнія. Невдовзі після появи на світ молодшого за Бена на три роки братика Кейсі його батьки — Тім, колишній актор, який перекваліфікувався в адвоката реабілітаційної клініки, та Кріс — скромна шкільна вчителька — розлучилися. Хлопчики разом із мамою переїхали до штату Массачусетс, у місто Кембридж, і незважаючи на те, що з татом спілкувалися досить рідко, ще з дитинства мріяли стати акторами. До речі, це їм обом таки вдалося — Кейсі Аффлек також не остання людина в професії, хоча до Бенової слави йому, звісно, далеко.

      Коли Бенові виповнилося вісім років, він отримав свою першу роль — у телесеріалі «Подорож Мімі». Продюсери цього «мила» помітили хлопчика в рекламі бургерів, куди малий Аффлек потрапив завдяки татовим зв'язкам. До речі, саме під час зйомок у серіалі Бен познайомився із на два роки старшим Меттом Деймоном, який відтоді став його найближчим другом і соратником. Хлопців об'єднала і спільна мрія про акторську кар'єру, до якої вони пліч-о-пліч послідовно й ішли. Бен, скажімо, щороку з'являвся в новому серіалі.

      Друзі разом відвідували курси акторської майстерності, ходили на кастинги, репетирували п'єси. Їхні шляхи ненадовго розійшлися тільки тоді, коли Деймон вступив до Гарвардського університету, а Аффлек — до Вермонтського університету. Щоправда, вистачило його ненадовго — майбутня кінозірка провчилася тільки один семестр. Східному коледжу пощастило більше — його Бен відвідував цілий рік, але потім теж закинув. Зрештою, навіщо ці науки, коли він усе одно стане знаменитим актором?

      До речі, приблизно тоді ж, у 1992 році, Аффлек нарешті отримав велику роль — у фільмі «Шкільні зв'язки». І нарешті знову возз'єднався з другом: разом із Меттом перебрався до Нью-Йорка. Знімаючись у різних стрічках, як у помітних ролях, так і в проміжних епізодах (треба ж якось на хліб заробляти), хлопці увесь час працювали над своїм «великим проектом» — писали повість про університетського прибиральника, який виявився геніальним математиком-вундеркіндом. Як ви вже, мабуть, здогадалися, це був перший варіант майбутнього сценарію «Розумника Уїлла Хантінга». Згодом цей твір був переписаний ще кількадесят разів, аж доки його остаточний варіант за 600 тисяч доларів (!) придбала студія «Мірамакс філмз».

      Стрічка, яку на свій страх і ризик погодився знімати режисер Гас Ван Сент, несподівано виявилася дуже якісною і, головне, успішною: фільм зібрав у прокаті 138 мільйонів доларів і перегнав за сумою зборiв навіть таке культове вже тепер кіно, як «Кримінальне читво» Квентіна Тарантіно. Ну а Бен і Метт (який зіграв того самого «розумника» Хантінга), прокинулися знаменитими: на пару отримали «Оскара» за найкращий оригінальний сценарій, а Деймона, окрім того, номінували на «золотого чоловічка» за найкращу чоловічу роль першого плану. І це, звісно, не враховуючи численних призів і номінацій на європейських кінофестивалях, відзнак від критиків та глядачів тощо. І скажіть, що вони не самі себе зробили!

Від Дженніфер до Дженніфер

      Відтоді Бен Аффлек щороку знімається у двох-трьох стрічках, заробляє шалені гроші й потроху поповнює арсенал нагород. У його доробку є і блокбастер «Армагеддон» (роль хлопця доньки головного героя, якого зіграв Брюс Уїлліс), і мелодрама «Закоханий Шекспір», де Бен грав разом зі своєю тодішньою дівчиною Гвінет Пелтроу, й ефектний фільм «Догма», у якому Аффлек перевтілився в розвінчаного ангела, що прагне повернутися на небо (до речі, проблем із церквою було не набагато менше, ніж тепер у знаменитого «Коду Да Вінчі»). Ангелів було двоє — компанію Бенові, звісно ж, знову склав Метт Деймон.

      Ага, ще ж десь у цей час була епопея із Дженніфер Лопес... Але хто вже про ту історію пам'ятає? Джей Ло успішно вийшла заміж за співака Марка Ентоні, а незабаром і «найжаданіший парубок світу» (за версією численних опитувань) знайшов свою долю. І не де-небудь, а на знімальному майданчику: розбите серце актора підкорила його партнерка по фільму «Шибайголова» Дженніфер Гарнер. Навесні минулого року після красивої церемонії, яка пройшла на Карибських островах у присутності дуже вузького кола родичів та найближчих друзів, 33-річна красуня стала місіс Аффлек, а вже наприкінці 2005-го народила коханому спадкоємицю — донечку Вайолет.

      «Я вдячний Богові за те, що він подарував мені Дженніфер, — каже Бен, маючи на увазі, звісно ж, свою дружину. — Я щодня дякую йому за те, що зустрів таку надзвичайну жінку, за нашу маленьку прекрасну доньку, за своє щастя. Я ніколи не думав, що чоловік може бути таким щасливим, доки не познайомився із Джен. Вони з Вайолет — моє все. Я неймовірно везучий чоловік!!!».

 

ФІЛЬМОГРАФІЯ

2006 — «Клерки ІІ», «Голлівудленд»

2005 — «Шибайголова»

2004 — «Дівчина із Джерсі», «Пережити Різдво»

2003 — «Джильї», «Розплата»

2002 — «Третє колесо», «Сума всіх страхів»

2001 — «Джей і Тихий Боб», «Перл-Харбор»

2000 — «Оленячі ігри», «Татусь і вони», «Котельня»

1999 — «Сили природи», «Догма», «200 цигарок»

1998 — «Фантоми», «Армагеддон», «Закоханий Шекспір»

1997 — «Розумник Уїлл Хантінг», «Переслідуючи Емі», «Пройти увесь шлях»

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>