Іди, іди, равлику...

13.09.2006

      Форум видавців у Львові — та подія, під яку за кілька  місяців підганяєш «релізи» свого власного життя — коригуєш дати поїздок, підганяєш «хвости» по статтях, в дальнє відділення гаманця відкладаєш на книжки сто доларів, верстаєш приватну програму зустрічі з львівськими друзями по культових кнайпах. Раніше  така передосіннєльвівська гарячка була актуальною лише для видавців і книготорговців, тепер для всіх, кого мучить тиха книжкова самотність і пече бажання, не вибачаючись, поговорити про високе. На суботу і неділю з Києва, наприклад, точно буде «ісход» інтелектуалів до Львова.

      На Форумі багатьом медом помазано  не в останню чергу ще й тому, що проводить його не державна структура, а громадська організація, тому ніякого слизького, тягучого офіціозу немає, а тон дискусій, як би не звульгаризувати слово, — по-справжньому державницький. Один із «круглих столів», наприклад, формулюється так: «Освіта інвалідів і спецпідручник». Форум, як надійний корабель класу люкс, мов черепашками, обростає цікавими приватними ініціативами, слем-фестивалями, відеоперформенсами, полімедійними проектами, вечорами-тандемами. Скажімо, цього року на Форумі буде представлено Харківський проект, основна тема якого — видавничий проект «Чорний біль», підсумок двадцятирічного дослідження чорнобильської теми. В рамках проекту — графіка, фотографії, відеофільм, документальний фільм, майстер-класи Сергія Жадана, Ігоря Різниченка, Ігоря Остапенка, Володимира Маслійчука. Література все рідше на світових виставках ходить окремо від інших мистецтв і від новітніх технологій, в програмі  цьогорічного Форуму, скажімо, кілька презентацій аудіокниг, поетичні відеокліпи, відеоперформенси, вечори поезії і музики. Вперше на Форумі програмa українських короткометражних фільмів — лауреатів міжнародних та національних фестивалів від журналу KINO-KOЛО.

      Замість російського літературного фестивалю чи російсько-українського, цього року Львів спробує свої сили в дiйсно міжнародному, в якому заявлені правдиві зірки європейської літератури  і молоді, але вже не зелені і не жовтороті українські письменники, які на батьківщині встигли «курнути» слави. Наприклад, російський письменник і літературознавець Віктор Єрофєєв, автор «Російської красуні» і «Життя з ідіотом», за яким Альфред Шнітке створив балет, ведучий гострої літературної телепередачі. Цього року у видавництві НТЛ-Класика виходить українською його останній роман «Хороший Сталін». Друге ім'я — центральна постать нової німецької прози Інго Шульце, твори якого перекладені 24 мовами. Німецький прозаїк, драматург і есеїст Томас Бруссіг, два романи якого успішно екранізовані, а книга «Сонячні алеї» перекладена українською і видана «Кальварією». Вроцлавський геній Міхаіл Вітковський, роман якого про представникiв секс-меншин «Любєво» помітно сколихнув польську громадськість. «Нора-друк» цього року видає його українською під назвою «Хтивня». У цьому списку ще знаковий литовець Маріус Івашкявічюс, сенсація молодої польської літератури Дорота Масловська, перспективний Мірослав Нігач і українські літератори — метр Юрій Андрухович, магічний Тарас Прохасько, культовий Жадан, ранній Дереш, невпинна Карпа. Ця компанія напланувала близько 50 заходів у рамках літературного фестивалю.

      Знаєте, добре, що найкращі книги Форуму визначать і нагородять з самого початку, завтра, на урочистому відкритті в Львівській опері — видавці знімуть напруження, розслабляться і ще три дні отримуватимуть задоволення від процесу. Єдине, що може хоч якось попсувати настрій — це дефіцит виставкової площі 700 квадратних метрів. Люди, які хочуть долучитися до свята на вулиці книжки, незмінно опиняються в обридлих чергах і тисняві. Ось стукне Львову 750, і треба буде щось вирішувати з великим виставковим комплексом для Форуму...