Як готували вбивство Чорновола

15.09.2006

      Поки міністр внутрішніх справ Луценко і Генпрокурор Медведько сварилися щодо того, чи є у правоохоронних органів підстави називати загибель В'ячеслава Чорновола убивством, інтернет-видання «Українська правда» опублікувало дуже цікавий протокол допиту свідка по цій справі, колишнього співробітника КДБ СРСР. Якщо вірити цій людині (як називає його «УП», громадянину Б.), замах на лідера Народного руху готували російські спецслужби на замовлення тодішнього Президента Леоніда Кучми. Хоча, зрештою, українським «орлам» довелося обходитися власними силами.

      Дещо з розповіді колишнього кадебіста виглядає справді трохи «фантастично», але дуже багато що аж надто схоже на правду. Колишній однокурсник громадянина Б. по Новосибірській школі КДБ (обоє закінчили цей заклад у 1985 році), народний депутат Володимир Сівкович називає автора свідчень «шизофреніком», який «придумує різний брєд, просто висмикуючи відомі прізвища з інтернету». Натомість Микола Степаненко, екс-помічник міністра Луценка, який займався справою Чорновола, дотримується іншої думки. «У мене немає підстав не довіряти Б., тому що він знає нюанси, зокрема, про діяльність Народного руху, про які непосвячений не знав би», — пояснює Степаненко. Й додає, що, аби перевірити Б., його на 32 дні помістили в «одну з лікувальних установ МВС». Там лікарі зробили висновок: цей пан цілком здоровий.

      А розповів пан Б. про те, що з 1994 року працював одразу у двох російських компаніях, негласне керівництво якими здійснював «Союз істинних патріотів Росії». До керівництва цієї організації входили генерал-лейтенант запасу МВС СРСР Віктор Пивоваров, голова Центробанку Росії Віктор Геращенко, колишній голова КДБ СРСР Микола Крючков, екс-міністр оборони РФ Павло Грачов, екс-керівник адміністрації президента Росії Павло Бородін, деякі інші посадові й військові особи, а також колишній одесит, мешканець Москви Віктор Рабинович.

      Саме ці «істинні патріоти» нібито й доручили залежному від них у тому числі й фінансово (мав повернути великі борги) панові Б. податися в Україну й посприяти знищенню кількох імовірних суперників Леоніда Кучми на президентських виборах. Позаяк в інтересах Росії було залишити Кучму на другий президентський строк, бо в Україні «до влади рвуться націоналісти», які виведуть її з-під російського впливу. Серед найнебезпечніших конкурентів Кучми були названі Павло Лазаренко і В'ячеслав Чорновіл, «на замітці» планувалося тримати також Ющенка, Щербаня, Удовенка і Марчука.

      Громадянин Б., за його словами, виконувати завдання (знищити Чорновола і Лазаренка) не збирався, але до України поїхав, позаяк його попередили: якщо відмовиться він, пошлють когось іншого. «На завдання» також відрядили московського кримінального авторитета Тагіра і одного з колишніх лідерів чеченського злочинного угруповання Руслана. Варіантів ліквідації Чорновола й Лазаренка розробляли кілька, зокрема, за допомогою вибухівки або «тарана» — ДТП за участі вантажної машини.

      Розповідаючи про те, як він «репетирував» різні способи  ліквідації «об'єкта» (наприклад, «на пробу» закладав під будівлею комітетів Верховної Ради, де працював Чорновіл, вибухівку, якої так ніхто й не помітив), громадянин Б. назвав чимало прізвищ і прізвиськ людей, які сприяли цій операції. Так, наприклад, активно сприяв підготовці замаху такий собі «Убир». За словами Б., згодом виявилося, що насправді цього «Убиря» звали Олексієм Пукачем. У «групу підтримки і забезпечення» також входили Саша і Михалич — люди з оточення Кучми.

      «Готуючись» до замаху, Б., за його словами, письмово і при особистих зустрічах попереджав про це і помічників Лазаренка й Чорновола, і Геннадія Удовенка, і правоохоронців. Зокрема, заступника голови СБУ Юрія Вандіна, з яким мав тривалу розмову.

Через кілька днів після чергового листа в правоохоронні структури пана Б. просто на вулиці затримали співробітники підрозділу «Сокіл» і на дев'ять діб засадили за грати, попередивши, що дарма він «попер» проти таких серйозних людей. Завершилося все тим, що у Б. відібрали документи, без яких він живе й досі.

      А В'ячеслава Чорновола «прибрали» і без його допомоги — як розповів Б. вищезгаданий Віктор Рабинович, «українські партнери» — екс-керівник МВС Юрій Кравченко з підлеглими — впоралися своїми силами, скориставшись ідеєю дорожного «тарана».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>