Кругообіг «регіоналів» у природі

15.09.2006
Кругообіг «регіоналів» у природі

«Профiльний» БЮТiвець Володимир Яворiвський iз новим главою Держтелерадiоiнформ, «регiоналом» Едуардом Прутнiком. (Фото Укрінформ.)

      Учора у Верховній Раді склали присягу нові 12 депутатів. Вони прибули у парламент замість попередників, яких призначили у виконавчу владу. Тож крісла, спустошені урядовцями, стояли без господарів недовго. Невдовзі парламент одержить ще одного «бійця»: вчора Верховна Рада припинила депутатські повноваження міністра юстиції Романа Зварича (на підході — одеський «нашоукраїнець» Олексій Козаченко, депутат минулого скликання).

      Так само було заповнено вакансії й у комітетах. Замість урядовців, які покинули керівництво у парламентських комітетах, призначено їхніх однопартійців — цього вимагає квотний принцип. Усі ротації стосувалися тільки Партії регіонів, що й не дивно, бо саме ця політична сила делегувала до уряду найбільше своїх депутатів. Замість Миколи Азарова керівником «бюджетки» став Володимир Макеєнко, а звільнену останнім посаду заступника одержав Олексій Костусєв. Міністра охорони навколишнього середовища Василя Джарти у Комітеті з питань екологічної політики заступив Олександр Зац. Замість Володимира Рибака головою Комітету з питань державного управління та самоврядування став Віктор Тихонов. Заступником голови ПЕКівського комітету, змінивши Сергія Тулуба, став Павло Корж. Наразі єдиною вакансією у керівництві комітетів залишається провідник євроінтеграційної парламентської структури. «Наша Україна» ще не визначилася, кого пропонувати головою комітету замість Бориса Тарасюка.

      Свої позиції на комітетській «шахматці» вирішили змінити ще кілька депутатів. Однак половині з них у такому задоволенні відмовили, зокрема, і Яну Табачнику. Відомий акордеоніст із Партії регіонів чомусь захотів покинути посаду голови заступника Комітету з питань культури і піти... боротися з організованою злочинністю. Втім до побажань пана Табачника колеги не дослухалися і залишили його в «культурному» комітеті.

      Кадрову частину завершимо чутками, які почали витати над Блоком Юлії Тимошенко: невдовзі ще кілька членів цієї фракції мають намір приєднатися до «широкої» коаліції. Видання «Коммерсант-Украина» зазначає, що таких відступників може бути вісім, серед них — підприємці Костянтин Жеваго, Сергій і Олександр Буряки, Таріел Васадзе, Олександр Шепелєв. А загалом, розповів газеті анонімний БЮТівець, про приєднання до коаліції зараз думає близько 20 тимошенківців. Це ті, хто не підписав папір про створення міжфракційного опозиційного об'єднання.

      Але БЮТ має й привід для радості. Голова Верховної Ради Олександр Мороз обіцяв не підписувати постанову про створення тимчасової слідчої комісії щодо вивчення питання необгрунтованого підняття тарифів на газ і житлово-комунальні послуги, яку більшість «із боєм» ухвалили позавчора. Нагадаємо, створення цієї комісії ініціював Блок Тимошенко і хотів призначити її керівником Миколу Сивульського. Депутати проголосували за цю постанову 177 голосами, і їх було достатньо для прийняття рішення, однак потім «більшовики» внесли до документа кілька правок, зокрема, й змінили керівництво комісії. Учора Олександр Мороз на засіданні Верховної Ради розповів про домовленості, відповідно до яких це питання буде ще раз розглянуте в профільному комітеті згідно з регламентом, і той «поставить крапки над «і», а ВР ще раз заслухає його на своєму засіданні.

      Тим часом парламент створив ще одну комісію — з питання перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалу СТБ з боку народного депутата від Партії регіонів Олега Калашникова. За це проголосувало 305 народних депутатів, зокрема й більшість «регіоналів». Головою комісії став журналіст-БЮТівець Степан Курпіль, а депутатські фракції протягом двох днів мають подати пропозиції щодо своїх представників у складі ТСК.

      Із-поміж іншого, Верховна Рада постановила заслухати сьогодні інформацію Генпрокурора Олександра Медведька про розслідування справи Георгія Гонгадзе, а також призначила новим головою Державного комітету телебачення і радіомовлення Едуарда Прутніка — народного депутата, якого називають власником телеканалу НТН. За кандидатуру Прутніка, подану Кабміном Януковича, проголосувало 244 депутати. «Регіонала» підтримав і парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації, очолюваний БЮТівцем Андрієм Шевченком (дев'ять членів комітету були «за», ще двоє утрималися).

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>