Одним кріслом менше

13.09.2006
Одним кріслом менше

      У Верховній Раді тимчасово поменшало «багнетів»: учора парламент нарешті позбавив депутатських повноважень 12 із 13 народних обранців, призначених на роботу у виконавчу владу. Отже, Прем’єр-міністр Віктор Янукович, віце-прем’єри Микола Азаров, Володимир Рибак та Андрій Клюєв, міністри Сергій Тулуб, Борис Тарасюк, Микола Рудьковський, Юрій Павленко, Станіслав Ніколаєнко, Василь Джарти, а також голова Фонду держмайна Валентина Семенюк і керівник «Укрзалізниці» Володимир Козак у сенсі сумісництва відтепер є чистими перед законом i можуть здійснювати свої «виконавчі» повноваження без докорів сумління.

      Втім Романові Зваричу — їхньому екс-колезі з поєднання двох непоєднуваних статусів — докори сумління теж, схоже, не докучають, незважаючи на те, що вже більш як місяць чинний міністр юстиції порушує не лише Закон «Про особливості звільнення з посад осіб, які суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності», а й Конституцію, де чітко сказано, що народний депутат «не може мати іншого представницького мандата, бути на державній службі, обіймати інші оплачувані посади...».

      Щоправда, і в самого керівника Мін'юсту, який уперто відмовляється написати заяву про складення депутатського мандата, і в його захисників є «аргумент»: мовляв, після конституційної реформи уряд творить парламентська коаліція, а отже, міністри повинні представляти ті політичні сили, які до неї входять. Себто якщо «Наша Україна» таки визначиться зі своєю позицією й до «більшовицької трійки» Партії регіонів, Соцпартії та КПУ не приєднається, то й Зварич бути міністром не зможе. А щоб пан Роман мав можливість залишитися бодай народним депутатом, треба йому до того часу парламентське крісло приберегти. «Ми категорично проти такої постановки питання, — обурюється в інтерв'ю «УМ» член Комітету Верховної Ради з питань регламенту й депутатської етики, представник фракції Блоку Тимошенко Олег Ляшко. — Адже у відповідному законі нічого про членство чи не членство в коаліції не сказано. Тому ми на засіданні комітету й ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді звернутися з позовом на Зварича до суду, хоча В'ячеслав Коваль (представник «Нашої України» в регламентному комітеті. — Авт.) виступав проти і закликав почекати, поки буде створена коаліція».

      Власне, саме так Верховна Рада і зробила: 316 голосами «за» («Наша Україна» не голосувала) рекомендувала своєму спікерові Олександру Морозу звернутися до суду з позовом про позбавлення депутатських повноважень міністра юстиції Романа Зварича. З огляду на те, що відповідна процедура досить тривала, Олег Ляшко переконаний: Зварич сидітиме на двох кріслах доти, доки з одного його не звільнить суд. Але гроші отримуватиме тільки в Кабміні: як повідомив із трибуни керівник регламентного комітету ВР Олександр Єфремов, комітет також рекомендував припинити нарахування заробітної плати міністру-депутату.

      До слова, наразі у ВР залишаються ще двоє сумісників: голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв (фракція Партії регіонів) і його колега по ПР, Уповноважений ВР з прав людини Ніна Карпачова.

      Розібрався парламент і ще з одним давнім кадровим питанням: нарешті звільнив з посади голову Держкомтелерадіо Івана Чижа. Окрім того, ще на ранковому засіданні народні обранці встигли прийняти порядок денний на поточну сесію, поговорити про підвищення комунальних тарифів (точніше, послухати Юлію Тимошенко, яка полум'яно звинувачувала в цій народній біді й компанію «Росукренерго») і попліткувати в кулуарах про те, що незабаром вільне крісло у президії ВР може зайняти БЮТівець Микола Томенко. Саме його єдина опозиційна фракція планує висунути у віце-спікери в тому разі, якщо цю посаду закріплять за опозицією відповідним законом. Однак його треба ще ухвалити — кажуть, саме про це лідерка БЮТ і домовлялася з Віктором Ющенком учора, під час розмови віч-на-віч у президентському секретаріаті.

 

ДО РЕЧІ

      Справу, свого часу розпочату «проффесором» Януковичем, з успіхом продовжують його колеги по новому приходу до влади. Судячи з їхніх заяв про складення депутатських повноважень, у «регіональних» міністрів та віце-прем'єрів неабиякі проблеми з грамотністю і знанням української мови. Так, скажімо, перший «віце» Микола Азаров вважає, що слово «прем'єр» пишеться через двi літери «е» — саме так він написав цю складову своєї нової посади. До слова, після призначення Азарова на відповідну посаду на урядовому порталі в інтернеті він довго значився як «перший прем'эр-міністр».

      Віце-прем'єр Володимир Рибак з апострофом і літерами у страшному слові розібрався, але заплутався у відмінюванні: написав «віце-прем'єра-міністра» (щоправда, у слові «прем'єра» остання літера чомусь написана на дефісі). Також, зазначає «Українська правда», Рибак у даті вказав замість українського «серпень» російське «август». Натомість його колега Андрій Клюєв, який принципово українською мовою ні говорити, ні писати не збирається, помилок у заяві не зробив — позаяк усі проміжки в ній заповнив державною мовою сусідньої держави. Ще один ставленик «Регіонів», Василь Джарти, вирішив доповнити українську абетку новою буквою, назвавшись «міністром экології» (а насправді назва його посади взагалі звучить як «міністр охорони навколишнього природного середовища України»).

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>