Живи, їжаче, і їж, що бачиш!

02.09.2006
Живи, їжаче, і їж, що бачиш!

      Радійте, любителі їжачків усіх країн! Ці колючі створіння врятовані! Адже досі їх знищував такий монстр глобалізації, як «Макдональдз», а тепер ця мережа ресторанів швидкої їжі нарешті вжила заходів на захист їжаків.

      Ідеться не про зміну в меню — їжачки не труїлися «бігмаками» або чизбургерами. Просто іноді вони помирали, засунувши голову в отвір зужитого стакана з-під морозива «Макфлурі». Є там, знаєте, така пластмасова кришка, а в ній — невелика дірка для ложки. Ось у неї, як у пастку, й потрапляли деякі несвідомі колючі тварини: хоче їжак злизати у стакані залишки ласощів, просовує туди голову, а вона ні туди й ні сюди. Так тара для «Макфлурі» ставала їжачими гробами.

      Ви спитаєте, як лісові мешканці добираються до «Макдональдзів», якщо ті розташовані головним чином у великих містах? А ніяк. Це, виявляється, клієнти виїздять із «фастфудівськими» наїдками на природу й викидають там картонні «домовини».

      Ясна річ, далеко не всі ліси всіх країн усіяні мертвими їжаками, яких не відпускають пластикові контейнери. Однак навіть десяти зафіксованих випадків такого неподобства було достатньо, щоб активісти Центру дикої природи у Великій Британії почали бити на сполох і тиснути на «Макдональдз». У шотландському місті Данфермлайн постало Товариство захисту їжаків, яке з 2002 року вело кампанію за розширення отворів у кришках «Макфлурі». І ось їжакофіли таки домоглися свого: як пише газета «Скотсман», «Макдональдз» погодився перепроектувати ці фатальні склянки, і вже з 1 вересня, тобто відучора, у британських «фастфудах» з'явилися контейнери для морозива інакшого дизайну, тобто більш «дружні» стосовно їжачків. До речі, керiвники «Макдональдзу» пішли ще далі й почали активну роз'яснювальну кампанію, аби переконати своїх клієнтів відповідально ставитися до використаних упаковок і не розкидати їх де попало, а також пообіцяли організовувати «сміттєві патрулі» для прибирання всього недбало викинутого непотребу.

      А от українські їжаки мусять бути напоготові: як повідомили вчора «УМ» у центральному офісі «Макдональдз-Україна», зміни діаметра дірки на «Макфлурі» в нашій країні поки що не плануються.