Від нашого столу до вашого

02.09.2006

      На диво теплі взаємини склалися останнім часом між столицями України та Перу. Незабаром, кажуть, у Києві можна буде побачити пам'ятник перуанському герою Рамону Кастильї. У відповідь одну із площ Ліми прикрасить український пам'ятний знак. Це що стосується офіціозу. А він, як ведеться, лише наздоганяє процеси культурного обміну, які вже давно відбуваються між нашими країнами.

      Своєрідний побутовий інтерактив сягає глибин віків. Скажімо, про спільність кулінарних традицій свідчить хоча б той факт, що саме перуанцям слов'яни завдячують незамінному продукту на нашому столі — картоплі. А ось українці зробили тамтешнім мешканцям подарунок до столу зовсім нещодавно. Рік тому берегів Амазонки дісталися перші поставки Nemiroff. Перу ввійшла в число 52 країн, куди наш горілчаний виробник постачає свою продукцію. Й обсяги продажів її у світі постійно зростають. За рейтингом Світового Клубу Мільйонерів, Nemiroff закріпився у трійці горілчаних брендів-лідерів світу, обійшовши навіть Absolut.

      Вживання горілки в Перу вже встигло ввійти в моду й обрости місцевими ритуалами. А на свята, особливо весілля, кращого подарунка, ніж мед і перець в одній пляшці, годі й шукати.

      «У нашій традиції завжди було дарувати молодятам елітний алкоголь. А зараз модно дарувати Nemiroff», — розказує Мануель Флюкер, який часто відвідує Київ у справах бізнесу. Зрозуміло, що горілку в небагатому Перу може дозволити собі не кожен. Спробувати її можна тільки у ресторанах «високої кухні». Причому п'ють перуанці горілку невеликими ковтками, щоб відчувати смак напою. Так тут звикли смакувати національний перуанський алкоголь піско — різновид білого бренді, який виготовляють із соку мускатного винограду.

      «Я запитав піско у кількох ресторанах Києва, — каже Флюкер. — Але коли зрозумів, що мої пошуки марні, подумав: а навіщо, власне, мені піско, коли тут таке розмаїття Nemiroff?»