Поповнення мартиролога

15.08.2006
Поповнення мартиролога

На Луганщинi копають могили для шести гiрникiв. (Фото УНIАН.)

      Вибух на шахті «Суходольська-Східна» стався 13 серпня о 8-й ранку на горизонті 700 метрів. У цей час під землею перебував 171 шахтар. Загинуло шестеро гірників; ще сімох із травмами та опіками доправили до опікового центру в Луганську. Уже за годину гірничорятувальники почали піднімати на поверхню живих шахтарів; тіло першого загиблого вони вивезли опівдні. Пошук інших померлих тривав протягом дня. Найстаршому з них 30 років, молодшому — 23.

      Рятувальники стверджують, що тіла загиблих практично не ушкоджені, й висловлюють припущення, що загибель людей сталася тому, що разом із метаном вигорів весь кисень у лаві. Їм просто не було чим дихати, або вони отруїлися продуктами горіння. У такому разі все мало відбутися миттєво?

      Річ у тім, що на «Суходольській» робітників забезпечують так званими саморятівниками ізолюючої дії, які повністю захищають органи дихання від шкідливих газів (раніше здебільшого використовували апарати фільтруючі). В процесі вуглевидобування гірники досить часто знімають саморятівники, що заважають працювати в обмеженому просторі лави, однак у даному випадку вибух стався якраз на перезмінці, коли четверта зміна роботи вже закінчила і мала передавати лаву першій зміні, ремонтній.

      Утім лікарі, що опікуються життям постраждалих, знайшли в останніх ознаки контузії. Тобто  люди травмувалися вибуховою хвилею. Стан пацієнтів опікового центру медики оцінюють як тяжкий; вони не виключають поповнення списку жертв трагедії. Як повідомляє прес-служба МОЗ, у Луганську обласну клінічну лікарню прибула реанімаційна бригада клініки Інституту невідкладної хірургії АМН України (Донецьк). Троє пацієнтів, які мають опіки 65 відсотків поверхні тіла, направлені реанімобілями на лікування в клініку інституту. Всіма необхідними медикаментами та витратними матеріалами хворі забезпечені у повному обсязі, запевняє прес-служба.

      «Суходольська-Східна» є складовою ВАТ «Краснодонвугілля», що через Алчевський коксохімічний завод контролюється відомим донецьким підприємцем (а тепер ще й політиком) Рінатом Ахметовим. Серед вугільних підприємств Луганщини «Краснодонвугілля» вважається найнебезпечнішим. Це характерно для шахт із запасами коксівного вугілля, до яких належать всі краснодонські шахти. Достатньо згадати сумний «рекорд» шахти ім. Баркова, де в березні 2000-го внаслідок вибуху вугільного пилу загинуло одночасно 80 чоловік. Та й «Суходольська-Східна» має свій мартиролог: у 1992-му тут уже вибухав шахтний метан, забравши три десятки життів.

      Фахівці ВАТ запевняють, що стан усіх лав шахти перевірявся зовсім нещодавно і був визнаний задовільним, а місце, де сталася трагедія, вважалося чи не найбезпечнішим. Їм можна вірити, оскільки основний вуглевидобуток на «Суходольській» здійснюється на нижчому горизонті на глибині більше кілометра. Посадові особи не виключають, що шахтарі не дотрималися усіх правил техніки безпеки. Між іншим, тут багато зроблено для нейтралізації небезпечного газу. У лютому цього року була пущена в дію установка з утилізації шахтного метану доволі високої потужності. Хтозна, може, якби не це, вибух міг би бути набагато більш потужним.

      У зв'язку з загибеллю людей на шахті «Суходольська-Східна» прокуратура Луганщини порушила кримінальну справу за ч.2 статті 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

      Розслідування трагедії продовжать посадовці державного рівня —на місце події виїхав генеральний прокурор Олександр Медведько, також учора там чекали міністрів вугільної промисловості та МінНС — вони мали виїхати на Луганщину після засідання уряду.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>