Комп'ютерний «лікнеп»

02.09.2006

      У Запоріжжі, Днiпропетровську та Луганську скоро відкриють класи комп'ютерної грамотності. Тут людям, які не змогли влаштуватися на роботу за спеціальністю та були змушені стати на чергу в Державний центр зайнятості, даватимуть можливість одержати нову професію та покращити свій рейтинг в очах роботодавців. Цей проект, ініційоваий відомою корпорацією «Майкрософт», має назву «Інформаційні технології в соціальній реабілітації безробітних». А почали його саме в тих областях, де зафіксовані найвищі показники безробіття в Україні.

      Упродовж місяця слухачі (відбиратимуть за співбесідою тих, хто хоче і може вчитися) отримають знання в обсязі, достатньому для роботи на посаді секретаря офісу. Слухачів навчать користуватися інтернетом та працювати у програмі «Майкрософт офіс». Розробники курсу планують також запуск навчальної програми з веб-дизайну. «Випускники» курсів отримають відповідний сертифікат. Крім того, дані тих, хто прослухав ці курси, внесуть у базу даних проекту. Випускників інформуватимуть про новини проекту та надсилатимуть повідомлення про наявні вакансії.

      «Сьогодні складно знайти роботу, не маючи навичок професійного користування комп'ютером, — переконаний Генеральний директор компанії «Майкрософт Україна» Валерій Лановенко. — Цей проект допоможе людям, які тимчасово залишилися без роботи, долучитися до сфери інформаційних технологій, повернутися до соціально активного життя, відчути себе повноправними членами суспільства і реалізувати свій потенціал», — розповів Лановенко на презентації проекту.

      Зацікавленість «Майкрософт» у цьому проекті зрозуміла. По-перше, соціальні проекти допомагають зміцнити і покращити імідж фірми; по-друге, комп'ютерна фірма зацікавлена в тому, щоб кількість користувачів її програмним забезпеченням збільшувалася.

      Тим часом безробітні справді потребують курсів підвищення кваліфікації, організувати які держава не завжди може за свої кошти. Практика показує, що комп'ютерна грамотність — це те, що вимагає від претендентів на вакантне місце переважна більшість компаній.