Через Хортицю і Крим — до Лозанни

02.09.2006

      Українська команда «залізних людей» (а саме так називають тріатлоністів, які на єдиній довгій дистанції пливуть, їдуть на велосипеді й біжать) готувалася до світового форуму в Криму. Навчально-тренувальний збір засвідчив, що підстави претендувати на призові місця мають житомиряни Юлія Єлістратова, Єгор Мартиненко та Олеся Пристайко, Анастасія Яценко і Володимир Турбаєвський із Донецька, Андрій Глущенко з Кіровограда. Кращий «тріатлет» України Володимир Полікарпенко з дозволу тренерів у цей час перебував зі своєю сім'єю в італійському Турині і до швейцарської Лозанни прибув напередодні стартів. Зауважимо, що на попередньому чемпіонаті світу Полікарпенко був лише дев'ятим. «Лише» — адже після низки перемог на престижних турнірах найвищого рівня очікував на кращий результат.

      Головний тренер збірної України Євген Романюк стосовно виступу своїх підопічних у Лозанні випромінює оптимізм: «Сьогодні в Україні ми спостерігаємо надзвичайно великий підйом нашого виду спорту. У поточному році ми здобули дві медалі на молодіжній першості Європи, жіноча збірна стала чемпіоном континенту, чоловіча — бронзовим призером».

      Національною командою пан Романюк керує півтора року. Стверджує, що заважають інтриги і заздрощі недоброзичливців. На початку 2006 року була навіть спроба влаштувати йому «імпічмент», однак на тренерській раді, у присутності міністерських чиновників, більшість колег висловилася за довіру Романюку і продовження його обов'язків.

      Тепер у планах головного тренера значиться й повернення під стяг України талановитого Данила Сапунова. Попередній наставник «тріатлетів» Сергій Яценко ще у 2003 році образив цього спортсмена твердженням, ніби той не вписується в якусь «модель». І Данило почав виступати за збірну Казахстану, завоював для цієї країни «срібло» молодіжного чемпіонату світу, причому тренуючись у... Євгена Романюка.

      Мріє керманич і про проведення наступного року етапу Кубка Європи в Україні. Найбільша перепона, як часто буває, — фінанси: для міжнародної федерації тріатлону потрібна застава 20 тисяч євро. Її можуть надати національна федерація або мерія міста. «Хто ризикує, той має, — каже тренер. — Участь у змаганнях сотень учасників, які сплачують стартові внески, повертають у казну суму в кілька разів більшу від застави! Справу гальмує менталітет наших чиновників».

      Фахівець певен, що кращі тріатлети Європи найкомфортніше почувалися б у Запоріжжі. Саме тут перед Лозанною було проведено чемпіонат України і змагання на «Кубок Хортиці» за участі більш як ста спортсменів. На спринтерській дистанції (20 км — велогонка, 5 км — біг і 750 метрів — плавання) серед чоловіків переміг Володимир Турбаєвський, серед жінок — Юлія Єлістратова. У командних змаганнях призові місця вибороли чоловічі збірні Донецька, Харкова і Запоріжжя, а у представниць прекрасної статі — команди Житомира і Запоріжжя. На «Кубку Хортиці» змагалися молодші спортсмени. Велогонку на 8 км, біг на 2 км і 300-метрову водну дистанцію у дівчат виграла ще одна представниця Житомира Алла Абдулова, а серед юніорів — харків'янин Артем Наджаров.