Талантам — дах над головою

12.09.2006
Талантам — дах над головою

Прихильниця маліжан, найстарша рекітчанка Марія Дурунда. (Фото автора.)

      Уже чотири роки в селі Рекіти Міжгірського району діє Мала академія літератури і журналістики — МАЛіЖ. Її засновником і ректором є письменник, заслужений журналіст України, уродженець села Рекіти Василь Тарчинець, який понад 30 років віддав військовій журналістиці, очолював прес-центр Прикарпатського військового округу. Уже третій рік поспіль громадська організація МАЛіЖ скликає сотні молодих обдарувань України та зарубіжжя на Міжнародний фестиваль юних поетів та прозаїків «Рекітське сузір'я».

      Наразі академія знайшла притулок у приміщенні колишньої початкової школи, що споруджена понад сто років тому, у якому розміщується єдиний в Україні дитячий музей літератури і журналістики. Двох маленьких кімнаток вкрай замало для проведення культурно-пізнавальних та навчальних заходів.

      Тому виникла нагальна потреба у зведенні приміщення творчого центру. Для цієї благородної справи в самому центрі села, поруч із мостом дружби Рекіти—Чікаго, найстаріша жителька села 87-річна Марія Дурунда — мати члена Національної спілки письменників, заступника ректора та почесного професора МАЛіЖ Андрія Дурунди, передала в дарунок стареньку хатинку, в якій народився її син-письменник, і присадибну ділянку. Справа за тим, аби Лісковецька сільська рада, до якої належить село Рекіти, оформила правонаступницькі документи на земельну власність та будівлю, необхідні для пiдготовки будівельно-проектної документації, а також представлення її до адміністрації Карпатського фонду, який дав згоду на часткове фінансування даного проекту. Свою частку в цю справу погодилися внести і деякі інші підприємства й установи, юридичні та фізичні особи.

      Але очікуваних коштів буде явно замало, тому переконливо просили б підключитися до цієї благородної справи — допомогти коштами, будматеріалами, технікою всіх, кому не байдужа доля творчого майбутнього України. Контактна адреса МАЛіЖ: с. Рекіти, 92, Міжгірський район Закарпатської області, 90012.

      Свою посильну частку на здійснення цієї мети внесла найстаріша рекітчанка, що могло б стати добрим почином для інших людей з добрим серцем і душею. Незважаючи на свій поважний вік, Марія Михайлівна не пропускає жодного заходу малої академії. Щороку вона бере участь у фестивалі юних поетів та прозаїків «Рекітське сузір'я», спілкується з дітьми, пригадує і розповідає їм, як колись її син Андрій наймитував у чужих людей і з 5-го класу дописував до багатьох періодичних видань. Складним було і її життя. У 47 років залишилася вдовою з 7 дітьми на руках, яких сама виводила у світ. І всім дала належну освіту й нині чим може старається допомогти своїм дітям і внукам та правнукам, цікавиться їхніми проблемами.

      А тепер мати письменника радіє з того, що саме в рідному селі її односельчанин, полковник української армії у відставці Василь Федорович Тарчинець створив можливість для творчого самовираження молоді — друкуватися в дитячій літературно-мистецькій газеті «Сузір'я» й інших виданнях, стажуватися в редакціях радіо та телебачення, видавати твори авторських колективних збірок. Його стараннями вже видано понад 10 книжок iз творами молоді. Серед них — «Село у підніжжі Кичери», «Блакить дитинства», «Світ — це рай», «Рекітське сузір'я», які здобули схвальне слово серед читацького загалу.

      До слова, саме про житлову проблему ректор академії Василь Тарчинець вів розмову при зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком під час поїздки глави держави до Львова. Віктор Андрійович зацікавився питанням про необхідність спорудження такого будинку для обдарованої молоді і підтримав цю ініціативу.

Федір ГУЛАТКАН.