Тричі обстріляні

02.09.2006
Тричі обстріляні

Дмитро Цiбко, мешканець Новобогданiвки, на руїнах своєї хати. (Фото Укрінформ.)

      Під Новобогданівкою побільшало жертв: не стало Олексія Лепського. Як начальника Запорізького облуправління МінНС. Можновладці вирішили, що цей посадовець зіграв роль не останньої скрипки в інциденті на горезвісній артбазі. Зрозуміло, що кадровий меч рубонув задля годиться — дивись, і пристрастей в обстріляних хатах поменшає! Мотив звільнення — вибухи? Недостатньо дбало облуправління про ліквідацію наслідків обстрілу? Комісія свої висновки щодо причин і винуватців назве 25 вересня. Там і буде видно.

      У самій же Новобогданівці, як повідомив заступник начальника облуправління МінНС Віктор Гаврищук, у радіусі п'яти кілометрів навколо артбази було зібрано близько 19 тисяч вибухонебезпечних предметів (їх складують у восьми сховищах-заглибленнях, прикритих зверху металом і землею — аби не потрапляло сонячне проміння). У п'яти населених пунктах зони лиха спецкомісія оглянула половину житлових помешкань і більш як півтораста занесла до списку, котрий буде передано ремонтникам (із резервного фонду області на «латання» будівель уже перераховано 300 тисяч гривень). Фахівці медустанов Запоріжжя і Мелітополя почали комплексне обстеження сільчан та їхніх дітей. Головний лікар Новобогданівської дільничної лікарні Алла Ваніна акцентує: саме стреси спровокували загострення хронічних захворювань неврологічного характеру, серцево-судинної та інших систем. Причому людям дали зрозуміти: оздоровлюватимуться вони за власний кошт — безплатні путівки буде виділено лише дітям. Як і в попередні роки.

      Не додали людям настрою і відвідини Новобогданівки запорізьким «губернатором». Проводячи виїзне засідання  обласного штабу з ліквідації наслідків трагедії, Євген Червоненко поставив під сумнів виплату потерпілим по 50 тисяч гривень: «У моєму розумінні затребувані 275 мільйонів — нереальна сума. Хіба що їх уряд знайде...». Ще відвертіше пан Червоненко ситуацію з виплатами компенсацій прокоментував для ICTV: «Ми не маємо права викликати «ланцюгову реакцію» утриманства».

      Певно, що скупі обіцянки влади цього разу базуються на менталітеті невибагливого селянина: схоже, що тричі обстріляні вже передумали сідати на рейки, аби перекрити транспортне сполучення з Кримом.