Мамо, не буде грошей...

02.09.2006
Мамо, не буде грошей...

Новий уряд поки що не проти виплачувати допомогу при народженні дитини. (Фото PHL)

«Підйомних» учителям і підвищеної допомоги самотнім матерям не буде?

      Кабінет Міністрів Віктора Януковича поставив під сумнів низку «соціальних» постанов, яким «дали» життя два попередні уряди — Юрія Єханурова та Юлії Тимошенко. Йдеться, перш за все, про виплати малозахищеним верствам населення. Так, планувалося, що з наступного року випускникам-педагогам, які уклали договір про роботу на три роки в школі чи в училищі, будуть виплачувати так звані підйомні у розмірі п'яти мінімальних заробітних плат. Тепер виконання цієї постанови під великим сумнівом — новий уряд дію її призупинив. Так само «заморозив» Кабмін й інші підвищення, запроваджені попереднім урядом: із 2007 року мала збільшитися мінімальна допомога самотнім матерям із 10 до 30 відсотків прожиткового мінімуму. А також із наступного року передбачалося, що допомога на дитину буде виплачуватися до того часу, доки юнаку чи юнці не виповниться 23 роки (це за умови, що дитина навчається у ВНЗ чи профтехучилищі). Зараз, нагадаємо, така допомога існує лише до досягнення дитиною 18-ліття.

      У прес-службі Мінпраці наполягають на тому, що постанови ці лише «призупинені». І разом із тим зазначають: це викликано необхідністю «уточнити» механізм реалізації цих норм і «потреби у бюджетних видатках для його виконання у 2007 році». Отже, цілком можливо, що новий уряд не побачить «потреби» у виконанні цих положень і вирішить «зекономити». Шанси на відновлення виплат у Мінпраці, між іншим, не зазначають. Міносвіти, у свою чергу, заявляє, що своїх підопічних і їхні «підйомні» будуть відстоювати. Однак чи зважить на ці вимоги уряд?

«Гроші на скасовані виплати були передбачені бюджетом»

      Чи означають такі рішення початок «ревізії» соціальної політики попередніх урядів і програми Президента? Чи будуть скасовані інші, не менш важливі виплати під приводом економії бюджетних грошей? «Я думаю, що остаточно це стане видно із проекту бюджету на 2007 рік, який буде внесено на розгляд новим Кабінетом Міністрів у вересні, — коментує «УМ» кроки уряду Януковича екс-віце-прем'єр із гуманітарної та соціальної політики, а нині народний депутат від «Нашої України» В'ячеслав Кириленко, — Те, що скасовані виразно соціально орієнтовані постанови, це — факт. І коли уряд Єханурова ухвалював рішення про додаткові виплати випускникам педагогічних ВНЗ і про надання допомоги малозабезпеченим сім'ям, то видатки на реалізацію обох постанов були передбачені у державному бюджеті, й ці кошти є. Постанови, до речі, під час ухвалення пройшли всі необхідні процедури: були затверджені на відповідних урядових комітетах і отримали «візи» в усіх міністрів — у тому числі «візу» міністра фінансів і міністра економіки. Те, що зараз скасовуються урядом Януковича постанови уряду Єханурова, говорить про те, що цей Кабінет Міністрів не готовий, принаймні в цій частині, до тієї високої соціальної планки, яка була запропонована його попередниками».

      Так само критично сприймає нововведення уряду Януковича інший колишній віце-прем'єр із гуманітарних питань — Микола Томенко. «Сумно, що уряд Януковича починає свою роботу з призупинення дії низки соціальних програм для сім'ї та молоді, хоча під час своєї виборчої кампанії Партія регіонів та її колеги по коаліції обіцяли допомагати народові та гарантували державну підтримку для соціально незахищених верств населення, — зазначає голова парламентського Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму. — Не можна позбавляти пільг найменш соціально захищених представників суспільства — випускників-педагогів чи сімей із дітьми — і пояснювати такий крок невиправданістю витрат на це з державного бюджету. Натомість набагато доцільніше не відновлювати преференції для великого бізнесу і переглянути численні пільги для високопосадовців».

Верховна Рада переконуватиме уряд у неправоті

      Насправді скасування вище згаданих постанов не є для уряду Януковича «першим млинцем». Усі українці пам'ятають сумнозвісне підвищення пенсій у розпал передвиборчої президентської кампанії (через таке навантаження Пенсійний фонд досі не може оклигати), коли мінімальна заробітна плата стала меншою, ніж пенсія.

      «Особисто я не дивуюся таким підходам, — каже В'ячеслав Кириленко, — Бо саме уряд Януковича першого скликання є автором безпрецедентного для України рішення, коли, нагадую, було зменшено мінімальну заробітну плату з 237 до 205 гривень. Після перемоги демократичної революції і уряд Тимошенко, і уряд Єханурова, незважаючи на складнощі, збільшили соціальні виплати, скасували «урівнялівку» пенсій, підвищили допомогу при народженні дитини. Безумовно, депутати, що належать до «Нашої України», будуть контролювати діяльність уряду в цій частині, і ми не дозволимо скасувати соціальні завоювання останніх років».

      Так само і Микола Томенко зазначає, що Комітет із питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму й Верховна Рада загалом обов'язково зреагують на цю ситуацію і будуть переконувати уряд, щоб призупинені ним постанови все-таки набули чинності, як і передбачалося, із 1 січня 2007 року.

      Перший віце-прем'єр-міністр України Микола Азаров уже піддав критиці діяльність попереднього уряду, зокрема в бюджетній сфері. В інтерв'ю журналу «Профіль» він запевнив, що бюджет «необхідно буде переглянути». В'ячеслав Кириленко не виключає, що жертвами цього перегляду можуть стати й інші «соціальні» програми. «Така практика вже запропонована, — каже народний депутат. — Можливо, буде здійснений перегляд цілої низки інших соціальних програм з метою скасування підвищених соціальних виплат, які були запропоновані попередніми урядами. Але такої соціальної ревізії ми не допустимо через парламент».

 

ДО РЕЧІ

      Уряд Януковича має намір «у разі можливості» підвищувати розмір допомоги при народженні дитини. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр Микола Азаров. Як повідомляє УНІАН, він відзначив, що введення цієї допомоги попередніми урядами мало позитивний результат — народжуваність в Україні збільшилася на шiсть відсотків. Однак, на думку міністра, попередні урядовці неправильно визначили джерело, із якого повинна виплачуватися ця допомога. «Вони «залізли» у Фонд соціального страхування, а цього не можна було робити», — сказав Микола Азаров. Він зазначив, що уряд має на меті врегулювати це питання шляхом внесення змін до державного бюджету на 2006 рік.