Супчик із запахом чиновника?

12.09.2006

      Новий мер обласного центру Прикарпаття «костенківець» Віктор Анушкевичус і його основні конкуренти на крісло міського голови до минулих виборів були майже ідеологічними побратимами, бо належали до націонал-патріотичного табору. Проте жорстка боротьба за місцеву владу надовго розвела їх по різні боки політичного рингу. Та так, що локальні сутички тривають дотепер.

      Ентузіазму нинішньому керівництву міста додала заява двох працівників «Водоекотехпрому», звільнених за статтею, про те, що в зоні особливо суворого санітарного контролю діяла «парилка», стоки з якої, зокрема й туалетні, нібито потрапляли у відстійник чистої води, а звідти — мережею — на кухні іванофранківців. Тобто приготовлений на водопровідній воді супчик міг містити «інгредієнти», злиті з потаємної сауни. Принаймні, як стверджують люди нинішнього мера, котрі вишуковували компромат, піщані фільтри відстійника не затримують розчинені органічні речовини, і бруд, який із себе змивали відвідувачі сауни, прямим потоком ішов у водопровідні мережі.

      Пікантності скандальним звинуваченням додають чутки про те, що у схованому в зоні особливого контролю дерев'яному будиночку милися не прості водоекотехпромівці, а парилися та радили таємні ради попередні батьки міста, переважно «нашоукраїнці», і що високопосадовий бруд саме з їхніх тіл смакували разом з питною водою іванофранківці.

      У свою чергу, керівництво «Водоекотехпрому» переконує, що злощасна споруда — не що інше, як сторожка для охоронців відстійника, а скандал довкола неї — лише привід для звільнення з посади генерального директора підприємства Василя Іванишина, який не потрапив у коло наближених до нового мера. Не втрималася від жорстких коментарів iз приводу післявиборчих кадрових чисток, ініційованих владцями нового набору, і міська організація НСНУ, яку очолює основний конкурент Анушкевичуса на виборах, колишній заступник міського голови Олег Синютка. У заяві івано-франківських «нашоукраїнців» стверджується, що з влади витісняють управлінців, котрі мають відмінні від мера політичні погляди, а «добір і вивільнення людей проводиться не за професійною придатністю і роботою для громади, а за принципом політичної лояльності».

      Проте далеких від владних інтриг іванофранківців після викиду «парильного компромату» більше цікавить не партійність чиновників, котрі відповідають за життєдіяльність міста, а якість випитої до скандальних викриттів Н2О. Якщо цей бруд справді органічного, а не політичного походження, то тут не заявами треба обмінюватися, а кликати на допомогу слідчих. Поки що потирають руки від задоволення лише тутешні продавці фільтрів питної води, для яких така вдала рекламна кампанія ніби з неба звалилася.